Problemen, problemen, problemen. Alles is een probleem, overal is er een probleem, onze wereld bestaat uit problemen die we allemaal willen oplossen. En als er geen problemen zijn dan kweken we ze wel, want we willen als mens zijnde van nature problemen oplossen.

En soms hebben we wel een oplossing maar geen probleem. Dat op zich is al een probleem. Om dat laatste probleem op te lossen hebben we een nieuw probleem nodig voor de oplossing die er is, maarja… elke oplossing brengt weer minimaal twee nieuwe problemen met zich mee…

Vandaag hoorde ik op TV in het nieuws een Europees probleem, asielprobleem, het kabinetsprobleem, ouderen probleem, werkloosheidsprobleem, voetbalprobleem vanwege het weerprobleem, het shut down probleem in Amerika en wat een Amerikaans-probleem is, is ook ons probleem. We hadden onlangs nog het Marokkanenprobleem, hitteprobleem en zo zou ik nog even door kunnen gaan.

We zijn probleemgeil geworden. Onze probleemgeilheid is zo heftig geworden dat we best de slogan “een dag geen probleem, is een dag niet geleefd” zouden kunnen introduceren.

Nee, toch niet aan mij besteed. Ik hou niet van problemen en ik ken geen problemen en dat wil ik je graag meegeven. Je kan het meenemen en er iets mee doen of het als een probleem zien dat ik geen problemen accepteer. Hoe het kan dat ik geen problemen ken…?

Het begint bij het accepteren van het probleem. Nee, niet accepteren als een probleem maar als een feit. Een probleem is pas een probleem als je zelf een andere situatie had gewild dan die er daadwerkelijk is, dat maakt dat jij een probleem hebt. De oplossing is simpel en toepasbaar voor elke situatie en elk probleem. Het antwoord bestaat uit twee delen: deel een is, stop met verwachten. Als je niets verwacht, kan je niet teleurgesteld worden en kan het geen probleem zijn. Het tweede is: accepteer het als een feit en niet als een probleem. Het is een situatie die bestaat, dus is het een feit en geen probleem. Je verwachting maakt het een probleem. Op het moment dat je het ziet als een feit dan is het ineens geen probleem meer. Vanaf daar kan je dus weer verder naar een nieuwe situatie.

Niets is dus een probleem maar alles is een feit, de keuze welke verwachting je van de situatie hebt, maakt dat je een probleem hebt. Stop dus met verwachten, veeg problemen van tafel en geniet van mogelijkheden!

Yellah, deel a mattie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in