Van kinds af aan ben ik opgegroeid met Bollywood films. Films die niet alleen maar over de liefde gaan, maar ook een diepe boodschap kunnen hebben. En zelfs maatschappelijke problemen kunnen aankaarten. Je zou kunnen zeggen dat bepaalde Bollywood films een leerzaam element in zich hebben. Zo ben ik voor het eerst met het islamitische geloof in aanraking gekomen.

De Bollywood films worden steeds populairder. Niet alleen maar Indiers en Surinaamse Hindoestanen in Nederland kijken naar deze films, ook mijn Afghaanse, Marokkaanse en zelfs Russische vrienden en kennissen kijken ernaar. Wat maakt dat een Bollywood film mensen over de hele wereld kan betoveren? Zijn het de liedjes? Is het misschien het sprookjeselement in de films? Of is het gewoon dat men steeds beter begint te acteren?

Ik weet niet wat het antwoord is voor iedereen maar bij mezelf merk ik dat wanneer ik een Bollywood film kijk, dat ik een haat-liefde relatie heb met de films en de cultuur. Dit heeft ermee te maken dat oudere Bollywood films bepaalde elementen in zich hebben, die niet meer passen in de visie op het leven, zoals ik die heb. Echter blijf ik toch Bollywood films nog steeds volgen. Hoe zit dat dan? Sterker nog, ik volg liever de oudere films uit de jaren “70 en “80 dan de films van nu.

Misschien dat het met mijn interesse in religie en cultuur te maken heeft waardoor ik bepaalde films echt kan waarderen. Er zijn films waarin moslims met hindoes samen vechten tegen de ‘vijand’. Bijvoorbeeld als het gaat om een film die zich afspeelt ten tijde van de overheersing door de Britten. Of een film waarin het geloof van de hoofdpersoon een hele belangrijke rol speelt. De hoofdpersoon krijgt voortdurend tegenslagen te verwerken en dankzij zijn sterkere geloof in God, blijft hij op het “goede pad”.

Ik zou iedereen willen vragen om een keer een Bollywood film te kijken en dan het liefst een film die wat ouder is. Een film waarin iets verteld wordt over de Indiase cultuur, religie en de positie van vrouwen. Het kan er namelijk voor zorgen dat we bepaalde minderheidsgroepen in Nederland beter leren begrijpen. Waarom ze op een bepaalde manier met een bepaalde situatie omgaan.

De films hebben mij in ieder geval wel wat opgebracht. Ik ben door het kijken van deze films in aanraking gekomen met de Indiase cultuur en heb deze daardoor beter leren begrijpen. Ook ben ik erachter gekomen dat er meer is dan het Hindoeïsme. India is een land met een verscheidenheid aan religies en talen. En de Indiase cultuur is beïnvloed door verschillende groepen mensen in verschillende perioden. Dit alles heb ik meegekregen door te kijken naar Bollywood films. Het heeft me deels gevormd tot de persoon die ik nu ben. Iemand die openstaat voor andere culturen en religies.

Kort gezegd: een wereldburger!

Meer leuke columns lezen? Like ons dan op facebook en volg ons op twitter

Yellah, deel a mattie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in