De negende maand van de Islamitische kalander, de Ramadan, is er weer. 30 dagen lang vasten van zonsopgang tot zonsondergang. Wat betekent de Ramadan nou precies voor mij?

De Ramadan is een prachtige maand, waar ik elk jaar weer enorm naar uitkijk. De maand waarin mijn lichaam en geest tot rust kan komen. Het is een maand waar ik dichter tot Allah/God kom. Dit doe ik door extra gebeden te verrichten en de Koran te lezen.

Door deel te nemen aan de Ramadan leren wij dankbaar te zijn voor datgene wat we allemaal wel hebben en leren we niet te kijken naar dat wat we (nog) niet hebben. We denken aan de armere mensen op deze wereld op deze manier.

Je leert discipline te krijgen. Je kan niet alles hebben op het moment dat je het wilt of nodig denkt te hebben. Met het vasten, bijvoorbeeld, is het eten en drinken wel gewoon binnen handbereik, maar toch zeg je nee en doe je het niet. Zo leer je het ook toe te passen op allerlei andere momenten. Je leert hiermee dus sterker, maar ook geduldiger te worden.

Ramadan is de maand van zelfreiniging. Het is wetenschappelijk bewezen dat door het vasten je lichaam wordt gereinigd. Het is echter niet alleen een lichamelijke reiniging, maar ook een geestelijke reiniging. Door de Ramadan leer je beter na te denken over wat je zegt en op de manier hoe je bepaalde dingen aan iemand wilt duidelijk maken, maar leer je ook bewust te zijn van je gedachtes.

De maand van vergeving. Mocht je ruzie hebben met iemand, iemand ooit minder hebben behandeld of iets verkeerds tegen iemand hebben gezegd, is dit de perfecte tijd om dat tegen die persoon te zeggen en om vergeving te vragen. Ramadan draait ook om vergeving.

Het is de maand waarin je kan terug kijken naar jezelf. Wat kan anders? Wat heb je ervan geleerd? Het is een mooie tijd voor zelfreflectie. Ik kan terugkijken op een mooi jaar. Een jaar vol met familie, vrienden, gezelligheid, liefde, verdriet, leerzame momenten, inspirerende momenten, mooie ontmoetingen en doorgehakte knopen. Zo zal ik ook verder willen en zullen gaan in sha Allah.

De maand waar familie, vrienden, buren, kennissen allemaal bij elkaar komen. Gezellig met elkaar de tijd hebt om te praten over van alles. De maand waar je ’s avonds met z’n allen het vasten verbreekt door het eten van een dadel om daarna gezellig met elkaar te dineren. De maand waar de band met elkaar veel sterker wordt en je omringd wordt door liefde.

Ik wil iedereen een mooie en gezegende Ramadan toewensen en dat al jullie gebeden worden gehoord en het vasten wordt geaccepteerd door Allah. En zoals we in het Arabisch zeggen: Ramadan Mubarak!

Voor alle niet-moslims: kom eens een keertje gezellig langs om van de sfeer te proeven.

Yellah, deel a mattie
Randa Ibrahim
Geboren en getogen in Hilversum met Egyptische roots. Gemotiveerde, hardwerkende, spontane, ambitieuze studente Economie & Bedrijfseconomie en Islam & Arabisch aan de Universiteit Utrecht die houdt van shoppen, dansen, koken en lekker eten. Trotse moslima en allochtoon, laat graag zien hoe mooi de islam en de Arabische cultuur is. Houdt van alle soorten mensen en ziet graag iedereen gelukkig. Heel behulpzaam, kan niet stilzitten en gaat uitdagingen niet uit de weg. Geeft altijd de volle 100% om te bereiken wat ze wil.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in