Afgelopen zondag hebben we massaal stil gestaan bij de doden, die hun leven hebben gegeven voor datgene wat we vandaag vieren, de eervolle helden en slachtoffers van de tweede wereldoorlog.

En vandaag is het dan zover, Bevrijdingsdag is er. De dag dat Nederland bevrijd werd van de tweede wereldoorlog. De dag dat de vrijheid begon in Nederland, waar we tot de dag van vandaag dankbaar gebruik van maken. We vieren onze kostbare vrijheid. Dat we mogen zeggen wat we willen, mogen doen wat we willen, mogen kiezen voor wat en wie we willen en mogen dragen wat we willen. Een grondwet die ons bij die gedachtegoed beschermt.

Maar de vrijheid en bevrijding van wie eigenlijk?

De vrijheid van de geblondeerde Wilders die ’’minder-minder-minder’’ mag roepen? Maar als rapper Hozny datzelfde minder-minder-minder in een kunstvorm uitbeeldt, direct geblokkeerd wordt op Youtube en op het politiebureau moet verschijnen? Terwijl het filmpje van Wilders nog steeds viraal gaat op internet en TV?

De vrijheid van wie?

De vrijheid om de God van een ander te beledigen want dat is vrijheid van meningsuiting, maar als je je God wil verdedigen ben je een extremist en een potentiële terrorist. Twijfelen over geloof van de ander is toegestaan, maar overtuigd zijn van je eigen geloof is bijna wel verboden en strafbaar. Geldt niet alleen voor de Islam, maar voor zowat wel ieder andere religie.

De vrijheid van wie?

De vrijheid van GeenStijl en PowNed die alle minderheden de grond in mogen boren door ze belachelijk te maken, bewust in het verkeerde daglicht mogen zetten en als er een tegengeluid komt, die datzelfde doet maar dan in de tegenovergestelde richting direct door alle andere media kapot wordt gemaakt? De vrijheid van de blanke om het woord ”zandnegers” in de mond te nemen, maar als we spreken over aanwezige racisme, dat het dan niet mag?

Van wie is deze vrijheid eigenlijk? Wie mag van die vrijheid dankbaar gebruik maken en wie niet?

De vrijheid van pedofielen die onze kinderen mogen betasten, mogen geilen op kinderporno, naar speeltuintjes gaan om geilend naar onze kinderen te kijken, een rechtszaak winnen en daarna in onze wijken mogen leven of we dat nou willen of niet, maar als een Marokkaan als Badr een paar klappen verkoopt aan een volwassen iemand direct ontnomen wordt van bijna al zijn rechten en de gevangenis in moet? Niet dat ik de daden van Badr goed praat, maar zien we de selectieve vrijheid hier niet in? En dat allochtonen weg worden gepest in verschillende wijken in verschillende steden terwijl de pedofiel gedwongen naast ons moet wonen? Of dat als een groepje blanke jongens ergens aan het hangen is, de politie hun gewoon voorbij rijdt maar als er een groepje allochtonen verderop staat, de politie direct en hardhandig in actie komt?

De vrijheid van wie?

De vrijheid van de blanke om zichzelf te verkleden als een gekleurde karikatuur van meer dan 450 jaar geleden, die we de ”zwarte piet” zijn gaan noemen? De vrijheid om daar als blanke volop van te mogen genieten en als anderen er wat van zeggen dat ze dan hun bek moeten houden en gewoon moeten accepteren dat het zo is? Dat ze hun pijn niet mogen uitdrukken? Want de meerderheidsgroep heeft er lol aan en dat is vrijheid, wat de minderheid vindt is niet van belang. De vrijheid van onze premier om te zeggen dat de zwarte piet nou eenmaal zwart is en dat we dat moeten accepteren?

De vrijheid van wie?

