Wat is het schoonheidsideaal? Een bepaalde huidskleur? Een kleine neus? Witte tanden? In het BNN programma, “De Social Club”, liet een jonge vrouw met een getinte huid, zich met behulp van make-up transformeren tot een blanke vrouw. Zij vroeg zich af waarom er mensen zijn die een andere huidskleur prefereren. Niet omdat zij zelf niet tevreden is met hoe ze er uit ziet, maar juist omdat zij wel tevreden is met zichzelf.

De afgelopen jaren hebben diverse ontwikkelingen het mogelijk gemaakt om op verschillende manieren ons uiterlijk te manipuleren. Hoewel een cosmetische ingreep misschien wat rigoureus is, kiest de gemiddelde medelander voor goedkopere en minder drastische alternatieven zoals  het gebruiken van make-up, bleken en/of verven van de menselijke huid. We worden doodgegooid met mogelijkheden en met het beeld hoe het, volgens anderen, zou moeten zijn. Van kleins af aan worden we geconfronteerd met het ideaalbeeld dat anderen voor ons schetsen. Neem Barbie en Ken, zij heeft rondingen waar ze “horen” en Ken heeft de “perfecte” six-pack. Geen rimpels, geen puistjes, geen bad hair day, zelfs geen tekenen van ouderdom. Zijn zij dan hét voorbeeld van het zogeheten schoonheidsideaal? Wat als we er allemaal uit zouden zien als Barbie en Ken? Als we allemaal hetzelfde zouden zijn? Maakt onze verscheidenheid ons niet juist mooi? Onze individualiteit. Barbie en Ken zijn slechts een voorbeeld, een in stand gehouden voorbeeld van “idealisme” door, onder andere, de media. Het creëert het zogeheten fenomeen “het gras is groener bij de buren”. Willen we niet allemaal een ander zijn, hebben wat een ander heeft? Of maakt dat groenere gras ons onzeker en twijfelen we hierdoor aan onszelf?

Hoewel er dagen zijn dat ik ook van mening ben dat het gras groener is bij een ander, ben ik over het algemeen tevreden met mezelf. Ik zou geen ander willen zijn of hebben wat een ander heeft. Integendeel, ik wil zelf de regie hebben over wie ik ben, wat ik heb en hoe ik eruit zie. Bijtijds manipuleer ook ik mijn uiterlijk door middel van een potje verf tegen grijze haren bijvoorbeeld. Het is echter nog nooit in mij opgekomen om mijn huidskleur te veranderen. Uiterlijke manipulatie oké, maar uit eigen keus en niet om het ideaalbeeld van een ander.

Als je het mij vraagt, zit schoonheid van binnen. Je karakter, je innerlijk. Het gaat om wat je van binnenuit naar buiten uitstraalt. Jouw uitstraling. Hoewel dat misschien erg cliché klinkt, in combinatie met je uiterlijk maakt het jou uniek en creëert het jouw identiteit. Maakt het uit hoe je eruit ziet als jij blij bent met wie je bent en hoe je eruit ziet? Er zullen vast mooiere/knappere mensen op de wereld zijn, maar dat maakt de één niet meer of minder dan de ander. Wees tevreden met jezelf. Of je maat 36 of 48 hebt, kaal bent of grijs, piercings of tatoeages hebt. Wat je huidskleur of afkomst ook is. Iedereen is mooi op zijn of haar manier, iedereen is uniek. Dat wat jou uniek maakt, maakt jou mooi en onderscheidt jou van de rest.

Dat is wat mij betreft de schoonheidsideaal.

 

Yellah, deel a mattie
Kimberley Tonkes
Geboren en opgegroeid in Nederland met roots in Sranang. Energiek, enthousiast en vol doorzettingsvermogen, een eigenwijze realist. Friends & family come first, het liefst onder het genot van lekker eten. Muziek is mijn passie, inspiratie en uitlaatklep. Tevens een grote liefde voor het theater, als het kan sta ik zelf op het toneel. Als schrijfster iemand met een eigen mening en waardering voor een ieder die zijn of haar eigen mening durft te uiten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in