Sinds Sylvana Simons zich bij de politieke beweging DENK heeft aangesloten is er een mediastorm. Wel om twee redenen. Reden één: het racisme dat los barstte. Reden twee: de Armeense genocide. 

Ik heb me in de afgelopen weken stilletjes gehouden. Puur omdat ik het druk had en omdat ik even vanaf een afstand toe wilde kijken. Omdat het emotioneel te dicht bij me komt. Eerst emoties kalmeren, verstand erbij, redeneren en dan pas reageren. Nu is het tijd om te reageren.

Racisme
Laat ik voorop stellen dat ik met pijn heb toe gekeken hoe het racisme in Nederland groter is geworden. Onderbuik gevoelens worden steeds heftiger de wereld ingestuurd. Ik heb me tot nu toe behoorlijk verbaasd in hoe ver we racisten laten gaan, de vrijheid geven en minimaal straffen. De storm die Sylvana over zich heen kreeg de afgelopen tijd zou niet toelaatbaar moeten zijn. We geven in Nederland racisme jegens minderheden steeds meer vrijheid. Dat baart me zorgen en Nederland zou daarin eens serieuze stappen moeten nemen om racisme echt te bestraffen. Maar goed, onze Koning is liever met een goed geoefende zwaaitechniek door het land aan het crossen en onze premier Rutte is zich liever als Zwarte Piet aan het schminken. Terwijl soortgelijke commotie jegens Wilders wel serieuze aandacht krijgt. Zorgwekkend.

Armeense genocide
Velen zijn over het feit gevallen dat Sylvana Simons de vraag werd gesteld over de Armeense genocide. En die vraag, zou volgens velen, een valse vraag zijn die er niet toe doet. Het zou een politiek spelletje van de media zijn om Sylvana kapot te krijgen. Echter is dat niet waar. De vraag van de Armeense genocide werd aan haar gesteld omdat Kuzu en Öztürk in het verleden een harde stelling hierin hebben genomen en hier een issue van hebben gemaakt. De twee heren van DENK hebben zich vanaf het begin al stellig en hard hierover geuit. Ze hebben hun naam eraan verbonden en ook aan hen wordt geregeld die vraag gesteld. Een logisch gevolg is dan ook dat nieuwe leden van de politieke partij een vraag wordt gesteld over een standpunt dat een partij inneemt. Het was pas raar geweest als het aan haar niet werd gevraagd en aan Kuzu of Öztürk wel (die het er zelf geregeld over hebben). De context klopt en de vraag was terecht. Had DENK zelf niet zo groots stelling genomen daarin, dan was die vraag nooit aan Sylvana gesteld. En haar de vraag niet te stellen omdat ze geen Turkse achtergrond heeft zou generaliserend zijn. Ze is met die vraag gewoon als partijlid behandeld en niet als afkomst.

Verbinden
Kuzu gaf bij De Wereld Draait Door aan dat de inwijding van Sylvana Simons belangrijker was dan bij een kamer vergadering aanwezig zijn over Turkije. Want, zo zei hij, hij vond het belangrijker om met Nederland bezig te zijn dan met het buitenland. Ikzelf kan daar alleen maar mee instemmen. Groot gelijk. Bovendien is DENK daarmee misschien wel de meest multiculturele partij geworden van Nederland. Een goede zaak.

Echter heeft DENK eerder Turkse standpunten genomen als het gaat om de Armeense genocide. De meerderheid van de kamer tekende voor de Armeense genocide, DENK nam de standpunten van Turkije in. En toen Armeniërs een monument op eigen terrein plaatsten in Almelo voor het herdenken van onze voorouders was het DENK die daar een groot probleem van maakte. Zo groot dat er grote spanningen ontstonden in Nederland tussen Turken en Armeniërs. Haatgevoelens jegens elkaar werden aangewakkerd. Wat ikzelf erg jammer vind. Ik had liever een verbindend standpunt gezien. Want in Nederland bezig zijn met een politieke strijd tussen Armenië en Turkije bevorderd de verbinding tussen Armeniërs en Turken in Nederland niet.

Dus nu vraag ik me oprecht af, gezien DENK inmiddels de meest multiculturele politieke beweging van Nederland wil zijn, iedereen wil verbinden en alleen nog met Nederland bezig wil zijn, of DENK nu voor het eerst in hun geschiedenis ook Armeniërs en Turken met elkaar gaat verbinden?Yellah, deel a mattie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in