Het kwakoe festival, het bruisende hart van multicultureel Nederland, waar muziek de basis vormt, mooie vrouwen in alle kleuren, kraampjes om van te smullen, waar sport het uitgaan ontmoet, de plek van positieve focus op de cultuur van allochtonen en dat allemaal in hartje Amsterdam, Bijlmer.

Het Kwakoe Zomerfestival werd in 1975 voor het eerst georganiseerd als een Surinaams festival. Het ontstond uit een voetbaltoernooi in de Bijlmer en ontwikkelde zich later tot een multicultureel festival, dat zes achtereenvolgende weekenden duurt.

De twee veranderingen die mij opvielen toen ik het na 7 jaar weer voor het eerst bezocht was dat de naam “kwakoe” was veranderd naar “Kwaku” en dat je tegenwoordig een entree betaalt van 2,50 euro. Het betalen van de entree was het meer dan waard.

Verschillende bevolkingsgroepen waren aanwezig: Blanke Nederlanders, Creolen, Javanen, Hindoestanen, maar ook Marokkaanse Nederlanders heb ik gezien. Duidelijk was dat het een harmonieus multicultureel festival is. Er waren verschillende hapjes zoals zoetigheden als cakejes en drankjes variërend van water tot cola en bier. Er was volop live muziek aanwezig met een band op het podium die wist hoe ze muziek moesten maken waar alle culturen van konden genieten.

Het was mooi om te zien dat mensen genoten van alles wat het festival te bieden had. De temperatuur was prima, het zonnetje scheen, er was voldoende eten en drinken aanwezig, gezellige mensen met wie je kon praten, en absoluut in alle vrede. Ondanks de drukte heb ik geen opstootje gezien, laat staan een vechtpartij.

Ik ben zeer te spreken over het Kwakoe festival. En zou diegenen die nog nooit het festival bezocht hebben, willen aanraden om dat komende jaren te doen. Dit is een festival waarbij het om meer gaat dan alleen amusement. Het is eigenlijk net als koningsdag, het zijn verschillende mensen die samenkomen op 1 plaats. Het viel mij ook op dat er opmerkelijk veel prullenbakken stonden. Er werd dus ook aan het milieu gedacht. En veel mensen zag ik daar ook gebruik van maken, en dus niet zomaar resten van eten en drinken op de grond gooien. Het Kwakoe festival is een festival waarbij je op een relaxte manier met andere mensen van verschillende culturen of etnische achtergronden in contact komt. En waarbij je een nieuwe diverse keuken leert kennen (de Surinaamse) en diverse muziek om je heen hoort.

Kwakoe niet bezocht is niet geleefd

Yellah, deel a mattie
Redactie
In 2012 opgericht met als doel allochtoon op een andere toon te representeren. Om te werken aan een pro-acceptatie maatschappij en positieve beeldvorming. Zo positief dat iedereen allochtoon wil zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in