De vrijheid om te dragen wat je wilt toch? Draag maar wat je wilt, want dat mag in Nederland. Tenzij je een andere cultuur en geloofsovertuiging hebt, die niet overeen komt met de hoofdgroep. Dat je je dan niet zo bloot mogelijk, maar bedekt mogelijk wilt kleden. Dan gaan we een discussie voeren over een hoofddoekbelasting, vermindering van vrijheid, kansen op de arbeidsmarkt ontnemen en je leven tekenen voor altijd. Want de vrijheid, die is er pas als je doet wat er gezegd wordt dat je moet doen als minderheidsgroep.

Dus de vrijheid van wie?

De vrijheid van de blanke werkgever om te mailen ”het is maar een neger”, de vrijheid van Albert Heijn om te faxen ”Geen Marokkanen aannemen”? De vrijheid dat als de ’’neger’’ en de Marokkaan daar iets van zeggen niet moet zeiken en geen slachtoffer moeten spelen?

De vrijheid van wie?

De vrijheid om te wonen waar je wilt? De vrijheid van de Nederlander om te verhuizen naar een ander land? Dat we dat emigreren noemen en een flinke stap? Of de vrijheid van de ander die naar Nederland komt, asiel moet aanvragen en duizenden asielzoekers de vrijheid wordt ontnomen en in detentie moeten? De volgende stap: gooi de grenzen dicht, niemand meer erin. Maar de Nederlander mag emigreren wanneer en naar waar die wil.

De vrijheid van wie?

De vrijheid van de allochtoon om bij voorbaat al een verdachte te zijn? Of de vrijheid van de agenten om iedereen als verdachte aan te wijzen die ze maar willen?

De vrijheid van het blanke leger dat overal mag komen op de wereld, een wapen mag oppakken en oorlog mag voeren maar als een jongen besluit om naar zijn thuisland terug te gaan, een wapen op te pakken en voor zijn vaderland te vechten direct een jihadist is en een terrorist? Dat hij direct wordt opgepakt als hij terug komt naar Nederland? Maar als het leger terug komt, worden ze als helden ontvangen omdat ze daar onschuldige mensen dood hebben geschoten?

Van wie is deze vrijheid eigenlijk?

De vrijheid om een baan te zoeken maar geen baan kunnen vinden omdat je Ahmed, Ali of Fatima heet in plaats van Piet, Jan, Klaas, Kees en Chantal? Omdat je een hoofddoek draagt in plaats van al dat chemische spul als gel en haarlak in je haar? De vrijheid om meerdere talen te leren op school en je wordt aangemoedigd om meerdere talen te spreken tenzij het Arabisch, Turks, Surinaams of Antilliaans is? Dan mag dat niet, want in Nederland spreken we dan ineens Nederlands.

De vrijheid van…?

Sta je er wel eens bij stil of sommige groeperingen in Nederland die vrijheid wel ervaren? En die krijgen? Vier de vrijheid met een zegen, maar die vrijheid is ook de dag van vandaag voor velen niet vanzelfsprekend en niet aanwezig. Om dat te illustreren:moslim

Weet jij wie op dit plaatje de meeste vrijheid heeft in Nederland en wie de minste?

Vier de vrijheid met bewustwording.

Fijne Bevrijdingsdag.

 

Yellah, deel a mattie

8 REACTIES

 1. Ik was niet degene die – enigszins irrelevant – Chinezen bij de discussie betrok…

  Daarnaast vermoed ik dat de schrijver deze toon aanslaat om het generaliseren van alledag tegen het licht te houden en d.m.v. een tegengeluid te laten zien hoe onlogisch en slecht het eigenlijk is. Hij noemt het op LinkedIn niet voor niets ‘een stukje bewustwording’. Dat lijkt me eerder een misselijkheidsremmer dan iets anders!

 2. Klachten over Chinezen is wat anders dan dat een Chinees moeilijker het vliegtuig in zou komen. We hadden het in het afgelopen stukje over overlast. Maar ik ben blij dat ik door het lezen van jouw laatste zin zie dat we het toch met elkaar eens zijn. Bovenstaande column is namelijk erg generaliserend en in jouw woorden dus misselijkmakend. Dank voor het duiden!

