Elk jaar op 25 april krijg ik kotsneigingen op een portret van het koningshuis. Op 25 april 1950 werd de Republiek der Zuid-Molukken (RMS) geproclameerd. Elk jaar wordt het gevierd, alhoewel het geen reden is voor een feest, want de Molukken worden nog steeds onderdrukt.

Sinds enkele jaren wordt de “officiële” RMS-dag georganiseerd in Apeldoorn. Het NOS journaal duikt daarom weer in haar archief om vervolgens dezelfde tekst voor te lezen en toont tegelijkertijd een stoet motorrijders. En ja, dat zijn dezelfde motorrijders die tegenwoordig wekelijks in het journaal te bewonderen zijn, Satudarah. Ondanks dat de herdenking de laatste jaren rustig verloopt, is er dankzij Satudarah toch een beetje sensatie. Helaas geen negatieve en sensationele nieuwsberichten over rellende Molukkers of provocerende ME…. Nee, doe niet zo gek, het is altijd de schuld van de Molukker (lees: allochtoon).

Eigenlijk hebben de journalisten tijd over om de rol van Nederland te beschrijven, maar wilt Nederland wel weten hoe slecht de Molukkers behandeld zijn? Hoe de KNIL militairen, waaronder mijn opa M. Imlabla, hun leven hebben geriskeerd voor rood-wit-blauw, maar vervolgens stank voor dank kregen? Waarom onze voorouders door de Japanners zijn geëxecuteerd, enkel omdat ze weigerden te spugen op een portret van onze Koningin Wilhelmina? Of willen ze juist niet weten dat de Nederlanders toentertijd er flink op los hadden gespuugd? Om een lang verhaal kort te maken, Nederland had ons, Molukkers, een vrije staat (RMS) beloofd en het verblijf in Nederland was slechts tijdelijk. In de tussentijd had Nederland met Indonesië afgesproken om de gevreesde Molukse KNIL militairen zover mogelijk van de Molukken te houden. In Nederland aangekomen werden de militairen ontslagen en als dank werd men in voormalige concentratiekampen gehuisvest. Inmiddels zijn er al 5 generaties Molukkers in Nederland. De Molukken zijn nog steeds niet onafhankelijk en met regelmaat zet ik mijn vraagtekens bij de aanpak van de Molukse leiders in Nederland.

Ik neem het ons als Molukse Nederlanders kwalijk dat er weinig politiek resultaat geboekt is. Een gevolg daarvan is dat men op Curacao de RMS niet kent, wat nota bene een onderdeel van het Nederlands koninkrijk is. Echter leeft het ideaal, juist op de Molukken en dat is voor mij het belangrijkste. Tijdens dit schrijven zijn er wederom vreedzame vrijheidsstrijders opgepakt voor het hijsen van de RMS-vlag. Zij riskeren celstraffen van 15 jaar. En dat terwijl koningin Juliana zei: “Ieder volk heeft recht op zijn vrijheid”. Kogel of spugen? Ik kots!

Yellah, deel a mattie
Gideon Jonker
Geboren in Apeldoorn als jongste zoon van een Nederlandse vader en een Molukse moeder. Inmiddels 34 jaar, getrouwd, trotse vader van twee schitterende -super gemixte - kinderen en woonachtig in Curacao. In bezit van een HEAO BE diploma en voor de “lol” nog twee jaar “Talen en Cultuur van Zuidoost-Azie en Oceanie” gevolgd aan de universiteit van Leiden. Tot 1 januari 2016 werkzaam als Head Hedge Funds bij Front Shore, Independent Fund Director voor verschillende Fondsen en eigenaar van PRO-FIT Curacao – Health & Martial Arts waar hij zich per 1 januari 2016 fulltime op zal richten met nog een aantal leuke andere projecten in de pipeline.

51 REACTIES

 1. Beste mensen,

  Ik ben 100% Nederlands, of Hollands…ben er niet trots op, ik kan niet trots op Nederland zijn, ben het nooit geweest. als puber schaamde ik mij al voor de slavenhandel, voor het weinige verzet in de oorlog, de onderdrukking van andere volken, en altijd maar weer die zucht naar geld…Later, ik was toen ongeveer 20, hoorde ik pas hoe schandalig wij jullie hebben behandeld. Wij hebben jullie trouw en vriendschap misbruikt en verraden, zo voel ik dat. Ik heb later de kans gekregen om met Molukkers een toneelstuk op te voeren, het ging over samenwerking / samenleving. Ik ben toen ook meegegaan naar een demonstratie bij het gerechtshof in Assen, ergens in de herfst van 1982 ?
  Ik was blij dat ik iets kon doen.

