Beste Systeem,

Graag wil ik deze brief aan u richten.

U leerde mij toen ik naar Nederland kwam dat er maar één manier was om het menselijk leven in te richten, namelijk uw manier.

U leerde mij dat enkel uw educatie mij een toekomst zou bieden, alleen ik kon me niet aanpassen aan uw educatie. Omdat ik me beperkt en geremd voelde. Ik moest leren wat u me wilde leren, als ik daarvan af wilde wijken en mij in andere dingen wilde ontwikkelen en verdiepen, vertelde u mij dat dat niet zo hoorde. “Maak het af en pas het toe om het systeem te dienen”, zei u tegen mij via mijn leraren. U schotelde mij alleen uw boeken voor waardoor ik een hekel aan boeken had gekregen en geen boeken wilde lezen, totdat ik boeken vond die me dingen leerden die u me niet wilde leerde. Toen ik besloot om te stoppen met studeren zei u, via mijn leraren, tegen mij dat er niets van mij terecht zou komen en dat ik wellicht in de gevangenis zou eindigen of zwerver zou worden. Ik zou een mislukkeling worden en geen carrière kunnen maken, zei u tegen mij.

Uw systeem is gebaseerd op angst verspreiden. Op de basisschool moest ik verplicht naar het nieuws kijken dat u jeugdjournaal noemt, om mij verslaafd te maken aan het gewone nieuws op latere leeftijd. Nieuws dat bestaat uit alle slechte dingen die gebeuren op de wereld. U wilde mij de schoonheid van de wereld niet laten zien. U zei “dit is de wereld en hier moet je naar kijken om op de hoogte te zijn van de wereld”. Toen ik op mijn 18e voorgoed de tv uit deed, ontdekte ik dat de wereld die uw systeem presenteert niet de werkelijke wereld is en ontdekte ik de schoonheid en het positivisme van de wereld waar ik heel veel van ben gaan houden.

Ook leerde u mij dat ik eerst asielzoeker en “zielig” was. Ik zou volgens u een gelukszoeker zijn, kansloos zijn en altijd afhankelijk van u zijn. Later kwam ik erachter dat ik een geluksbrenger ben, heel erg kansrijk ben en getalenteerd ben.

U leerde mij dat het draait om kundig te zijn in talent en dat in te zetten voor het systeem. Ik leerde later dat het juist draait om het vinden van mijn passie en mijn talent daarvoor in te zetten. Wederom had u gelogen. En toen ik besloot om dit te volgen zei uw systeem dat ik te min zou zijn en probeerde mij angst in te praten.

Daarna leerde u mij dat ik allochtoon ben. U leerde mij dat allochtoon gelijk staat aan criminaliteit, achterstand, armoede, laag IQ, fraude en al dat soort dingen. Ik geloofde u en ik praktiseerde het. Nadat ik de tv had uitgedaan, kwam ik erachter dat u gelogen had. Ik kwam erachter dat allochtoon zijn best exotisch is en dat allochtoon gelijk staat aan meertalig opgevoed zijn. En meertalig opgevoede mensen schijnen volgens de wetenschap intelligenter te zijn. Ik kwam erachter dat allochtoon zijn best spannend is en heel veel kennis over verschillende culturen met zich meebrengt. Dat het je meer aan het denken zet over de wereld, dat allochtoon zijn een zegen is.

Op mijn 24e besloot ik om mij los te koppelen van uw systeem. Ik besloot om de schoonheid van de wereld en het allochtoon zijn zichtbaarheid te geven door een platform te creëren om aandacht te schenken aan hetgeen dat uw systeem verborgen wil houden. Maar uw systeem had de massa al geleerd dat dat onmogelijk was. Dat de wereld ellendig is, allochtoon slecht is en dat ambities hebben slecht is. Dus zeiden mensen die uw systeem volgen, en uw systeem, tegen mij dat ik gek was geworden. Positief nieuws zou niet werken en allochtoon is slecht dus neem er afstand van. Maar ik weigerde er afstand van te nemen omdat ik de schoonheid van de wereld en het allochtoon zijn zie, terwijl u anderen daarin blind heeft gemaakt.

Drie jaar later mocht ik mijn platform Voorbeeld Allochtoon de grootste van Nederland noemen. En dat zijn we nu. De grootste. Terwijl we precies het tegenoverstelde doen van wat uw systeem ons leert. Het was een moeilijke start en ik heb er voor moeten vechten en door moeten zetten om velen in te laten zien wat ik zie. Ik heb scheldpartijen, bedreigingen en doodsbedreigingen moeten incasseren, maar het is gelukt. We zijn de grootste.

Dat niet alleen. Ik schrijf u deze brief eigenlijk om een andere bijzondere reden. Ik schrijf u deze brief, omdat vandaag voor mij een bijzondere dag is. Het is vandaag de dag waarop een andere droom/doel uitgekomen is waarvan uw systeem zei en leerde dat het niet zou gebeuren.

Weet u nog dat u me leerde dat ik zonder uw systeem geen carrière zou hebben? Dat er niets van me terecht zou komen? Ik heb nieuws voor u.

Vandaag, 14 augustus 2015, is Voorbeeld ALLOCHTOON officieel partner en leverancier geworden van het bedrijf Google. Één van de grootste bedrijven ter wereld, daar werk ik nu mee samen.

Zoals u kunt lezen ben ik dus geen zwerver geworden, ben ik niet in de gevangenis beland en heb ik wel carrière gemaakt zonder beperkt te worden door uw onderwijssysteem en uw resterende systeem. Zoals u ook kunt lezen heb ik de schoonheid van de wereld ontdekt en heb ik de werkelijke betekenis van allochtoon gevonden waardoor ik ervan ben gaan houden.

En zoals u kunt lezen gaat het goed met me, ondanks dat ik ben afgeweken van uw systeem.

Hoogachtend,

George Arakel
Voorbeeld Allochtoon


Op de hoogte blijven van meer columns en opinies? Like ons dan op facebook en volg ons op twitter.


Yellah, deel a mattie