Nu.nl kwam vandaag met het antwoord op de grote vraag of de relschoppers wel uit Geldermalsen kwamen. Uitkomst? Ja, de relschoppers komen uit Geldermalsen. Maar…?

Ik scrolde op Facebook door mijn tijdlijn heen. En toen zag ik dat twee vrienden van mij de link van het artikel van nu.nl hadden gedeeld, waaronder rapper Darryl Danchelo. “99.5% van de relschoppers was wit, maar wie framen ze? Precies… een donkere jongen waarvan niet eens duidelijk is of hij wel bij de rellen betrokken was. Ongelofelijk gewoon hoe witte racisten worden beschermd door de media”, luidde zijn post. Dat trok mijn aandacht. Ik ging op onderzoek uit.

Ik klikte op het artikel en kwam tot de ontdekking dat hij gelijk heeft. De bovenstaande foto was geplaatst bij het artikel. Toen zocht ik wat beelden op. Wat zag ik? Allemaal witte autochtone jongens die agenten een bloedneus hebben geslagen, hekken hebben gesloopt, rookbommen hebben gegooid, het gemeentehuis hebben aangevallen en hebben vernield en agressief de politie hebben aangevallen. Mensen die zaten te vergaderen werden naar het politiebureau gebracht, vanwege het gevaar. In vele nieuwsberichten van eerder wordt de indruk gewekt dat de relschoppers wellicht uit Rotterdam komen. “Dit zijn geen mensen uit Geldermalsen”, zeiden ze. Nu blijkt van wel.

Wat doet nu.nl? Ze vervormen het beeld door een allochtoon op de foto te zetten en dit in het artikel te plaatsen. Even serieus? Op de foto is te zien dat verder een groepje autochtone jongens staan. Een groep!!! Één allochtone jongen staat verontwaardigd tegenover de politie. Wellicht zich afvragend wat er aan de hand (aan zijn gezicht te zien). Dat is precies wie nu.nl als hoofdfoto zet bij het artikel.

Ik heb nog geen allochtoon gehoord die tegen de komst van asielzoekers is, laat staan gaat rellen om de komst van asielzoekers. Nu.nl fraudeert hiermee doelbewust het beeld. Dit is pure fraude!! Het kan geen toeval zijn dat je van al die autochtone relschoppers per ongeluk een allochtoon op de foto neemt. Je laat een hele groep autochtonen verderop staan en zet één allochtoon op de foto. Hoe dan? Media moet het juiste beeld schetsen en hiermee schetsen ze niet het juiste beeld. Dit is walgelijke framing en het manipuleren van nieuws. Dit zou strafbaar moeten zijn en nu.nl zou een boete moeten krijgen!

Verder lees ik niets in het artikel dat het autochtone jongeren waren. Ook lees ik niets over hun afkomst, politieke en religieuze overtuigingen. Wat nu.nl wel bij allochtonen doet. Blijkbaar niet bij autochtonen. Dan is het gewoon een artikel waar afkomst, religie en politieke voorkeur niet aan toe doet. Ook lees ik er niets over dat Wilders hen heeft opgeroepen om in opstand te komen. Terwijl dat wel is gebeurd. Wilders is hun geestelijke leider en hun drijfveer. Van deze blanke autochtone jongens. Waarom lezen we daar niets over?

Beste nu.nl, hierbij officieel mijn vraag: waarom framen jullie een allochtoon bij een autochtoon probleem en schetsen jullie een verkeerd beeld? En waarom vermelden jullie niet dat het een oproep van PVV leider Geert Wilders was? Want onderstaande foto geeft de werkelijke beeld weer. Hoe kan het dat jullie deze hebben gemist?

geldermalsen

Graag een antwoord zonder framing.


Yellah, deel a mattie

7 REACTIES

  1. Dit is zeker een interessante discussie. Neem er met afschuw kennis van dat een allochtoon/kleurling, veelal negatief geframed wordt, helemaal in de huidige tijdsgeest van de vluchtelingenstroom. Dit artikel in het bijzonder. Maak me ook zorgen over tamelijk verharde reacties op nujij waar opvallend veel ‘geplust’ wordt op reacties met een racistisch karakter. Dit verwacht ik eerder bij fora van Telegraaf of GeenStijl. Nu.nl zou zo objectief mogelijk moeten blijven, omdat het door een zeer breed publiek gelezen wordt. Kortom, heel zorgwekkend. Prima dat jullie daar aandacht aan besteden.

  2. Strafbaar is het zeker maar nog belangrijker is een rectificatie. En een schuldbekentenis dat ze een verkeerde foto hebben geplaatst. Vreselijk suggestieve journalistiek waarbij bewust of onbewust de lezer wordt misleid

  3. vreselijke samenleving. echt iedereen is zo rascistisch. nederland is gewoon de meest rascistische plaats van de wereld. je kan gewoon niet meer naar een winkel gaan of je ziet wel iets rascistisch. hetzelfde is het geval wanneer je de tv aandoet. echt vreselijk. we moeten de VN om hulp roepen. gelukkig zijn er nog altijd personen en nieuwswebsites die volkomen 100% de waarheid vertellen en precies weten hoe alles in elkaar zit.

    • Nee Miriam, helemaal niets. Ze zijn wel op de hoogte. Echter weigeren ze te reageren of de foto aan te passen naar een foto die wel klopt. Helaas. Daarom geen nu.nl meer.

  4. Wat een heerlijk stuk. Gewoon de werkelijkheid. Moet eens afgelopen zijn. Blijf dit aankaarten. Hopelijk stoppen ze op een dag hiermee!

  5. Wat een vreselijke mensen bij nu.nl. Net als bij NOS. Daarom lees en kijk ik ze nooit. Willen allemaal sensatie ten koste van ons. Stelletje racisten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in