De motorvereniging Satudarah organiseerde met de Stichting “Ik Trakteer” een benefietavond ten behoeve van kinderen die onder de armoedegrens leven. Deze benefietavond werd door de Groningse burgemeester op het laatste moment verboden. Een overtreding van Art. 1 van de Grondwet.

Den Oudsten gaf aan Satudarah als een obstakel te zien en dat de gemeente Groningen niks met Satudarah te maken wilt hebben. Een keiharde uitspraak, maar op basis waarvan? De club is per definitie een vereniging en heeft zich niet als club gemanifesteerd, als zijnde een criminele organisatie. Wat ben ik teleurgesteld in de burgemeester van Groningen, dhr. Den Oudsten.

Meten met twee maten
Dat er in het verleden leden van Satudarah zijn opgepakt vanwege criminele activiteiten, dient hier los van te staan, omdat het in die gevallen gaat om individuele kwesties en niet de club in zijn algemeenheid. Dhr. Den Oudsten meet hier met twee maten. Een voetbalvereniging met zijn harde kern mag naar hartenlust activiteiten organiseren, veelal ook voor eigen gewin, terwijl een stichting zoals “Ik trakteer” in samenwerking met een motorvereniging, niet eens een benefietavond mag organiseren. Is de heer Den Oudsten bevooroordeeld?

Artikel 1 van de grondwet
Nu kom ik ook met een keiharde uitspraak: “Maakt de heer Den Oudsten zich schuldig aan discriminatie? Absoluut, want dit betreft een situatie waarbij personen wegens hun levensbeschouwing, verschillend worden behandeld zonder dat dat verschil objectief en redelijkerwijs kan worden gerechtvaardigd! Hiermee overtreedt de burgemeester en de gemeente Groningen Artikel 1 uit de Grondwet, dat luidt: “Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen, gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.”

Levensbeschouwing
Valt Satudarah onder de noemer “levensbeschouwing?” Ja. Met levensbeschouwing wordt er niet alleen bedoelt hoe men tegen het leven aankijkt, maar ook wat voor visie en cultuur men eraan hangt. Levensbeschouwing is de manier waarop iemand naar het leven kijkt en wat zijn visie hierop is. Het wordt op veel middelbare scholen als vak gegeven. Bij levensbeschouwing gaat het erom wat het leven voor een persoon betekent, welke waarde iemand geeft aan het leven en hoe een persoon zijn leven wil invullen. Leden van Satudarah vullen hun leven in volgens de visie en de cultuur van deze motorclub vereniging. Een gang naar de rechter lijkt me dan ook geen gek idee.

Kinderen meest gedupeerd
Door de benefietavond te verbieden, geeft dhr. Den Oudsten een negatief signaal af. Niet alleen naar Satudarah toe, maar naar alle verenigingen in heel Nederland, die er een andere levensbeschouwing op nahouden dan wat maatschappelijk geaccepteerd wordt door de overheid. En het allerergste is nog wel het feit dat dhr. Den Oudsten Satudarah hiermee niet raakt, maar de kinderen die onder armoedegrens leven en de kinderen in opvangcentra’s wel. Met de koude wintermaanden in aantocht, laat Den Oudsten deze kinderen letterlijk in de kou staan!

Wel in Assen
Ondanks dat de benefietavond in Groningen werd verboden, zag de de burgemeester van Assen, Marco Out, geen bezwaren om de benefietavond te houden. Zo kon op het laatste moment de benefiet alsnog doorgang vinden. De benefiet was een groot succes en dankzij Assen, donateurs en aanwezigen, kan de Stichting “Ik Trakteer” nu een hoop kinderen en gezinnen helpen die onder de armoedegrens leven en in het AZC verblijven in Groningen. Als Groninger zeg ik: bedankt Assen, vanuit de grond van mijn hart!



Yellah, deel a mattie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in