Om 21:50 voetbalt Nederland tegen Costa Rica. Gezien de lange voetbalgeschiedenis van Nederland, weet ik zeker dat Nederland er vandaag niet uit ligt maar dat Costa Rica een enkeltje naar huis krijgt.

Nederland is de uitvinder van het totaalvoetbal. Het voortdurend van positie wisselen, verdedigers die aanvallen en aanvallers die verdedigen, de tegenpartij overrompelen en 90 minuten lang dominant voetbal spelen.

We speelden inderdaad fabelachtig in 1974, 1978 en ook in 1998. Nooit een WK gewonnen, maar wel excellent gevoetbald. Top! Analytici kwamen altijd superlatieven tekort om ons spel te beschrijven. De prijzenkast is weliswaar leeg (uitgezonderd Europese titel in 1988), maar geroemd worden is afdoende. Toch? Bij nader inzien. Nee!

Duitsland speelde door de historie heen afgrijselijke wedstrijden. Niet om aan te zien, maar wel altijd winnen, veelal door te scoren in de extra tijd van de extra tijd. Zij zijn daarmee maar liefst drie keer wereldkampioen geworden. Het ironische? Duitsland speelt inmiddels al jaren oogstrelend voetbal en het Nederland elftal is afbraakvoetbal gaan spelen. En weet u wat? I Don’t Care. Ik wil team Robben namelijk zien winnen, Depay wederom het winnende doelpunt zien maken, ditmaal graag tegen Duitsland in de finale! Om vervolgens te gaan dansen in Amsterdam en het Nederlands elftal te huldigen. Even om me heen kunnen kijken en zien dat Nederland één is. Die momenten zou ik voor altijd koesteren.

Hoe het Nederlands elftal de wereldcup wint maakt mij geen zier uit. Na een halve eeuw prachtig voetbal, verdienen wij die cup ook een keer. Dus Hup Depay, hup Robben, Hup Holland. En de critici? Die mogen gerust in Duitsland gaan wonen, waar ze het ‘Hollandse complex ‘mooi voetbal, altijd verliezen’ eigen hebben gemaakt. Succes ermee.

Hier komen met die beker!

Like ons op Facebook

Yellah, deel a mattie
Nourdine Tighadouini
Geboren in Amsterdam. Zoon, broer en vader. Mijn omstandigheden tijdens het opgroeien hebben mij geleerd om voor mezelf na te denken, te ontdekken en altijd te blijven zoeken. Al van jongs af aan geïnteresseerd in de politiek en Bestuurskunde gestudeerd aan de Haagse Hogeschool. Ik raak vooral geïnspireerd door de kleine dingen in het leven die verwondering bij mij opwekken. Mijn kinderen, de maatschappij en het leven in het algemeen. In het dagelijkse leven altijd op zoek naar de overeenkomsten en raakvlakken tussen mensen in plaats van de verschillen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in