Afgelopen weekend zag ik weer eens een artikel voorbij komen over hoe hard de politie haar best doet om allochtonen aan te trekken om bij hen te komen werken. Ik wil graag uitleggen waarom die video niet werkt. 

Aanleiding van het artikel dat ik las was een promotiefilmpje dat de politie heeft gemaakt om dit te bewerkstelligen. Nou heb ik veel te zeggen over diversiteit en de politie, maar ik beperk me in dit stuk tot enkel de promovideo.

In het artikel wordt beschreven “Centraal in beeld lopen agenten Hussein en Joan. Ze praten lovend over hun werk.” Twee agenten die vertellen hoe leuk het werken bij de politie is. Dat samenwerken belangrijk is. En allemaal dat soort sprookjes. Verder in het artikel wordt gezegd dat zulke promotie broodnodig is. “Het imagoprobleem van de politie onder allochtonen is gigantisch,” stelt het artikel. En volgens de politie hebben ze de oplossing gevonden voor dit imagoprobleem. Een filmpje maken met allochtone agenten die net doen alsof ze in de wolken zijn.

Allereerst wil ik stellen dat het beeld over de politie dat wij allochtonen hebben, niet aan ons ligt. Het is geen kronkel in ons eigen hoofd die de politie recht kan zetten met een “positief” halleluja filmpje met mensen erin die zijzelf betalen om mee te doen aan het filmpje. Het is hetzelfde als een groepje wolven dat voortdurend schapen aanvalt, een promovideo maakt met wolven erin om aan de schapen te vertellen dat er niets aan de hand is. Gaat niet werken.

De politie moet niet met filmpjes bezig zijn om ons te overtuigen dat ze geen boeven zijn. Immers, iemand die geen boef is, hoeft niet te bewijzen dat hij geen boef is, toch?

Als de politie aardig wil worden gevonden door allochtonen, moet er gewoon iets heel simpels gebeuren, namelijk; aardig doen tegen allochtonen. Meer is er niet voor nodig. Gewoon niet etnisch profileren, niet 10 keer per dag aanhouden, niet agressief doen tegen ons, ons niet bij voorbaat als criminelen zien en dat soort dingen. En even belangrijk; ervoor zorgen dat discriminatie en racisme intern niet gebeurd en allochtone agenten niet worden weggepest vanwege hun kleur, etnische achtergrond of religieuze overtuigingen. Want dat gebeurt nog steeds.

Als je aardig gevonden wilt worden, hoef je enkel aardig te zijn. Zo simpel is het.

Het filmpje werkt niet, omdat het niet de werkelijkheid laat zien. Wij weten heus wel dat het geacteerd is. Het is juist de bedoeling van het filmpje om een positief filmpje te zijn. Dat is façade. Dat hebben wij wel door. Mijn advies zou zijn: maak een filmpje dat overeenkomt met de werkelijkheid of zorg dat de werkelijkheid net zo mooi wordt als het filmpje. Dan pas kan de politie wél allochtonen aantrekken. Eerder niet.


Volg ons:


Yellah, deel a mattie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in