  Nogmaals ik schaam mij, als ¨Kaaskop¨ voor de Molukken, voor Screbrenica, voor de slavernij, voor de NSB-ers etc. Ik zou het NOOIT ZO gedaan hebben. Maar gelukkig, mijn geweten is schoon, ik ben geen verrader, geen onderdrukker, geen lafaard…

  Wat ik jullie wil zeggen : Indonesie zal de Molukken geen zelfstandigheid of zelfs autonomie verlenen. Nederland kan dat nu ook niet meer bereiken, Indonesie is al te welvarend, en daarom te weinig afhankelijk van ontwikkelingshulp. Misschien zie ik het verkeerd, maar dat is mijn inzicht.

  Maar Nederland kan wel druk uitoefenen om mensen op de Molukken te beschermen voor Javaanse (immigratie)politiek ! Molukkers mogen niet langer worden onderdrukt in Indonesie ! Om dat te bereiken raad ik jullie aan om ( bekende ) Nederlanders te betrekken bij dit onrecht. Ook moeten wij Nederlanders leren beseffen wat wij jullie hebben aangedaan ! Zodat er erkenning komt !

  Wij horen en lezen dit niet op school.Veel (jonge) Nederlanders zijn totaal ontwetend wat dit betreft. Er hoort meer aandacht te zijn voor dit schandalige bedrog !

  Geweld is een begrijpelijke uiting van frustratie, maar geen oplossing. Het levert nooit sympathie op. Alleen maar negatieve aandacht, die ten koste gaat van het uiteindelijke doel.

  Het zou mij goed doen om na zoveel jaar weer wat voor de Molukkers in Nederland te kunnen betekenen ! Misschien komen we via een goed doordacht plan samen verder ! Mijn mailadres is hojohan@gmail.com.

  Nogmaals Sorry voor wat mijn landgenoten jullie hebben aangedaan ! Mijn hart doet pijn als ik dit jullie schrijf !

  Kees

 2. Hey Gideon,

  top dat je strijd voor deze zaak! ik heb op de middelbare school bij je gezeten en merkte toen minder van deze strijd. Wel heb ik destijds de Molukkers van heel dichtbij meegemaakt, met ontzettend veel plezier, dat zeg ik ook 10 jaar later. Juist daarom is het mooi dat ‘de strijd’ niet vergeten wordt en dat de gedane zaken uit het verleden onder de aandacht blijven komen. Ik ben en heb geen partij in dit verhaal maar kan me enkel scharen achter de feiten, en dat is dat die vrije staat is beloofd!!

  Groet van een oude Havo genoot!!

  Btw leuk te lezen dat jij je op de eilanden hebt gevestigd!

 3. Beste Gideon,

  Interessant stuk dat je hebt geschreven. Ik zal mij voorstellen ik ben Roy 30 jaar en ben ondernemer en doe zaken in Indonesië. Ik heb zelf veel familie (Manadonezen) (Provincie NTT- Timor, Flores en ga zo maar door) in het oosten van Indonesië en mijn droom is door ondernemerschap een bijdrage te kunnen leveren aan onder andere de provincie NTT (1 van de armste al dan niet de armste provincie van Indonesië). Heb zelf een jaar gezeten in Indonesië, daarvoor altijd vakantie (familiebezoek) maar op vakantie gaan is niet het zelfde als daar werken natuurlijk. In dat jaar dat ik daar zat heb ik gekeken wat de structurele problemen zijn en die hebben vaak te maken met het feit dat de centrale overheid (lees Jakarta) het niet voor mekaar krijgt om de economische welvaart goed te verdelen. Daarnaast zijn de lokale politici niet capabel genoeg om er voor te zorgen dat daadwerkelijk de lokale bevolking goed vertegenwoordigt worden. De provincies hebben autonomie, maar ondanks dat is er veel ellende dat wordt veroorzaakt door slechte managers, leiders en ga zo maar door. Het ergste is door de eigen mensen.

