We kennen het allemaal wel, het gezegde dat het veranderen van de wereld bij jezelf begint. Dus als je de wereld niet kan veranderen, moet je jezelf veranderen. Want het begint allemaal bij jou.

Maar wat als… wat als jezelf veranderen niet gunstig is, maar het veranderen van de wereld veel gunstiger zou zijn? Wat als…. jij jezelf veranderd en daardoor de wereld slechter wordt en jij toegeeft aan het slechte? Wat als het onrecht op een grotere schaal is en jij tegen onrecht bent? Ga je dan het onrecht verbannen of ga je zelf onrechtvaardig worden? Verander je jezelf of verander je de wereld?

Wat als de wereld bestond uit 20 mensen. Jouw groep met 15 mensen en nog een andere groep van 5 mensen. Wat als 14 van jouw groepsleden racistisch waren ten opzichte van de groep van 5, maar jij bent niet racistisch. Ga je jezelf veranderen naar wat de wereld is of ga je ervoor om de wereld te veranderen?

Wat als er oorlog heerst en jij niet van oorlog voeren houdt? Ga je jezelf veranderen of de wereld? Ga je oorlog voeren of ga je je best doen om de oorlog te stoppen? Wat als de aarde steeds meer bestond uit overvallers, moordenaars, rovers, leugenaars en bedriegers? Verander je jezelf of de wereld?

Ikzelf ga voor het veranderen van de wereld.

Klinkt nobel he? Liever een nobel doel, dat misschien niet haalbaar is, dan mezelf veranderen naar onrecht dat er is. Want als we met z’n allen dat zouden doen, dan zou noch de wereld, noch wijzelf hoeven te veranderen.

We kunnen met z’n allen niet meer ontkennen dat het onrecht op de wereld steeds meer toeneemt de afgelopen tijd. Kijk naar Gaza, naar de vliegrampen, het Midden-Oosten, Oekraïne en alle andere ellende die maar toeneemt. Maar gelukkig zijn er steeds meer mensen die door krijgen dat ze niet zichzelf, maar de wereld moeten veranderen als we in betere toestanden willen verkeren. Kijk maar naar de duizenden demonstranten wereldwijd, die zijn opgestaan tegen het onrecht in Gaza, hoe heel Nederland opstond voor de slachtoffers van MH17, hoeveel mensen zich steeds meer betrokken voelen om gezamenlijk op te staan om de wereld te laten weten dat wij onszelf niet gaan veranderen naar het onrecht wat gaande is, maar dat we collectief, als burgers, ervoor staan voor de verandering van de wereld naar beter.

Dus denk de volgende keer goed na of jezelf wel zou moeten veranderen. Want de beroemde quote om jezelf te veranderen is niet altijd even gunstig.

Soms kan je beter de wereld willen veranderen.


Op de hoogte blijven van meer columns? Like ons dan op Facebook

Yellah, deel a mattie

2 REACTIES

  1. “Je bent jong, mijn zoon, en naarmate de jaren verstrijken zal de tijd veranderen en veel van je huidige opvattingen zelfs in hun tegendeel doen verkeren. Wacht daarom met jezelf op te werpen als rechter over de meest verheven zaken.”
    – Plato

  2. Wie zichzelf werkelijk kent, ziet geen noodzaak de wereld te veranderen. Het zijn de mensen zelf die hetzelfde inzicht zullen moeten krijgen. Echte verandering komt van binnenuit. In mijn ogen zou je alleen mensen kunnen stimuleren zichzelf te leren kennen en voor zichzelf te laten denken en voelen. Massa protesten en “de wereld veranderen” leiden tot (goedbedoelde) propaganda, leugens en geweld naar elkaar. Wie bij zichzelf ten rade gaat en zich inleeft in een ander zal zichzelf daar in herkennen. Echt slechte mensen zijn volgens mij zeer zeldzaam. Het zijn juist invloeden van buitenaf (oorlog, geweld, religie, politiek, commerciële doelen en ideeën van anderen) waardoor mensen verdwaald raken van zichzelf. Wie de “vijand” leert kennen zal inzien dat het gewone mensen zijn, met liefde, leed en meestal verdwaald. Het grote gevaar is jezelf als goed te bestempelen en een ander als slecht, we zijn allemaal grijstinten met verschillende perspectieven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in