 3. Vanzelfsprekend zijn er genoeg klachten over Chinezen. Van het illegaal leegvissen van beschermde internationale wateren tot een heuse Chinese tendens om niet in te grijpen bij dodelijke ongelukken uit angst voor de schadepost etc. Alleen bereiken dit soort berichten de Telegraaf-lezer waarschijnlijk minder snel.

  Beeldvorming is een belangrijke schuldige in de groei van de Nederlandse xenofobie. Want als we het uiterlijk van een persoon mogen linken aan de daden van anderen met een soortgelijk uiterlijk, dan moeten we collectief bang zijn voor alle mannen in legeruniform, aangezien hun ‘soortgenoten’ illegale massa-slachtingen hebben verricht in Irak, Afghanistan etc. Om nog maar te zwijgen over alle mannen in pak die we dan zouden mogen haten, omdat Bush en Blair strak in soortgelijke pakken deze oorlogen begonnen. Om bang van te worden.

  Generaliseren is misselijkmakend (de overtreffende trap van een vieze smaak in de mond!)

 4. Wij vieren in Nederland dat de Duitse bezetting over is. Een bezetting die vreselijk was. Om nu die bezetting te vergelijken in deze column met de huidige situatie in Nederland en de vraag te stellen “Vrijheid voor wie” is absurd en raakt kant noch wal. Wat een kolderstukje dit.

  Ja het is misschien waar dat je met een baard en een Koran in je hand moeilijker een vliegtuig binnenkomt. Goh, hoe zou dat nou komen? De wereld is bang gemaakt voor de Islam op het moment dat er een fatwa werd uitgevaardigd tegen Salman Rushdie. En vanaf dat moment hebben ze deze angst alleen maar meer doen oplaaien met aanslagen in de VS en Spanje alsmede de doodsbedreigingen aan enkele columnisten en spotprenttekenaars. Ik vind het niet meer dan logisch dat als je als religie je op deze manier in de wereld plaatst je anders wordt aangekeken dan bijvoorbeeld Chinezen.

  Wie hoort er klachten over Chinezen? Niemand. Waarom?

  Ik stop nu aangezien de vergelijking met een pedofiel en Badr Hari natuurlijk helemaal misplaatst is. Daar krijg ik echt een nare smaak van in mijn mond.

 5. You speak my mind, so true! Grappig om te zien trouwens dat, wanneer de meerderheid een bepaalde mening vervelend vindt, deze gewoonweg ‘niet waar’ is. Tot op het moment dat je als vrouw een dag met een hoofddoek sollicitaties heb gevoerd of als man je baard een aantal weken hebt laten staan en met een Koran in je hand een vliegtuig probeert te betreden, mag je niks zeggen!! Weet waar je het over hebt!

 6. Geen idee waar jij je kennis vandaan haalt Zuurstof maar die deugt voor geen meter. Duidelijk te merken dat je geen allochtoon bent maar dat je ze liever hier niet wilt. Allochtonen hebben het hier helemaal niet makkelijk en goed. Kijk eens naar de arbeidsmarkt. Kijk eens naar de media. Alles is wit en allochtonen krijgen geen kansen. Maar kijk eens bij buurland Duitsland. Daar gaat het veel beter! Kan Nederland veel van leren!!! Jij zo te lezen ook.

  • Enig nuance qua allochtonen in Duitsland is op zijn plaats, racisme is meer aan de orde dan in Nederland. Denk maar aan de döner moorden en aan de zinloze mishandelingen van allochtonen.

 7. Een ridicuul stukje over dat allochtonen het hier slechter hebben dan autochtonen. Dit raakt werkelijk kant noch wal. Als er 1 land ter wereld is waar allochtonen alle vrijheid en steun krijgen om zich te ontwikkelen, is het Nederland. Als er ergens geen onderscheid gemaakt wordt is het Nederland (tenzij dit onderscheid in het voordeel van de allochtone medemens is).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in