Het begon misschien allemaal ”knullig” (het uitlekken van de speech), maar wat was er daadwerkelijk mis met de kerstspeech van koningin Beatrix? De koningin had het over gelijkheid en verbondenheid. En over de rol van ”Europa” voor ons, de Nederlandse burgers, als lidstaat.

Ze zei hierover het volgende: ”De Europese gemeenschap heeft welvaart gebracht. Maar er is meer dan geld alleen; bovenal biedt Europa ons vrede.” En ook: ”Bevrijding uit die negatieve instelling begint met het besef dat Europa niet een vreemde mogendheid is maar onze eigen gemeenschap in dit werelddeel. Europa, dat zijn wij zelf. In zelfvertrouwen kunnen wij aan Europese samenwerking blijven bouwen.” Wat is hier mis mee?

Ome Geert kon zich niet inhouden en moest de ”brug van verzoening” slopen. Zo twitterde hij: ”Klein foutje in kersttoespraak Koningin: Europa, dat zijn we zelf” had natuurlijk moeten zijn ”Europa, dat betalen we zelf.” Ik vraag me af of Geert Wilders weet waarom de Europese Unie bestaat en wat het voor ons als lidstaat betekent.

De Europese Unie is in 1993 opgericht, nota bene in Maastricht (Nederland dus)! Dit gebeurde geleidelijk na een aantal ”tussenfases”, zoals de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS). Het idee was dat ”Europese integratie” de oplossing zou moeten vormen om ”nationalisme” tegen te gaan wat zich onder meer afspeelde in Duitsland, Nederland en Italie. Doelen van de Europese Unie zijn o.a.:
* creeren van een ruimte van vrijheid, veiligheid en recht zonder binnengrenzen.
* bestrijding van sociale uitsluiting en discriminatie, bevordering van sociale rechtvaardigheid en bescherming, de gelijkheid van mannen en vrouwen, de solidariteit tussen generaties en de bescherming van de rechten van het kind.
* bevorderen van de economische, sociale en territoriale samenhang, en de solidariteit tussen de lidstaten.

Nogmaals wil ik de vraag stellen aan iedere Nederlandse burger: wat is er mis mee om deze doelen na te streven?… Ik ben persoonlijk wel blij met de kersttoespraak van de koningin. Of ze daadwerkelijk binding heeft met het volk weet ik niet¦ Maar dat deze toespraak in ieder geval wat zou kunnen bijdragen aan saamhorigheid en vrede in Nederland? Ja dat denk ik en dat hoop ik. Het wordt tijd om grotere stappen te makken in de politiek en te praten en na te denken over grote problemen die zich afspelen in binnen- en buitenland (mensenrechten die geschonden worden, hongersnood, de arbeidsmarkt etc.). En de rol van de koningin daarin?

Er zijn mensen die vinden dat haar rol ingeperkt zou moeten worden of zelfs zou moeten verdwijnen. Met de speech van 2012 heeft ze mij in ieder geval laten blijken dat ze wel weet wat verantwoordelijkheid, solidariteit en saamhorigheid is. En ik denk dat we dat nodig hebben in Nederland, zeker na de sterke polarisatie die is ontstaan in Nederland tussen 2001-2010. Ik heb hoop en ik blijf hopen dat er een tijd komt waarbij de gemiddelde Nederlander denkt: ”Yes ik woon in Nederland, een land om trots op te zijn, een land waar ik mijn talenten kan benutten, een land waar kansen zijn, een land waar ik kan zijn wie ik wil zijn.”

Meer leuke columns lezen? Like ons dan op facebook en volg ons op twitter

Yellah, deel a mattie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in