Jarenlang op zoek. Jarenlang verdwaald tijdens de zoektocht naar mezelf. Mijn afkomst, mijn identiteit. Dat ik twee identiteitskaarten heb is niet meer dan een formaliteit. Betekent het hebben van twee nationaliteiten een innerlijke verdeeldheid? Is mijn ene helft Marokkaans en mijn andere helft Nederlands?

In Nederland voel ik mijn Marokkaanse roots: uitbundigheid, de grote bruiloften, de grote families, de mooie taal, de kruidige keuken, de lekkere zoete koekjes met niet te vergeten de muntthee (atay na3na3) en mijn donkerbruine ogen. In Marokko voel ik mijn Nederlandse roots: mijn nuchterheid, de mogelijkheid om te gaan en staan waar ik wil, vrijheid van meningsuiting, een  lekkere boterham met kaas en het altijd op tijd zijn. Allebei die roots horen bij mij, maar in beide landen wordt er anders naar mij gekeken. In Marokko word ik als Nederlandse gezien. In Nederland behoor ik tot de categorie niet-westerse allochtoon. Voor de zoektocht naar mezelf is het erg verwarrend. Formeel door beide landen herkend, maar in realiteit door geen enkel land erkend!

Een eenzame reis
Op zoek gaan naar mezelf is een eenzame reis. Halverwege mijn zoektocht kom ik blanco uit. Hoe kom ik erachter wie ik ben? Doordat ik continu in ontwikkeling ben, staat wie ik ben niet vast. Ieder land verandert door de jaren heen, net zoals elk mens met de jaren ook verandert. Met kennis komt verandering en met het emigreren van mijn ouders kwam veel mengeling. De Marokkaanse- en Nederlandse cultuur, islamitische normen en waarden, allemaal anders en toch allemaal met elkaar verweven.

Voordeel
Door de jaren heen leerde ik door mijn diverse culturen elke situatie vanuit verschillende invalshoeken te observeren en analyseren, ik leerde mezelf snel aan te passen en mezelf door uiteenlopende settings te manoeuvreren. Ik realiseerde toen ook dat ik niet op zoek was naar mezelf, maar dat ik bezig was met het creëren van mijn IK. Het voordeel van al die culturen is dat een heel klein beetje van iedere cultuur bij elkaar heel veel is.

Kleine stapjes
Elke cultuur geeft inzicht en kennis. Om mezelf te kunnen ontwikkelen, is kennis enorm van belang. Dus hoe blijf ik mezelf verder ontwikkelen om een betere versie van mezelf te creëren? Ik geloof dat het ontwikkelen van jezelf in kleine stapjes gaat. Kleine beslissingen, zoals een stap vooruit of juist één stap terug of misschien de afweging om helemaal geen stap te zetten, helpen mij bij het creëren van mezelf.

Rolmodellen
De behoefte om beter, slimmer, ondernemender, onafhankelijker en sterker te worden, komt voort uit rolmodellen waar ik mee ben opgegroeid. Zonder deze rolmodellen zou ook het creëren van mezelf een verloren pad zijn. Ze verreiken mijn leven, maar mijn vader spant hierin de kroon.

Door de selectieprocedure gekomen begon hij zijn reis. Alles wat vertrouwd was achterlaten met de hoop op een betere toekomst voor mij. Hij vertrok naar een land dat opgebouwd moest worden na grote tegenslagen dat het heeft moeten doorstaan. Hij heeft jaren keihard gewerkt zonder ooit te klagen. Hij deed dat voor mij. Dubbele diensten, overuren, weinig eten, weinig slaap, zwaar werk. Het maakte voor hem niet uit. Hij wist wat hij mij wilde geven. Een beter toekomst, een beter leven. Hij is mijn vader, mijn held, mijn beschermer, mijn beste vriend, mijn adviseur, mijn rots, mijn trots, mijn voorbeeld.

Mijn ouders, broers, zussen, vrienden, medestudenten, leerkrachten, collega’s, ondernemers en bekenden. Deze rolmodellen zorgen ervoor dat ik eigenschappen kan herkennen en zelf kan beslissen welke eigenschappen ik mezelf toeken. Ik kom voort uit integere, eerlijke, rechtvaardige, attente, bescheiden, behulpzame, nederige moslims en groei op rondom gezellige, leuke, lieve, ambitieuze, spontane, creatieve, hardwerkende, begripvolle, actieve, begaafde, energieke, goedgehumeurde, krachtige, vooruit denkende, waarheidlievende en inspirerende, zelfstandige rolmodellen. Ik ben gezegend met zoveel prachtige mensen om me heen, die zichzelf telkens weer blijven ontwikkelen en mij daardoor inspireren.

Door hen ben ik nooit klaar met het creëren van een betere IK!

Yellah, deel a mattie
Hafsa Mahraoui
Schrijfster, onderneemster, talent-coach, spreker, event planner, moslima, Marokkaanse jongedame met enorm veel ambities. Met mijn columns wil ik mensen raken, ik wil informatie delen en andere perspectieven laten zien. Ik wil mensen inspireren, motiveren en aanzetten tot zelf onderzoek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in