Oh sorry, type foutje, ik ben de letter “n” bij het woord “iemand” vergeten. Het woord iemand in de kop had “niemand” moeten zijn. Mijn fout. Maar wedden dat je klikte op de titel omdat de woorden allochtoon enschiet in een zin staan?

Klopt he? Nu betrap jij jezelf er ook op. Het moment van besef en de innerlijke oeps. En toch lees je verder zonder te blozen.

Je klikte op de kop in de hoop op spannend nieuws over een Marokkaan, een neger of een willekeurig persoon met zwart haar en getinte huid die iemand dood heeft geschoten. Spannend he zulk nieuws? Of niet? Precies! Spannend ja! O wat houden we daarvan. Spannend nieuws over die ander. Heerlijk! Kon je vanavond weer met alle rust in je hart zeggen dat ‘zij’ het hebben gedaan. Jammer he? Dat ik je valse hoop heb gegeven door een kop te kiezen die je heeft misleid naar een artikel dat je op je kop geeft. Het spijt me, ik kon het echt niet laten.

En wellicht ben je zelf journalist en klikte je op de titel. In de hoop dat het nieuws was dat je even was ontgaan, dat je het kon gaan uitzoeken en de allochtoon weer in het daglicht kon zetten zoals jouw hoofdredacteur van je verwacht. Zo fel en beschuldigend mogelijk de zoveelste keer kunnen vertellen wat de allochtoon weer eens verkeerd heeft gedaan. Nou, je mag alsnog best een artikel hierover schrijven hoor! Ga gerust je gang en mijn naam noemen mag ook hoor! Geen probleem! En wel zeggen dat het de allochtoon was!! Die dit heeft gedaan. Maar wedden dat je er helemaal niets over schrijft?

Misschien ben je wel een werkgever en je klikte op de titel. In de hoop een artikel te lezen waarin je weer je vooroordelen bevestigd kreeg, in de hoop dat je nog een reden aan al je andere redenen kon toevoegen om allochtonen niet aan te nemen. Dat je kon verwijzen naar dit artikel en zeggen “zie je nou wel? Daarom neem ik ze niet aan!!”. Nou beste werkgever, je mag best verwijzen naar dit artikel hoor. Maar wedden dat je dat niet doet? Wedden dat je jouw ogen sluit, dit stuk weg klikt omdat het niet aan je verwachtingen voldoet, weer op zoek gaat naar een artikel dat dat wel doet en doet net of dit stuk niet bestaat?

Als je allochtoon bent en je leest dit dan klikte je op de kop hoogstwaarschijnlijk met hartkloppingen en een stemmetje in je hoofd dat zei “nee he, maken ze ons weer zwart!!?”. Wees gerust, dat is niet het geval. Ik ben gewoon een paar klappen aan het uitdelen. Haal diep adem, blaas het uit, tover weer een glimlach op je gezicht en deel ook wat klappen uit door dit stuk verder te delen.

Yellah, deel a mattie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in