  Als het gaat om de Molukse zaak zal ik je wat interessants vertellen. Ik heb in 2009 6 maanden gestudeerd aan de Universitas Ubaya in Surabaya. Ik wilde daar samen met mijn zus en een andere maat de schendingen van mensen rechten (de laatste burgeroorlog onder andere) onder de aandacht brengen op de universiteit. Het eerste wat we deden was een filmpje van youtube laten zien aan een leraar. En toen gebeurde er iets wat tekenend is voor de situatie. Men wist niet dat dit gebeurde in Indonesië (Taferelen als op de Molukken gebeuren ook op andere eilanden). Wij stelde voor om het publiekelijk te maken op de universiteit. Werd ons sterk afgeraden. Na die eerste 6 maanden ben ik stage gaan lopen op Timor, Kupang. Het viel mij op dat vele belangrijke producten geïmporteerd worden van Java of van Bali. Dat betekent dus geïmporteerde inflatie en daarnaast heeft men zelf niet de capaciteiten om zelf geld te verdienen. En zie daar de kern van het probleem. Ik zie dat jij ook ondernemer bent, is het niet zo dat voor dat je überhaupt praat over onafhankelijkheid dat je er voor moet zorgen dat er kennis die richting op gaat zodat de lokale mensen zelf bedrijven kunnen starten en ook zelf producten bijvoorbeeld kunnen gaan exporteren (GEEN SOCIALE PROJECTEN). Zit daar niet het fundamentele probleem? Economische onafhankelijkheid zou toch een fantastisch begin zijn. Wat ik zie is dat er ontzettend veel Molukkers zijn die goed opgeleid zijn, maar dat er geen platform is voor ondernemers of entrepreneurs die gezamenlijk met kennis etc de lokale bevolking aldaar kunnen helpen. Dmv bijv. crowdfunding projecten (Hoeveel Molukkers zijn er in NL alleen al ? 100 000 ? x € 10 = .. kan je goed mee zaken doen aldaar) opzetten en ga zo maar door. Vergeet niet dat ook Manadonezen, Timorezen en nog wel meer volkeren in het Oosten van het archipel veel culturele overeenkomsten hebben en ook kampen met dezelfde problemen. Krachten bundelen met ondernemerschap? Hoe zou het zijn als Molukkers grond begonnen te kopen op Java… Hoe denk jij hierover Gideon?

 4. Beste Gideon,
  Goed te zien dat je nog altijd strijdbaar bent daar in de Caribbean. Wij weten dat Nederlands glorie en welvaart wordt betaald met bloed van onze volkeren. Er komt een dag dat de waarheid zegeviert. Ik maak me ook soms druk over de eigen bangsa in NL, maar dat is tijd verspilling. We moeten ons focussen op wat we kunnen doen om hen daar in het thuisland te kunnen bevrijden. Je weet zelf wij gaan door. Wacht niet op eenheid, want die komt pas aan als het einde in zicht is. Doe je ding.Free West Papua – Free Maluku.

  • Beste Tina,

   Heerlijke zelfspot! Ik merkte overigens op dat het NOS journaal al dit jaar niet eens de moeite had gedaan om haar oude teksten uit het archief te halen. Misschien wel voor haar 65e verjaardag 🙂

 5. Ik iriteer me mateloos molukse jongeren komen na apeldoorn net rms dag alleen voor bikin show met hun kut hesjes van satudarah en hun haantjes gedrag op zon dag sta je voor rms niet voor die hele motorcoltuur schaam je diep als molukker zijnde als je niet achter de rms staat en alleen bikin show na elkaar toe fuck prospect en full colour hen de satu al in me bloed snapje??? Flikkers die hele satudarah wilt alleen in de spotlight hoeren bende beetje rijden van wijk na wijk doe iets met de rms zaak binnen orpheus en geen haantjes gedrag tonen

 6. Gideon, als ik jouw cv bezie: goede studie afgemaakt en nu een geweldige baan, fijn gezin op dushi Kursow, dan is er m.i. geen enkele reden om zo in gefrustreerde bewoordingen af te geven op het Nederlandse koningshuis. Want Gideon, jij hebt de diepste wens van je opa (1e generatie) in vervulling laten komen en dat is: dat zijn kinderen en kleinkinderen hier een goed leven hebben. De ontberingen door de Jap, de gevoelens van ontworteling, mislukking, vervreemding en frustratie in Nederland worden dan ervaren als persoonlijke offers van de 1e generatie voor het welzijn van het nageslacht.
  Mijn stelling is: De mate van maatschappelijk succes behaald door komende Molukse generaties zal sterk het oordeel van de geschiedenis op de komst in Nederland bepalen. M.a.w. als jij een goed leven hebt opgebouwd, heeft de komst van je grootouders naar dit land goede vruchten voortgebracht, nut gehad!
  O..ja: RMS-strijd? Er is geen strijd: wij draaien rondjes met criminele motorbendes en gaan met duizenden jaarlijks met vakantie naar Indonesië om de economie van de echte vijand te spekken(!)

  • Beste Real Thing,

   Bedankt. Maar ik denk sowieso dat elk ouder een beter bestaan voor zijn/ haar (klein)kinderen wilt. Dat staat los van het land waar men is opgegroeid. Vwb mijn “gefrustreerde” woorden, mijn “succes” en leven (moet nog steeds hard werken om rond te komen) heeft niks met het koningshuis te maken. Ik dank mijn ouders voor alles wat ze gedaan hebben, maar op den duur ben ik diegene die de beslissingen maak en niet het koningshuis of iemand anders. Deze woorden zijn gebaseerd op de geschiedenis en mooi stukje proza. Ik sta hoe dan ook nog altijd met beide benen op de grond 🙂

   Je hebt een mooi punt vwb de vakanties naar Indonesie. Overigens is het ieder zijn/ haar goedrecht om daar op vakantie te gaan en laten we eerlijk zijn Indonesie (ook buiten de Molukken) heeft veel moois te bieden en lekker eten. Ik erger me meer aan sociale projecten, waarbij de Molukse Nederlands de taken overnemen van de Indonesische overheid (de vijand) en al helemaal als zij met Garuda Indonesia gaan vliegen.. Voor diegene die willen weten waarom? Google: Munir & Garuda Indonesia.

