De afgelopen tijd stond de media vol over het boerkiniverbod in Frankrijk. Dit onderwerp krijgt meer aandacht dan andere onderwerpen. Het verbod op het dragen van een boerkini laat zien in hoeverre we tolerant zijn.

Wat is het nou het probleem? Er wordt beweerd dat het dragen van een boerkini of burka gaat om onderdrukking of dat het een vorm van extremisme is. Nou dan zal ik één ding vertellen. Het is allesbehalve onderdrukking. Dat een vrouw haar lichaam bedekt is puur omdat wij niet willen dat iedereen ons lichaam ziet. Dit is een manier hoe wij moslima’s respect tonen voor ons lichaam. Wij bedekken onze schoonheid en dat is de keuze die we maken. Respect voor je eigen lichaam wordt onderdrukking genoemd?

Ten tweede wordt het een vorm van extremisme genoemd en wordt gezegd dat het met IS te maken heeft. De moslima’s lopen in boerkini rond omdat zij ook willen genieten van het water. Ik zie daar niks gewelddadigs aan, jij wel? Op nos.nl is er goed interview geschreven over een bekeerde moslima. Op dit moment geniet zij heerlijk in Italië en draagt zij een boerkini. Niemand die er wat van zegt.

Ik als moslima, draag met trots een hijab. Het zal je misschien verbazen, maar ik studeer en werk ernaast. Hijab is mijn keuze die mij sterk maakt als persoon. Hier voel ik mij prettig en veilig bij. Het is mijn eigen keuze en dit is vrijheid voor mij.

Als je niet overtuigd bent van het feit dat een hoofddoek/boerkini dragen een keuze is, ga dan zelf eens opzoeken wat de moslima’s motiveert om het te dragen. Je zult erachter komen dat het alles behalve onderdrukking is. Mocht je het niet begrijpen en nog steeds geloven dat hoofddoekdragende moslima’s onderdrukt worden.

Wat betekent vrijheid? We hebben de vrijheid om in een bikini rond te lopen, dus halfnaakt, maar jezelf bedekken en dan het water in, dat mag niet? Is dit de vrijheid die wij bedoelen? Dan mogen we het woord vrijheid van betekenis veranderen.

Hoezo kunnen we elkaar niet in waarde laten? Laat iedereen zelf kiezen wat ze willen dragen en geloven. Ik verbaas me echt dat er in Frankrijk een boete voor werd uitgedeeld. De grote vraag is hoe lang gaan de moslims deze onderdrukking volhouden?

Een mooie quote waar ik het mee wil afsluiten: “How can hijab be oppressive when in most countries it requires greater courage to wear it than to remove it yet it is worn? “ – Mufti Ismael MenkYellah, deel a mattie
Sahar Ahmed
Masterstudent, docent economie, studiecoach & moslima met veel doorzettingskracht. Haar specialisaties en interesses liggen bij onderwijs, organisatie, motiveren, talentmanagement en ontwikkeling. In haar vrije tijd is zij op de tennisbaan te vinden. De Pakistaanse cultuur en de islam zijn haar identiteit.