Rondom het natural afro hair zijn de afgelopen tijd wat discussies losgebarsten. Vrouwenblad Grazia maakte een onsmakelijke opmerkingen over Naomi Campbell haar afro en sociale media gebruikers gingen los op Sylvana Simons haar afro. Veel ophef van burgers, maar de media zwijgt. 

Grazia
Het vrouwenblad Grazia maakte een opmerkelijk racistische uitspraak in hun blad over het afro haar van Naomi Campbell, waarna racistische opmerkingen van lezers volgden. Grazia schreef; “In mei leggen alle vogels een ei. Naomi Campbell kan niet te lang buiten blijven, want dan wordt haar afro gekraakt door een paar birdies. Naomi, je haar piept!”.

Veel lezers en het Facebook groep The Natural Hair Club NL pikten dit niet en spraken Grazia hierop aan. Onsmakelijke reacties van andere lezers volgden als tegenreactie. Na enige ophef op sociale media bood de hoofdredacteur van Grazia excuses aan en maakte bekend dat Grazia met een speciale editie over het afro haar zal uitbrengen. Grazia zegt dat het een grapje was, dat niet zo goed gevallen is. Nou vraag ik mij dan af, wanneer hebben zij de foto van een model met blond haar geplaatst en daar een grapje over gemaakt zoals de grapjes die we kennen over ‘‘blond is dom’’?

Sylvana Simons
Kort geleden zat Sylvana Simons met een afro kapsel bij De Wereld Draait Door, toen barstten er racistische opmerkingen van kijkers los op sociale media. Via twitter en Facebook werd Sylvana haar kapsel voor van alles uitgemaakt. De meest onsmakelijke tweets en Facebook berichten werden de wereld ingestuurd. Zinnen als “Wat heeft zij voor een raar vogelnest op haar hoofd”, “lelijk” en “schaamhaar hoofd” kreeg Sylvana naar haar toe gegooid. Is Nederland dan echt zo onwetend over het natuurlijke haar van andere bevolkingsgroepen?

Media zwijgt
Het meest opmerkelijke aan dit hele racistische tafereel is dat de media doodzwijgt. We horen er geen enkele media over. Het is muisstil. Net of er nooit iets is gebeurd. Is zo een misplaatste en onsmakelijke racistische opmerking van Grazia en daarna een excuses dan niet interessant genoeg? Zijn de opmerkingen eronder van de lezers niet interessant genoeg? Zijn de wrede tweets en facebook berichten over Sylvana haar afro niet interessant genoeg? Zou het ze niet opgevallen zijn? Wat is hier aan de hand?

De enige die dit onderwerp daadwerkelijk hebben behandeld is radio zender FunX en Zarayda Groenhart met haar Youtube programma The Why Girl waarin Sylvana Simons over dit onderwerpt komt praten.

DWDD
Op z’n minst had De Wereld Draait Door Silvana en Grazia aan tafel moeten uitnodigen om eens hierover te praten, gezien het ook hun publiek is dat racistisch heeft gereageerd. Paar mooie voorbeelden van afro kapsels laten zien, de geschiedenis en de mode bespreken. Het Nederlandse publiek kennis laten maken met andermans uiterlijk, zoals die natuurlijk is. Laten zien dat de wereld, en zeker Nederland, niet alleen blank is en blond en glad haar heeft. Dat er ook andere soorten kapsels en haartypes bestaan en dat dat mooi is.

Wat is er aan de hand?
Waarom kan de media andere opmerkelijke zaken oppakken en deze niet? Waarom kan de media het wel belichten als een Marokkaans jongetje van 14 iets onsmakelijks tweet over Wilders maar deze zeer ernstige vorm van racisme door Grazia en sociale media gebruikers negeren?  Zoals Sylvana Simons in The Why Girl zegt;

De norm waarin wij leven is wit, man en hetero, alles wat daar buiten valt is dus anders en blijkbaar free target

En ik wil eraan toevoegen; alles wat daar buiten valt is lelijk, onacceptabel en minderwaardig.

Conclusie
Zo denkt Nederland er blijkbaar over en de media wilt dat niet graag tegenspreken. Dat is de conclusie die ik trek na dit hele racistische tafereel. En de media zwijgt over deze vorm van racisme, het afro haar racisme. De media weigert om deze groep racisten op hun plek te zetten.

De media zwijgt over de schoonheid van afro en natural hair.