 7. 25 april – bekend als modeshow en dat 3e generatie zich meer druk maakt of je nou voor 020 of voor 010 bent.. denk dat we eerst even naar ons zelf moeten kijken waar wij 3e generatie mee bezig zijn!!

 8. MISLUKKERS ZIJN HET MET HUN AMCA VESTJES EN ZOGENAAMDE KRIJGERS HOUDING…ZE KRIJGEN NIKS HAHAGAHA EN WORDEN VAN ALLE KANTEN UITGELACHEN! OVER EEN PAAR GENERATIES BESTAAN JULLIE NIET EENS MEER AANGEZIEN ZE BIJNA 90% MET BLANDAS GAAN EN DAAR KIDS MEE KRIJGEN (INDOS) EN ZOALS DE BLANDAS JULLIE VROEGER NAAIDEN GEBEURD HET NU OOK! TRIEST EIGENLIJK EN DOE LEKKER STOER IN JE WIJKJE HAHAHAHA…RIJST MET SOEP!

 9. Fok die hele satudarah meeste van hun weten niet eens waarvoor ze na apeldoorn komen 1heid ahhaha DAT zal ER nooit meet komen alleen maar verdeeldheid rms assen deventer molukse jongeren zonder die hoerenbende van de satudarah wij zijn krijgers en geen moterjongens

 10. 1heid moet er komen zo niet is er geen RMS onder de jongeren en 25 april is satudarah in de spotlight fuck dat we zijn krijgers geen moterjongeren

 11. Ikzelf ben van de 4e generatie. Kwart van mijn bloed is Moluks en daar ben ik trots op ook. Het stokje moet worden overgedragen aan de jongeren van 3e & 4e generatie, en de strijd voortzetten. We mogen niet opgeven, anders zijn er mensen voor niets gestorven. Echter hier in Nederland zullen wij dat niet gaan bereiken, maar zullen wij dat toch echt dáár moeten doen. Het word tijd wij een weer eenheid vormen, zoals wij dat van oorsprong zijn. Ik merk soms te veel onenigheid, vooral wanneer het géén 25 april is. Waarom vraag ik mij dan af..

  Als wij ooit nog een vrije Republiek der Zuid-Molukken willen, zullen wij zo snel mogelijk actie moeten ondernemen. Want het is helaas een feit, hoe meer jaren er verstrijken, hoe moeilijker het zal worden om een vrije RMS te realiseren.

 12. Nou, dit weer???? Valt me dat op elke Nederlandse feestdag iemand van andere afkomst gaat lopen zeiken! Met Sinterklaas discrimineren we en nu op koningsdag dit weer!! Blijf niet in het verleden hangen en MOVE ON!

  • Als Nederlander schaam ik me hoe Nederland zich heeft gedragen op de Molukken en hoe het de Molukkers in Nederland behandeld heeft. Het is goed om daar bij stil te staan. Je hoeft niet in het verleden te blijven hangen, maar je mag er zeker bij stil staan. Net zo goed dat wij elk jaar stil staan dat wij in vrijheid leven. Als er een bevolkingsgroep is doorgegaan, onder de moeilijke omstandigheden toen ze in Nederland kwamen, zijn het de Molukkers wel!

 13. Waar ik mij aan erg, het is de Nederlandse overheid gelukt. De gevolgen zijn o.a dat de gemiddelde Nederlander ons geschiedenis in Nederland het niet meer kunnen volgen(” te ingewikkeld”). Ik denk dat ook dat de Nedelandse overheid schuld aan is, dat het voor vooral de tweede generatie Molukkers moeite heeft om daadwerkelijk om in de Molukken te wonen etc. Ach, ik hou er op. Ik schiet er niets mee op, het wekt alleen maar irritaties op.Achteraf denk ik dat het best sarcastisch is, om in jezelf te vormen en ontwikkelen in een land waar je van weet dat de overheid de ” Molukse rechten” vertrappen en e.v verkrachten. Als je hierover praat is het net alsof alleen de Molukkers dit begrijpen.(het is niet actueel meer, en bovendien voor de gemiddelde Nederlander geen touw meer aan vast te knopen.)

 14. ik vind dat je helemaal gelijk hebt! nederland heeft dingen beloofd ,die ze helemaal niet kon waar maken!, ik ben bang dat een rms er niet gaat komen de bangsa op de eilanden varen wel onder de vlag van de vijand en vinden het prima zo alles word goed geregeld,onafhankelijkheid zou alleen meer zorgen betekenen en geen zekerheden meer heb er zelf 5 maanden rond getrokken ,en ik vond het ongelooflijk !,in Nederland is er nog best strijd en de wil om een rms te krijgen ,maar de feiten zijn helaas anders, maaar goed ik zeg blijven strijden voor een rms! een ideaal hebben is nooit verkeerd ,en wie weet gebeurt er ooit een wonder!,maar of onze generaties dat gaan mee maken ?

  mena muria!

