Een korte iftar gevolgd door het wassingsritueel voor het gebed. Mijn mooiste jelebba uit de kast gehaald voor deze speciale nacht. Een nacht beter dan 1000 nachten. Laylatoel Qadr, de waardevolle nacht die geen gelijke kent. Deze nacht valt in de oneven nachten van de laatste 10 nachten van Ramadan.

Nu wordt deze nacht vaak op de 27ste van Ramadan gevierd, maar deze nacht kan op de 21ste, 23ste, 25ste, 27ste of 29ste van ramadan vallen. De nacht waarop het gebed centraal staat en elke smeekbede wordt uitgesproken. Voor mij het moment tijdens de ramadan om vergiffenis te vragen, voor alle fouten die ik heb gemaakt, voor alle mensen die ik mogelijk zou hebben gekwetst. De moskee is propvol. De nacht waarop ik tot zonsopgang bid, omdat deze nacht mij kracht geeft, omdat ik weet dat tijdens deze nacht mijn smeekbede gehoord worden.

Elke keer op Laylatoel Qadr neem ik iets mee naar de moskee dat genuttigd kan worden, meestal iets wat ik zelf maak. Dit keer neem ik melk en dadels mee naar de moskee, omdat de profeet altijd het vasten verbrak met melk en dadels, dat is net de suikerboost die je nodig hebt om je lichaam te laten werken. En omdat dadels rijk zijn aan vitamine A en B, alsook aan ijzer, magnesium en fosfor. Verse dadels bevatten aanzienlijk meer vitamine C en minder suiker, wat dus betekent dat dadels heel goed voor je zijn.

De hele nacht wordt er gebeden. Er worden kleine pauzes genomen voor iedereen die opnieuw het wassingsritueel moet doen of om even bij te komen en wat te nuttigen. Iedereen heeft wat meegenomen en dat wordt door iedereen gedeeld. De verschillende gerechten en geuren brengen je in echte feestelijke sferen. In deze chaos kom ik innerlijk tot rust, hoe gek het ook klinkt ik voel me thuis.

Ik besluit halverwege de avond terug naar huis te keren om even alleen te bidden. Het gesprek tussen mij en mijn schepper. Waarbij ik deze smeekbede blijf herhalen: “O Allah, U bent de Meest Vergevingsgezinde en U houdt van vergeving, dus vergeef mij. En vergiffenis vraag ik ook aan allen die ik onbewust heb gekwetst, ik hoop dat jullie mij vergeven, het was en is nooit mijn bedoeling om je te kwetsen.”

Daarnaast kan ik op een nacht als deze alle mensen die lijden niet vergeten, de mensen die elke dag met angst opstaan, de mensen die hun toekomst in duigen zien vallen. Mijn smeekbede gaat uit naar alle kinderen die er niet meer zijn, naar de kinderen die er nog zijn, maar van hun onbezorgde jeugd zijn beroofd. O Allah geef iedereen kracht om Uw beproevingen te doorstaan, O Allah geef iedereen de mogelijkheid om voor het juiste te kiezen, om de wereld een betere plek te maken. O Allah neem ons ego, zodat wij samen de wereld een betere plek kunnen maken voor iedereen. O Allah schenk alle kinderen die gegaan zijn de beste plek in het hiernamaals, O Allah geef de kinderen die nog leven een onbezorgde, vrolijke en liefdevolle jeugd.

Mijn dua (smeekbede) voor vrede, dat Allah mij mag verhoren, voor onze kinderen, onze toekomst. Laten we dua maken voor vrede, dat Allah kracht geeft voor verdraagzaamheid, voor respect. Laten we dua maken voor vrede, dat harten verzachten, voor mensenliefde, voor Allah. Laten wij dua maken voor vrede, vrede in Palestina, Syrië, Libanon, Egypte, Yemen, Pakistan, Irak, Burma-Myanmar, Afganistan, Somalië, Sudan, Nigeria, Mali en alle landen, die ik ben vergeten waar er geen vrede heerst.

Laten we dua maken voor vrede.


Op de hoogte blijven van meer nieuws? Like ons dan op Facebook

Yellah, deel a mattie
Hafsa Mahraoui
Schrijfster, onderneemster, talent-coach, spreker, event planner, moslima, Marokkaanse jongedame met enorm veel ambities. Met mijn columns wil ik mensen raken, ik wil informatie delen en andere perspectieven laten zien. Ik wil mensen inspireren, motiveren en aanzetten tot zelf onderzoek.

1 REACTIE

  1. Mooi geschreven Hafsa. Ik steun dit vreedzaam initiatief van harte. Moge Allah SWT vrede brengen op alle plekken waar geen vrede heerst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in