Yellah, deel a mattie

7 REACTIES

 1. Ik vind het racistisch dat je kennelijk vind dat een afro enkel bij één ras hoort…

  Enfin,kroeshaar staat evenredig aan niet-dunne vrouwen, behaarde benen, kleine borsten, en alles wat de media zegt dat ‘niet goed is’.
  Ik denk niet dat dit een onderliggende racistische gedachte heeft, maar zonde is het zeker wel. Vrouwen kunnen mooi zijn in vele vormen, kleuren en haartypes. En de media zou er goed aan doen als ze een grotere diversiteit aan vrouwen liet zien.

 2. Ik ben van Surinaamse komaf. Mijn oudste dochter heeft een bos kroeshaar, daar zeg je u tegen en ik stimuleer haar constant om het lekker los en wijd te dragen. Steeds vaker zie ik ook donkere meiden met een enorme bos krulhaar rondlopen, geweldig! Maar een echte afro zie je niet zo snel, misschien meer in Amerika, waar het waarschijnlijk meer als ‘statement’ bedoeld is. Een afro was vroeger hip, mijn grote zus had ook een afropruik. Nu mag je je kroeshaar tonen maar het hoeft niet helemaal omhoog gekamd tot een afro. Het staat niet altijd mooi hoor. Een grote bos dansend haar, ja te gek! Dat is nu de trend. Afro’s zijn gedateerd. Misschien dat er daarom grapjes komen over afro’s, maar die hoeven niet per se racistisch bedoeld te zijn, zoals door de Grazia. De commentaren van de lezers daarvan, die ken ik niet, maar daar zullen ongetwijfeld racistische lui tussen zitten. Vond Sylvana’s afro niet mooi. Kan toch? Bij Naomi Campell vind ik het wel staan. Dat geldt ook voor Europese haarkapsels, de een staat het wel, de ander staat het niet.

 3. Beste George, ik begrijp wat je zegt en ik ben het helemaal met je eens. Toch vul ik graag aan. Want naast het feit dat de media dit “incident” doodzwijgt, speelt nog iets anders.
  De mensen die de afro’s dragen, laten niet massaal van zich horen. En de mensen die de afro’s zouden kunnen dragen maar er voor kiezen het niet te doen, laten ook niets van zich horen.
  Waarom niet?
  Ik kan diverse redenen bedenken. Een reden zou kunnen zijn dat ze een aantal maanden geleden al zijn weggezet als aanstellers, sfeerverpesters, feestbedervers, jankers, apen, zwarte pieten en wat dies meer zij. Het zou kunnen dat ze daarom nu geen zin hebben in dezelfde soort aandacht.
  Wat ook een reden kan zijn is dat de groep die trots en zelfverzekerd met een afro rondloopt te klein is. Winkels die haren verkopen van synthetisch spul, doen nog steeds goede zaken in Nederland.
  Daarnaast kan het zijn dat de media bang zijn voor een situatie zoals we die een paar maanden geleden hebben gehad. Aandacht besteden aan iets waar men het liever niet over heeft en al meer dan 150 jaar doodzwijgt. Want je zou iemand maar bij z’n echte naam noemen (racist!) Dat kan toch zomaar niet?!
  Plus ik blijf erbij dat zolang NL alle educatie aandacht richt op slechts één 5-jarig stukje uit de complete vaderlandse geschiedenis en geen aandacht schenkt aan educatie over de rest van de vaderlandse geschiedenis, zal geen enkele witte, blondharige, blauw-oogige man of vrouw een moment stilstaan bij het verdriet dat ze een ander aandoen. Hebben ze gedurende hun hele bestaan nooit gedaan, dus waarom nu veranderen? En een echt groot en breed afro-liefhebbend front is er ook niet dus die witte stoomwals gaat makkelijk door.
  Nee, ik heb niet de illusie dat dit soort incidenten ooit zullen verdwijnen. De diversiteit in NL wordt wel groter, maar zo ook de behoefte aan vasthouden aan oude gedachten en ideeën.

 4. Accepteer iedereen zoals die geboren is. Ga jezelf drukmaken over het afvslprobleem, het voedseltekort in de sahellanden, de droogte, extremisme en immoraliteit etc. Maar laten we eens even niet op uiterlijk gaan oordelen.

 5. “Is Nederland dan echt zo onwetend over het natuurlijke haar van andere bevolkingsgroepen?”

  Natuurlijk niet. Daarom zeg ik dit juist.

 6. Er lopen meer mensen met een kleur rond op de wereld dan blanken. Eigelijk zijn het de balnken die abnormaal zijn op de wereld 😛

  Daarnaast vindt ik afros bij sommige vrouwen wel mooi, geeft zo’n ouderwetste disco look.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in