 15. Hoi. Snap t helemaal. Maar uhm je scheert nu ook alle antillianen over een kam. Via mijn studententijd en verhalen uit mijn pa zijn stdenten tijd. Veel geleerd over de molukken. Mooi volk. Sterke geschiedenis. Ben nu toevallig in indonesie. What was holland thinking. zwarte paginas in historie. Die niet eens waarheidsgetrouw onderwezen wordt op school. Noch in nederland. Noch op curacao.Maar dat geld voor heel veel gesxhiedenis uit de koloniale tijd.. Dat is jammer.Je stuk is Mooi geschreven. Te awero!

  • Hi Odette,

   Masha danki pa bo reakshon. Het zijn vaak alleen studenten die naar Nederland zijn gegaan (en dan de generatie van mijn ouders), maar dat was en is nog steeds niet voor iedereen weggelegd. Daarnaast huidige generaties komen niks te weten over Molukkers, zelfs niet als zij naar Nederland gaan om te studeren. Overigens is dat niet hun verantwoordelijkheid, maar het zegt meer iets over de keuzes die gemaakt zijn de afgelopen 64 jaar binnen de RMS strijd (dit heb ik pas op deze manier kunnen typen door eerst tot 10 te tellen :)) Te awero!

 16. Heel mooi stuk wat je hebt geschreven. Toch blijf ik me altijd verbazen over hoe sommige Molukkers zich daar zo aan blijven vastklampen.. Je zegt het zelf, jullie zijn hier inmiddels 5 generaties! En wat er in het verleden is gebeurt is misschien niet op een juiste manier gebeurt of nagekomen.. Maar goed het is nu eenmaal zo gegaan.. Om nu nog met zoveel negatieve “kots” gevoelens maar ieder jaar terug te kijken vind ik een beetje sneu.. Get over it! Daarbij geloof ik dat ieder Moluks gezin die hier zit sinds die tijd t beter voor mekaar heeft dan als ze daar hadden gezeten.. Dus naast de wrok die sommigen koesteren, probeer het ook eens van een positievere kant te bekijken.. En vraag jezelf eens af: wat voor zin heeft t om ieder jaar je mening op zo’n negatieve manier te publiceren? Ik denk tegenwoordig en 5 generaties later dat je jezelf hiermee alleen maar naar beneden haalt. En denk persoonlijk dat je het op een positieve manier moet gaan herdenken. Slmt

  • Beste Kerel,

   Eigenlijk wilde ik niet reageren, want het is een Column om een discussie op gang te brengen en natuurlijk in soort van dichterlijke vrijheid een mening te geven. Daarbij is het lastig om een problematiek als deze, wat inmiddels 64 jaar bestaat, in een column te schrijven van +/- 400 woorden. Maar vanwege de reactie “Daarbij geloof ik dat ieder Moluks gezin die hier zit sinds die tijd t beter voor mekaar heeft dan als ze daar hadden gezeten.. ” zijn al mijn haren recht overeind gaan staan.

   Armoede grens is een norm wat bepaald is en wordt door de Westerse samenleving, een goed bestaan is maar relatief en ik vind het daardoor een zeer denigrerende opmerking. En wat praktisch haaks staat op mijn column, niet dat ik persoonlijk een bedankje eis of verwacht van Nederland (en ik sta daar ook echt niet op te wachten – als een reactie op diegene die beweren dat ik maar blijf jammeren in het verleden ;)), maar verwacht echt nooit een bedankje van mijn kant uit richting de Nederlandse regering, mede omdat ik geboren ben vanwege de loze beloftes van Nederland. Los gezien van mijn column zouden zij mij moeten bedanken voor al die jaren belastinggelden wat ik hen heb moeten betalen :).

   Ja er zijn meer mogelijkheden in Nederland, maar het is toch echt elk individu die daar iets mee doet, of juist niet, en dat had dus ook daar gekund.

 17. Zeker een mooi geschreven stuk tekst. Maar hoe lang wil jij je hard maken voor een hopeloze zaak aangezien Nederland geen invloed meer heeft. En als de Molukken onafhankelijk is wie gaat zich daar dan vestigen? Persoonlijk denk ik dat de meeste hun toekomst in Nederland hebben en hier blijven wonen. Ook hoor ik weinig over de rol vd VS die naar mijn weten er voor heeft gezorgd dat Nederland uit Indonesië is vertrokken.

