Sinds ik in Nederland woon, ben ik verwikkeld geraakt in de thema’s racisme, discriminatie, uitsluiting, etnisch profileren en is het sindsdien een probleem om te zijn wie ik ben. Althans, voor de ander, niet voor mezelf.

Want ik heb geen problemen met wie ik ben. Ik ben ik. Sinds ik in Nederland ben, heb ik gemerkt dat er wel veel anderen zijn die problemen daarmee hebben. Om het feit dat ik geen Nederlander ben. Ik ben niet alleen verwikkeld geraakt in deze thema’s door te praten, maar ik heb enorme racisme meegemaakt sinds mijn komst naar Nederland.

Inmiddels ben ik de discussie helemaal zat. Vooral de vraagstelling: “Wanneer ben je Nederlander?”  Net of alleen Nederlanders hier een normaal leven mogen hebben. Tweederangsburger voel je je pas als de vraag ontstaat wanneer je wel of niet Nederlander bent, zodat je geaccepteerd wordt en meetelt. Dat is naar de wereld kijken vanuit één oogpunt. Naar mijn mening het grootste probleem van Nederland.

Wanneer komt de tijd dat in Nederland gevraagd wordt “wie ben jij?’’ Zodat we iemand kunnen leren kennen. Wanneer komt de tijd in Nederland dat we elkaar waarderen om de verschillen? De vraag stellen “Wat maakt jou jou?”

Wanneer komt de tijd in Nederland dat het niet uitmaakt dat je geen Nederlander bent? Dat we iedereen kunnen accepteren en waarderen om wie diegene is? In verscheidenheid?

Wanneer gaan we in Nederland diversiteit echt vieren? In plaats van de discussie te voeren wanneer iemand Nederlander is?

Ik wil niet dat Nederland de discussie voert wanneer ik wel of niet Nederlander bent. Ik wil dat Nederland met zichzelf in beraad gaat waarom Nederland deze discussie voert en mij niet accepteert en waardeert om wie ik ben.

Ik ben George, een Armeniër, Nederlands burger, trots op het allochtoon zijn. Wanneer gaat Nederland dat eens inzien, accepteren en beginnen te waarderen? Want ik ben niet van plan om me te veranderen om maar geaccepteerd te worden door een racistisch systeem.

Nederland moet me accepteren om wie ik ben. Om het feit dat ik geen Nederlander ben en mij alsnog als volwaardig Nederlands burger behandelen. Dan pas hebben we een racistisch systeem doorbroken.Yellah, deel a mattie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in