Zaterdag 11 juli in de ochtend kwam ik een stuk tegen in de Volkskrant met de titel “Vaarwel ‘Marokkaan’, ‘Turk’ en ‘allochtoon’’’ en ik dacht bij mezelf “Wie wil ons nu weer weg hebben?

Eenmaal het stuk online gelezen te hebben bleek het om iemand te gaan die, met een goede wil, ons ontkennen wil. Het stuk was geschreven naar aanleiding van een krantenartikel in de Volkskrant over de rellen in de Schilderswijk die was ontstaan na de dood van Mitch door politiegeweld. De schrijfster pleit voor onder andere streepjes tijdens het labelen. Er kloppen een aantal dingen niet in het stuk.

Wel een kwestie van afkomst
De rellen, ik noem het liever een protest, was degelijk wel een kwestie van afkomst. De Arubaanse Mitch is vermoord door politieagenten. Etnisch profileren is een groot probleem. Dat probleem was er al vóór Mitch en dat probleem is er nog steeds. Alle allochtonen van alle afkomsten hebben tijdens die demonstraties laten weten dat ze er ervaring mee hebben en dat ze het beu zijn. De hele aanleiding was een kwestie van afkomst en racisme. Zeggen dat het geen kwestie van afkomst was/is, is het ontkennen van het probleem. Overigens doet de politie niet aan labelen door woorden als Marokkaan, Turk of allochtoon maar door uiterlijke kenmerken.

Geen rellen
De gebeurtenissen labelen als rellen is het geschreeuw om rechtvaardigheid ten negatieve labelen. Het waren géén rellen. Daar stonden allochtonen met verschillende etnische achtergronden te protesteren tegen ongelijke behandeling. Ze hebben na jaren onderdrukking hun woede eindelijk eens laten zien en pleiten voor rechtvaardigheid. Het zijn geen relschoppers maar mensen die rechtvaardigheid willen en erkenning. Zij willen gehoord worden. Laten we luisteren.

Aanhalingstekens
Het gebruiken van aanhalingstekens bij het benoemen van Marokkaan, Turk en allochtoon is erg denigrerend. Als de schrijfster dat ook bij Nederlander had gedaan dan was het gelijkwaardig geweest, maar dat deed ze niet. Hiermee heeft ze deze afkomsten afgekraakt en Nederlander opgehemeld. Naar mijn mening erg fout.

Streepjes
De schrijfster pleit voor streepjes. Ze wil liever geen ‘Marokkaan’ maar ‘Marokkaanse-Nederlander’. Daarbij haalt ze het Amerikaanse model als voorbeeld erbij. Wat hier niet klopt is dat ze eerst zegt ‘‘ze zijn in de eerste plaats Nederlander’’ en verder in het stuk zegt dat ze geen ‘’wij-zij’’ wil. Wie zijn die ‘’ze’’ die ‘’óók Nederlander zijn’’ dan? Het hele stuk is geschreven in de wij-zij vorm. Wat ik niet erg vind.

Ook is een streepje geen oplossing voor het structurele racisme probleem. In Amerika is etnisch profileren en racisme een groot probleem. Kijk maar eens hoeveel Afro-Amerikanen de afgelopen tijd zijn doodgeschoten, vermoord en mishandeld door de politie. De gras aan de overkant is niet groener. Wel of geen streepje, Marokkaan of Marokkaanse-Nederlander of Nederlandse-Marokkaan, racisme zal een probleem zijn. Racisme is er omdat we geen Pieter of Lisa heten, getint zijn, niet blond zijn en dat soort uiterlijke kenmerken. Door een streepje in de benaming of het afschaffen van woorden, zal racisme niet ophouden. Een zwarte man blijft dan een zwarte man en een vrouw met hoofddoek blijft een vrouw met hoofddoek. Het negatief bejegenen doormiddel van deze kenmerken is het werkelijke probleem, niet de benaming. En dat los je niet op door een streepje toe te voegen en door te gaan met negatief labelen.

Ander advies
Wat is er mis met Marokkaan zijn, Turk zijn en allochtoon zijn? Niets. Daarom zou ik de media willen adviseren om te stoppen met het negatief promoten van het Marokkaan zijn, Turk zijn en allochtoon zijn. Net als het als negatief wordt gepromoot in het stuk Vaarwel ‘Marokkaan’, ‘Turk’ en ‘allochtoon’’ en Nederlander zijn wordt opgehemeld. 

Ik zou de Volkskrant, en alle andere media, willen adviseren om voortaan alle bekende allochtonen van ieder afkomst, die positief in de media komt, niet meer Nederlander te noemen.

Het andere wat ik Nederland zou willen adviseren is dat we zouden moeten streven naar acceptatie in plaats van ontkenning. De grootste vorm van racisme is ontkenning. Gelijke behandeling begint bij het gelijke recht om anders te zijn. Antiracisme zou pro-acceptatie moeten zijn. Want het is niet erg dat iemand Marokkaan is, Turk of allochtoon. Het probleem in Nederland is dat dat als negatief wordt gelabeld en Nederlander-zijn als positief.

Zeg hallo tegen Marokkaan, Turk en allochtoon en geef iedereen de ruimte om zichzelf te zijn. Zie de waarde ervan in. Want als we niet geaccepteerd worden om wie we zijn, hoeven we niet getolereerd te worden om wie we niet zijn.

Yellah, deel a mattie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in