 18. Onze Heere Jezus Christus heeft de strijd al voor ons overwonnen. Hij is de ware Vredevorst. Onze vrede komt van Hem.
  Uit de Bijbel: Hebreeën 12:1,2 Welnu dan, laten ook wij, nu wij door zo’n menigte van getuigen omringd worden, afleggen alle last en zonde, die ons zo gemakkelijk verstrikt. En laten wij met VOLHARDING de wedloop lopen die voor ons ligt. Terwijl wij onze ogen gericht houden op Jezus, de Leidsman en Voleinder van het geloof.

 19. Op social media alleen maar inhoudsloze berichten over ‘RMS dag’. Gelukkig breng jij daar met jou stuk een verlichting in.

  Ik beleef deze dag altijd met een raar gevoel! Enerzijds zie je veel mensen op de been en zijn er groepen in Maluku ook actief. Dat stemt me positief. Anderzijds zijn onze mensen in Nederland bezig aan een inhoudsloze invulling van de dag. Waarbij hun RMS geslaagd is wanneer ze lekkere chickies en lekker kunnen geilen op motoren. Als dat niet gelukt is, is hun dag niet geslaagd. Op 26 april gaan ze massaal naar Amsterdam om Koningsfeest te vieren… op 27 april is het uitslapen en op 28 april is men alles vergeten.

  We zijn een slap volk, waar krijgers motorjongens zijn geworden, ouderen verslonden zijn door het Nederlandse verdiensysteem (werken is eten) en waarbij de jeugd zich alleen zorgen maakt om uiterlijk vertoon.

  van dit gevoel krijg ik ook kotsneigingen!

