Lekker een avondje thuis voor de buis. Ineens zie ik nieuwe beelden van een zware mishandeling op het nieuws. Een 25-jarige jongen wordt bewusteloos geslagen door een groep van minimaal 5 jongens. Zoveel mensen staan erbij en niemand die ingrijpt. Hoe zit het met onze burgerplicht?

Definitie burgerplicht:
(rechtsfilosofie) wettelijke of morele verplichting van burgers om bijv. medeburgers die in nood verkeren te helpen of om tijdens verkiezingen een stem uit te brengen.

De Nederlandse wet zegt er tegenwoordig helemaal niets over. Je komt allemaal wetten, rechten en regels tegen . Hoe zit het met onze sociale plichten? Die hebben we toch ook? Of hebben wij alleen maar ongeschreven plichten en zijn we de waarde ervan verloren? Dingen die je gewoon hoort te doen om het zowel voor jezelf als voor anderen leefbaar, veilig en aangenaam te houden. Of zijn we te bang geworden?

Fatsoen, beschaving, beleefdheid, respect, goed gedrag. Daar hebben we tegenwoordig allemaal maling aan! Wie kijkt nog raar op als iemand iets doet wat niet door de beugel kan? Het is eigenlijk heel raar toch? Iemand wordt bewusteloos geslagen en we lopen er allemaal langs alsof het een doodnormale gebeurtenis is. Ik snap het niet! Dit is een van de talloze voorbeelden. Waar gaan we heen met de samenleving?

Nederland is de eerste geweest die van privacy een issue heeft gemaakt. Puur om niets meer voor anderen te hoeven doen. Met een instelling van ‘laat mij met rust, dan laat ik jou ook met rust’. Er zijn zoveel regels met betrekking tot privacy in acht genomen, niet denkende dat jijzelf ook in een situatie terecht kunt komen waarbij je de bemoeienis van een ander wel nodig hebt. Alsjeblieft, help mij wel! Ik zou het ook voor jou doen!

Burgerplicht is in Nederland helaas een betekenisloos begrip geworden. We houden in dit koude kikkerlandje niet zo van om een helpende hand toe te reiken. We zien iemand liever bloederig op straat liggen dan dat we er met z’n allen op afspringen. Ik denk dat alleen mijn geweten al actie zou ondernemen in welke vorm dan ook.

Misschien een onderwerp om over na te denken en eens de wetboeken te herschrijven? Bij alle rechten ook wat plichten opsommen? Of als samenleving eens vanuit eigen initiatief ons betrokken voelen bij het welzijn van een ander?

Voor mij is de definitie van burgerplicht niet beantwoord. Wat is de definitie van burgerplicht Anno 2013? Toekijken en niets doen terwijl iemand fysiek wordt toegetakeld?

Yellah, deel a mattie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in