Geregeld krijgen we die ene vraag binnen bij Voorbeeld Allochtoon, de vraag: “Waarom Voorbeeld Allochtoon? We hebben toch ook geen Voorbeeld Autochtoon?” Of “Bestaat er ook een Voorbeeld Autochtoon?” En als oprichter van dit platform, krijg ik deze vraag bijna overal wel naar mij toegeworpen, zo een beetje wekelijks.

En dat klopt. We hebben inderdaad geen Voorbeeld Autochtoon. Die zullen we ook nooit krijgen. En als iemand zo gek genoeg is om uit frustratie zo een platform op te richten, zou ik zeg zeggen: be my guest. Het gaat toch niet werken. Dat het niet gaat werken komt niet omdat het zo een slecht idee is, maar omdat het niet uit het hart komt maar een replica zal zijn van wat wij doen. Een hart kun je namelijk niet kopiëren.

Het gaat ook niet werken, omdat het niet maatschappelijk beladen is en omdat het zich niet op een maatschappelijk probleem richt en dit wil oplossen. Het gaat ook niet werken omdat het geen tekort wil aanvullen. Het tekort aan respect krijgen, een eerlijk podium krijgen, het tekort aan kleur in de media en het bedrijfsleven. Het tekort aan de positieve voorbeelden van een minderheidsgroep. Het zal ook niet werken omdat het woord autochtoon nooit doelbewust besmeurd en mishandeld is, het woord allochtoon wel. Dus het zal andere harten niet raken, het zal niemand warm maken. Voorbeeld Allochtoon wel.

Bij de vraag die aan ons als platform en mij persoonlijk als de oprichter steeds wordt voorgelegd, komt er altijd een andere vraag bij mij op. Namelijk; hoe zit het dan met Gay Pride bijvoorbeeld? We hebben toch ook geen Hetero Pride? Of een Gay bar? We hebben toch ook geen hetero bar? En waarom ondersteunt iedereen dan feminisme en ‘women power’? Maar niemand masculinisme en ‘men power’?

Omdat deze initiatieven inspelen op maatschappelijke problemen en tekorten. Dat is precies wat wij ook doen bij Voorbeeld Allochtoon. Gek genoeg staat de massa wel bij Gay Pride te juichen, bij feminisme en women power te applaudisseren, maar bij Voorbeeld Allochtoon wil men ineens geen ‘hokjes denken’.

Ik begrijp het wel. In de tijd dat vrouwen feminisme kregen, was er ook weerstand. In de tijd dat homo’s een plekje kregen in de maatschappij terwijl ze nog uitgekotst werden door de massa in Nederland, was er ook weerstand. Toen de Gay Pride er kwam, vond men het ook een slecht idee. Dus zie ik het als een logisch gevolg dat er ook bij Voorbeeld Allochtoon weerstand is.

Dus als jij weer weerstand voelt bij Voorbeeld Allochtoon vraag jezelf dan eens af waarom dat is. En trek de vergelijking nog eens na die ik net schetste. Hiermee hoop ik al die mensen met die ene vraag een antwoord te hebben gegeven. Het antwoord dat wij ervoor zullen zorgen dat in 2025 iedereen allochtoon zal willen zijn.

Omdat het mogelijk is. Omdat iets dat besmeurd is weer schoon gemaakt kan worden, net als feminisme en Gay Pride.


Op de hoogte blijven van meer opinies? Like ons dan op facebook en volg ons op twitter.


Yellah, deel a mattie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in