 20. Ik ben er niet meer zo zeker van dat het ideaal nog leeft als vroeger. Dat is ook niet zo gek, zaken verwateren met de jaren. Toen ik als kleine jongen mee ging op 25 april, toen nog in Den Haag, waren we blij als we een bus konden vinden die ons mee kon nemen.Ik zat als klein kind op de stangen van de achterdeur van de bus. Tegenwoordig, en daar ben ikzelf ook schuldig aan, is 2.000 man in Apeldoorn al een hele prestatie. De reden dat 25 april het nieuws nog haalt, is een motorclub die, met alle respect, want ook mijn familie heeft zich aangesloten, op de dagen van 1 januari tot en met 24 april en van 26 april tot en met 31 december om hele andere zaken in het nieuws komen.
  De afgelopen jaren heb ik me echt afgevraagd wat het Moluks zijn nu betekend. Voordat jullie mij allemaal aanvallen…Ik ben een half bloedje(mooi), getrouwd met een Surinaamse en heb drie kinderen die zich op dit moment afzetten tegen het Suri zijn, maar ook geen Maluku in hun bloed voelen kruipen. Natuurlijk is er een verwijt naar mij toe te maken, ware het niet dat Opa en Oma met enige regelmaat proberen duidelijk te maken aan de kids dat Suri’s niet vooruit te branden zijn en dat Maluku altijd zal winnen. ZO zijn wij, mijn boertje en ik opgevoed. Wij overwinnen alles. Met een preciezie vanuit de strijdkracht.Maluku overwint en zal zegen vieren. Niet zo zeer de vlag van de RMS die slecht een kleur verschilt van de Nederlandse, maar het is meer de mentaliteit. Op dit moment zijn wij als familie Koster zelfstandig ondernemend. Afhankelijk van niemand, er is geen Belanda die mij vertelt hoe laat ik moet opstaan. De zon schijnt hier niet zo frequent, de zee is zeker niet zo blauw en waar ik ook kijk, Palmbomen slechts bij de Praxis als je helemaal achter in de hoek zoekt.
  Het kotsen op, of van, snap ik. Ook mijn opa, God hebbe zijn ziel, was een trouwe KNILLER.mijn moeder, ooms, pela zijn hier naar toegehaald om vervolgens op een of andere boot te horen te krijgen dat ze ontslagen zijn, maar ik vind het niet raar dat ze in Curacao niet gehoord hebben van molukkers, ik heb samengewerkt met antilianen (zij samen en ik werken), die gasten lezen nog geen Donald Duck. Hier kunnen we een politieke discussie voeren, maar Nederland of de rest van de wereld heeft er geen baat bij om te zeggen: juist ja, 64 jaar geleden hebben we dat belooft, dat gaan we nu even fixen…Je kunt het aan Rutte vragen, of aan diens opvolger of aan zijn voorganger. verleden wijst uit dat dat geen enkel resultaat boekt. Je kunt een trein kapen, een vliegtuig achteroverdrukken, de koning gijzelen of andere creatieve dingen doen om de aandacht te vestigingen..maar als men de afgelopen 64 jaar niet heeft toegegeven, waarom in jaar 65 of later dan wel? Kotsen op..waarom? Onze voorvaderen zijn genaaid, bedonderd en voorde gekgehouden. politieke belangen speelden en spelen nog. Maak ervanwat je nu hebt, zorg ervoor dat Molukkers in Nederland en over de rest van de wereld bekend staan als succesvol. Strijders die van de beperkte mogelijkheden iets maken dat een ander nooit zou kunnen maken. Zorg er voor dat dat zich rond spreekt, RMS staat voor vrijheid en vrijheid is in mijn ogen financiele onafhankelijkheid. De famiel Koster heoft neit te eten van wie dan ook, wij steunen de molukse familie op het moment dat het duidelijk is dat ze het zelf echt niet kunnen en zijn er trots op als er geen steun gevraagd word. Dat klink spartaans, dat klink zakelijk en koud, dat neigt naar door kruizing van de Molukse samenhorigheid, siwa lima lijkt niet aanwezig, maar uiteindelijk…stel, dat morgen de Nederlandse regering het voor elkaar krijgt om de belofte na te komen,zonder dat mensen zoals Westerling nodig zijn…Datis is volgens mij fijn en meer dan dat, dat er mensen zijn van Molukse afkomstmet voldoende middelen, met een strijdkracht om vanuit beperkte mogelijkheden er voor te zorgen dat het hoofd boven water blijft en in sommige gevallen er gelachen word om de ondiepheid van het water,dat er Molukkers zijn die vanuit hier voldoende middelen hebben om de keuze te kunnen maken om terug te gaan, kastelen te bouwen, infrastructuur te kunnen leveren en zo verder en zo verder. Als we dat kunnen bereiken, en Nederland ooit verbaast staat van de snelheid waarop zij Maluku kunnen opbouwen, dan lieve blogger, interseert het mij helemaal niets of zie op dat kleine eiland, waar de Surinamers van zeggen dat alleen de slechte slaven zijn achtergebleven, ze Maluku kennen of niet. Dan..op dat moment geldt volgens mij alleen de zon en de huizen die we bouwen, dan geldt volgens mij alleen de toekomst van Maluku gebouwd door degene die financieel onafhankelijk zijn en de mogelijkheid hebben om zonder Indonesie er voor te zorgen dat de molukken het aan niets onbreekt. Ik vraag me werkelijk af hoeveel mensen die nu op een motor zitten, in een leren jas met de vlag op de rug, hoeveel mensen er zijn die nu klagen, zich beseffen dat wanneer de tijd ooit daar zal zijn, er gewoonweg geld nodig is om de economie van Maluku zo in te richten dat Indonesie niets meer kan zeggen…De blog heeft mij geinspireerd, en aan de reacties te zien, nog veel meer mensen. Gebruik die kracht en zorg er voor dat we klaar zijn, Dat we als een leger schouder aan schouder staan en tegen de buurman kunnen zeggen…het is een mooi land, maar goed at we de middelen hebben om het echt onafhankelijk te maken. Of kots op een dode Juliana, op een afgetreden Beatrix en nu op Alexander die niet eens weet waar je het over hebt. Klaag de Nederlandse staat aan en wijs op de mensenrechten of het internationale verdrag.,, voer de discussie en terwijl we nu al weten dat de uitkomst hetzelfde is als gisteren en alle dagen er voor…Bekritiseer van uit Korsou…wij kiezen er voor om negatieve energie om te zetten in possitieve, voldoende middelen te hebben om zo op het moment dat iemand het ooit voor elkaar krijgt om een vrij Molukken te realiseren, dat de economie niet afhankelijk is van giften uit coulance dat die arme Molukers ook wat moeten krijgen,,,misschien ben ik wel te kritisch, misschien klinkt of leest het alsof mijn hart voor maluku als steen is geworden. Niets is minder waar…

 21. Mau tungu berapa tahun lae !

  Elke jaar het zelfde liedje ..25 April voor wat !!!…..Jullie maken onze eigen bevolking zowel hier en daar blij met een dooie mus !!!
  En dan als er weer een bangsa word gefolterd dan staan wij weer te demonstreren …. schending van de mensenrecht( en) op Maluku !!!
  Maar komt dit niet een beetje door het toedoen van onzelf dat ze daar gevaar lopen ????
  Verdeeldheid onder ons Molukkers zal ook altijd bliven ,de ene weet het nog beter dan de andere !!! …eind resultaat 0
  Waarom gaan we niet met z`n allen een vuist maken en de KNIL rechten van onze vaders aanvechten bij de VN. ….alles terug eisen van de Nederlandse regering [ uwang keringat dari ketong punja orang tua2 ] ….of gaan wij nog jaren demonstreren of 25 April of de RMS. vlag weer ophijsen!!!
  1e,2e generatie Molukkers zijn er bijna niet meer,dat waren echte strijders ….maar jua di bikin bodok dari belanda !!!
  Molukkers denk toch even na…..straks zijn wij weer een paar jaar verder en gaat alles vervagen DE KNIL.rechten van onze vaders worden straks letterlijk in de doofpot gegooid …en word er niet meer overgepraat !!!
  Balanda dulu pencuri uwang,skrg ketong ambil ketong punja orang tua2 punja HAK kembali …..itu uwang ketong punja orang tua2 punja keringat sampe dorang mati disini !!!…..of zijn we dat vergeten ???
  Met al dat geld wat je van de Nederlandse kan terug vorderen ,daar kan je heel Maluku mee opbouwen..wat let ons !!!

  groetjes & salam !!!

