Vandaag is het precies twee weken geleden dat ik ben begonnen met christelijk vasten. Gedurende 40 dagen mag ik heel veel dingen niet eten. Zoals dierlijke producten en luxe artikelen, maar moet ik me ook weerhouden van alcohol, seks en slaap. 

In mijn vorige column een week geleden omschreef ik hoe mijn eerste week vasten was verlopen. Die viel nogal zwaar, omdat mijn levenswijze en mijn voedingspatroon drastisch veranderde. Terwijl ik begon met vasten besloot ik ook dat ik suikervrij mijn vasten door wilde komen. Dat is geen verplichting, maar meer een soort dieet dat ik meenam in mijn vasten omdat ik veel suiker gebruik.

Makkelijker
In tegenstelling tot mijn eerste week is mijn tweede week erg soepel verlopen. Mijn lichaam is gewend geraakt aan het voedingspatroon dat ik heb aangenomen. Overdag alleen rauwe groente en fruit en ’s avonds alleen gebakken groente met aardappelen (verschillende vormen bereid) of rijst. Vis lust ik niet dus dat moet ik helaas overslaan. Omdat in veel producten suikers zitten, eet en drink ik deze producten dus ook niet. De hele dag door drink ik alleen water met limoen of mint blaadjes.

Sporten
Naast het vasten, en voor een groot gedeelte suikervrij leven, ben ik ook begonnen met sporten. Dat doe ik gewoon thuis, iedere dag 20 tot 30 minuten. Omdat ik geen weegschaal heb, kan ik niet vertellen hoeveel kilo ik exact ben afgevallen maar het verschil was na een week al te zien. Inmiddels pas ik sommige t-shirts die ik niet meer paste. Ik voel me energieker en fitter dan voorheen. De eerste paar dagen tot een week waren lastig en was ik zwak, maar in de tweede week begon ik me sterker en fitter te voelen. Ik heb een aantal verleidingen moeten doorstaan en dat gaat me steeds makkelijker af, dus mijn discipline en focus stijgen enorm.

Bewuster
Ik heb leren reflecteren hoe snel ik eigenlijk door verleiding wordt afgeleid. Ik ben daar veel bewuster van geworden en ik krijg het steeds beter onder controle. Eerst werd ik helemaal gek als ik in een supermarkt liep, vanwege alle verleidingen die worden ingezet, inmiddels kan ik ze weerstaan zonder moeite. Vóór het vasten was ik me niet zo bewust van de verleidingen in de supermarkt, ik wist het wel maar was er niet bewust mee bezig. Nu merk ik pas het effect ervan en ga ik er bewust mee om. Ineens valt me ook op dat de meeste reclames over eten en drinken gaan. Je wordt voortdurend verleid om te eten.

Troep in ons eten
Waar ik nog meer achter ben gekomen is eigenlijk hoeveel troep er in ons eten zit. Van gewoon vlees als kip en schnitzel tot frisdrank, sapjes en alles wat er tussenin zit. Ik ben verpakkingen gaan leren lezen omdat het een beetje noodgedwongen was. Ik ben ervan geschrokken. Alleen om het feit al hoeveel suikers we binnen krijgen door producten waarvan we ons niet eens kunnen voorstellen dat er suiker in zit. In vlees bijvoorbeeld. In brood. In sapjes. Dat in sapjes die “het meest gezond” zijn meer suikers zitten dan in Coca Cola. Dat we eigenlijk 6 suikerklontjes per dag naar binnen moeten krijgen, maar toch eindigen op gemiddeld 30 klontjes. En kinderen op 40 klontjes. Geen wonder dat steeds meer mensen aan overgewicht lijden.

Door te vasten ben ik erachter gekomen hoeveel troep er in ons eten zit. Ik ben bewuster geworden. Ik merk lichamelijk echt een groot verschil. Ik val af, ik voel me steeds fitter en energieker. Ik heb nog 4 weken te gaan en ik kan je vertellen, ik heb er zin in! Want ik weet nu dat ik aan het einde van de rit slanker, gezonder, fitter, bewuster en sterker aan discipline eruit zal komen! Zowel lichamelijke reiniging, als geestelijke groei krijgen een vooruitgang. Let’s go!


Niets missen? Like ons dan op facebook en volg ons op twitter.


Yellah, deel a mattie