Dat een liberale democratie ruimte biedt om minderheden te beschermen moet geen hole retoriek zijn die in de praktijk niet wordt toegepast.

Zou het niet zeer verwonderlijk zijn als wij in hoge noten mensen elders in de wereld wijzen op zaken die niet goed gaan als het gaat om de bescherming van minderheden als wij zelf het lef missen om in te zien dat wij ook een minderheid hebben die het recht heeft om zichzelf uit te drukken en door de grondwet beschermd dient te worden?

Het is in ieder geval belangrijk om te beseffen dat wij in de joodse-christelijke traditie te plicht hebben om te erkennen dat wij (ook) niet volmaakt zijn. Moraliteit is geen verschijnsel met een patent, het is een status die wij door vallen en opstaan na kunnen streven. Wie niet in staat is om zichzelf in de spiegel te kijken en er vanuit gaat dat hij als individu of groep per definitie het beste weet verkondigt de verkeerde boodschap.

Kortom, wij kunnen niet alleen voor de stem van de minderheid opkomen als dat ons goed komt. Om de woorden van Nelson Mandela er bij te halen: ‘het is niet aan de meerderheid om te bepalen wat moreel goed is’.

Even spiegelen.

Want, wat is de verhouding tussen minderheid en meerderheid? De dictatuur van de meerderheid moet te allen tijden worden bestreden. Belachelijke drogredeneringen die vrijheid van meningsuiting van een bepaalde groep mensen wilt beperken door deze minderheidsgroep systematisch te demoniseren moeten te allen tijden worden tegen gegaan. Geen A preken en B handelen. De tijd om de minderheid in de praktijk te beschermen is nu aangebroken. Omdat wij ons nooit met hypocrieten zouden willen associëren.


Op de hoogte blijven van ,eer opinies? Like ons dan op Facebook en volg ons op twitter

Yellah, deel a mattie
Kiza Magendane
Kiza Magendane is student politicogie en internetpublicist. Hij komt uit het hart van Afrika (Congo) en woont sinds 2007 in Nederland. In Amsterdam en Elders in Nederland houdt hij zich bezig met de zoektocht naar de Nederlander en daar schrijft hij een boek over.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in