Mijn statistieken als werkgever van de afgelopen 5 jaar vertellen mij dat als een werknemer steelt, dat er 80% kans bestaat dat het een witte man is tussen de 20 en 30 jaar. Hoe beïnvloed dit mijn wervingsprocedure?

Al sinds 2012 houd ik mij bezig met diversiteit op de arbeidsmarkt. Dat allochtonen slecht scoren op de arbeidsmarkt is geen nieuws meer. 

En in al die jaren hoor ik wat er allemaal aan allochtonen mankeert. Allemaal excuses om ze niet aan te nemen. Vaak worden dan statistieken erbij gehaald, berichten uit het nieuws of zogenaamd de ervaring van iemand anders. En dan komt er soms nog een persoonlijk verhaal achteraan waarin hun eigen vooroordeel wordt bevestigd en ze dan kunnen zeggen “Zie je wel, het klopt’’. 

Jaren heb ik me er tegen verzet. Maar nu is de situatie anders. Nu heb ik mijn eigen statistieken en die vertellen me hele andere dingen!! 


Mijn positie
In mijn eerste 6 jaar ben ik zelf geen werkgever geweest. In de afgelopen 5 jaar ben ik dat wel. Nu kan ik vanuit ervaring spreken als ik spreek over werknemer-werkgever relatie, en het aannemen + behouden van personeel. Ik heb in de afgelopen 5 jaar het allemaal zelf mogen ervaren en heb ik mijn overtuigingen en adviezen zelf kunnen toetsen. 

Een conclusie die ik met volle overtuiging kan trekken is dat autochtone jonge mannen vaker stelen. Voornamelijk geld stelen. En, in mijn geval, heeft 20% van de keren het een te sterke aanwijzing naar racistische motieven. 

Statistieken 
Om het bovenste body te geven zijn hier mijn statistieken.
In de afgelopen 5 jaar ben ik 5 keer bestolen. 4 van de 5 dieven was een autochtone man tussen de 20 en 30 jaar. Maar ééntje was allochtoon en die was weer aangespoord door een autochtoon die ‘’de operatie’’ leidde om samen te stelen. Twee van de 5 heeft zich vaker racistisch geuit en heeft aangegeven op PVV te stemmen of Forum voor Democratie met de overtuiging dat de grenzen dicht moeten.

Dit betekent dus dat 80% van diegenen die steelt uit de kassa een witte man tussen 20 en 30 jaar is. Dat 20% van diegenen die steelt waarschijnlijk een racistische motief heeft aangezien ik allochtoon ben en als asielzoeker naar Nederland ben gekomen. 

Hoe beïnvloed dit mij als werkgever?
Nou zou ik alle witte mannen tussen de 20 en 30 jaar extra in de gaten kunnen houden, extra screens doen, ze kunnen verbieden om dicht bij de kassa te komen, ze kunnen fouilleren na elke shift of ervoor kunnen kiezen om ze helemaal niet meer aan te nemen omdat ik niet het stress wil om steeds te moeten controleren wie wel steelt en wie niet.

Maar dat doe ik niet. Want ik maak mezelf ervan bewust dat er heel wat meer witte mannen zijn geweest die niet hebben gestolen. 

Daarvan bewust worden en blijven is mijn taak, en verplichting naar mezelf toe als werkgever, om het eerlijk te houden zodat ik niemand emotioneel beschadig. Dus moet iedereen dezelfde kans krijgen om zichzelf te kunnen bewijzen zodat de één niet de dupe wordt van het gedrag van de ander, die toevallig op hem lijkt maar er zelf niets mee te maken heeft. Want op de arbeidsmarkt zou iedereen de kans moeten krijgen om zichzelf als individu te bewijzen.

Die balans brengen is onze taak als werkgevers, naar mijn overtuiging.

Dus neem ik geen extra maatregelen tegen witte mannen. Mijn sollicitatieprocedure met hun is precies hetzelfde als ieder ander en ja, ik blijf ze aannemen, ondanks mijn statistieken….


Like ons op Facebook of volg ons op Instagram & LinkedIn.


Yellah, deel a mattie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in