 22. Goed geschreven stuk. Helemaal mee eens. We moeten eensgezind zijn. maar vooral de gesprekken in de Molukken houden, daar moet het gebeuren, en niet hier.

 23. Laatst via Facebook een filmpje gedeeld waarop te zien is hoe een aantal Molukse mannen geschopt, geslagen en vernederd worden omdat ze de Molukse vlag uitgehangen hebben. Voor mij als Indo met een Molukse overgrootmoeder is dit heel naar. Enerzijds ben ik trots op mijn Molukse voorouders. Aan de andere kant schaam ik me voor mijn Indonesische voorouders.
  Indonesië moet stoppen met deze onzin.

 24. Hau Mena Hau Lala….

  5 mei berarti apa par orang Osé….

  Itu berarti 25 April par Orang Maluku…..

  Orang Maluku Marentau di seluru Dunja…su dari doloh sampeh sekarang..

  Tingal Jongos par bangsa lain…..Beta BaMunta juga….

  Mena Muria

  • De herdenking is verworden tot 1 grote kermisattractie, waarbij de solexclub zichzelf presenteert als de moderne KPK, het merendeel in de veronderstelling is dat dit een modeshow betreft en de pemerintah al lang haar geloofwaardigheid heeft verspeeld. Ook op 12 april hijsen eencelligen vlaggen vol in top ,staan de motoren in de belangstelling ondanks een uitdrukkelijk verzoek van nj.Soumokil!!! Ken je geschiedenis, respecteer onze vierkleur. Denk niet alleen terug maar ook in het heden waar onze mensen op de Lease worden opgepakt en gemarteld. Zij zijn 100 x meer rms-er dan de alle Molukkers hier in het veilige Nederland! Mena muria!

 25. Meer dan gelijk Gideon. We zullen schreeuwen totdat we gehoord worden. We zullen strijden tot we gerechtigheid krijgen.
  Goed om te zien dat je zelfs vanuit Curaçao de strijd voort zet.

  Wanneer zien we je weer is op Babar dag?

 26. Mooi geschreven stuk…..kotsneigingen heb ik niet…….wel teleurstelling. Waar is de tijd gebleven dat we met zijn allen eensgezind naar de Houtrusthallen vertrokken om daar het RMS te herdenken….dat als we het volkslied zingen dat je dat tot in je kleine teen voelt ongeacht je leeftijd. Ik mis die tijd.
  Ik ben niet meer naar een RMS herdenking geweest sinds het niet meer daar gevierd word, daarna…….werd het anders…..vooral verdeeldheid……Ook ik heb vandaag gewerkt en herdenk ik het RMS in me hart en gebed.

 27. Zij die zeggen dat je “toch nooit zal winnen” hebben zelf nooit door durven strijden tot de winst.

  Quitters never win and winners never, ever, quit.

  Mena!

 28. Goed geschreven stuk, alleen achterhaald. De wereld is constant aan het veranderen.
  Nederlanders en Nederlandse Molukkers worden nee zijn Europeanen tegen wil en dank
  Kijk niet achterom maar vooruit en probeer er wat van te maken je zal het toch nooit winnen.

   • MISLUKKERS ZIJN HET MET HUN AMCA VESTJES EN ZOGENAAMDE KRIJGERS HOUDING…ZE KRIJGEN NIKS HAHAGAHA EN WORDEN VAN ALLE KANTEN UITGELACHEN! OVER EEN PAAR GENERATIES BESTAAN JULLIE NIET EENS MEER AANGEZIEN ZE BIJNA 90% MET BLANDAS GAAN EN DAAR KIDS MEE KRIJGEN (INDOS) EN ZOALS DE BLANDAS JULLIE VROEGER NAAIDEN GEBEURD HET NU OOK! TRIEST EIGENLIJK EN DOE LEKKER STOER IN JE WIJKJE HAHAHAHA…RIJST MET SOEP!

 29. Wow! Een heel goed geschreven stuk, waarbij ik het met ieder woord mee eens ben! Ook jij, Yvette Suspusepa!!

 30. Ik kots met je mee! Ook omdat er ieder jaar weer hordes naar Apeldoorn rijden om…. Om wat eigenlijk??? Buiten te hangen en de speeches te negeren die daar gehouden worden, iets wat bakken met geld kost, ik heb besloten om te gaan werken op de 64e proclamatiedag, waarom? Omdat het alleen maar irritatie bij mij opwekt en herdenken kan ik zelf, in mijn hart!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in