Boze homoseksuelen met knuppels (no pun intended). Heeft u er wel eens over gehoord? Ik ook niet. Eigenrichting hoort niet in een rechtstaat. Maar gezien de passiviteit in onze maatschappij ten aanzien van ‘Hate Crimes’ zou ik er bijna begrip voor kunnen opbrengen. Een knuppelbrigade gekleed in het roze, de vrees van iedere homofoob. Het zou ironisch zijn.

De realiteit is echter dat het klaarblijkelijk nog steeds mogelijk is om anderen te terroriseren omwille van hun geaardheid. Homoseksualiteit kan je niet veranderen. Net als dat niet mogelijk is met de kleur van je ogen of de tint van je huid. De Gay parade vind ik persoonlijk een onzinnig evenement. En na een voetbalwedstrijd douchen met een homo? Liever niet. Ben ik nu homofoob? Nee. Een aansteller? Misschien. Echter ongeacht mijn eigen ’tekortkomingen’ op dit gebied, onrechtvaardigheid kan ik niet goed verdragen. En een ander structureel treiteren om zijn seksuele voorkeur is de onrechtvaardigheid zelve.

Oorzaken die ten grondslag liggen aan homofobie zijn divers. Het kan variëren van de opvoeding die iemand genoten heeft, interpretatie van religie of de straatcultuur waarbinnen een persoon opgroeit. Uiteraard kunnen daders ook gewoonweg een chromosoom teveel hebben. Welke oorzaak er ook aangeduid kan worden, er is geen enkele rechtvaardiging voor dergelijk gedrag. En daarmee is eigenlijk alles gezegd.

Het eindproduct van een intolerant wereldbeeld is altijd hetzelfde ‘een individu die zijn of haar wereldbeeld wil opdringen aan anderen’. Maar het kwalijkste vind ik toch altijd de nalatigheid van politie, justitie en overheid in dit soort situaties. Het behoort tot de kerntaken van deze organisaties om de maatschappelijke ontwikkeling te sturen en bovenal om een veilige leefomgeving te creëren. Wat deze organisaties op dit moment tekent zijn vooral de inefficiënte maatregelen. En van effectief beleid kan helemaal al niet gesproken worden, omdat er nauwelijks beleid gevoerd wordt op dit vlak.

Dit soort uitwassen van onverdraagzaamheid moeten juist fel bestreden worden. Leg standaardstraffen voor bepaalde delicten expliciet vast in de wet, zet mensen als vergelding uit hun huis, straf daders financieel. Indien daders minderjarig zijn, zet de ouders bij herhaling desnoods uit de ouderlijke macht. Maar laat Nederland gewoon weer het tolerante land worden waar het ooit bekend om stond.

Een Nederland voor iedereen. Ook voor homo’s!

Yellah, deel a mattie
Nourdine Tighadouini
Geboren in Amsterdam. Zoon, broer en vader. Mijn omstandigheden tijdens het opgroeien hebben mij geleerd om voor mezelf na te denken, te ontdekken en altijd te blijven zoeken. Al van jongs af aan geïnteresseerd in de politiek en Bestuurskunde gestudeerd aan de Haagse Hogeschool. Ik raak vooral geïnspireerd door de kleine dingen in het leven die verwondering bij mij opwekken. Mijn kinderen, de maatschappij en het leven in het algemeen. In het dagelijkse leven altijd op zoek naar de overeenkomsten en raakvlakken tussen mensen in plaats van de verschillen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in