Vorige week kwam het bericht dat allochtone jongeren een hulp mentor krijgen. Gisteren werd het project gelanceerd. De bedoeling van het project zou zijn om de positie van allochtone jongeren op de arbeidsmarkt te verbeteren.

Toen ik het bericht las begon ik mij helemaal op te winden. De vraag die dan bij mij opkomt is “welk probleem lost dit project op?”. Lost het het probleem op dat werkgevers niet meer intern mailen “oh maar het is een neger”? Lost het het probleem op dat de Albert Heijn geen fax meer stuurt naar alle filialen op stations met de mededeling “Neem geen Marokkanen aan”? Lost dit project de overmatige discriminatie op de arbeidsmarkt jegens allochtonen op? Ik ben ervan overtuigd van niet. Ik ben er zelfs van overtuigd dat de overheid met zo”n project een signaal afgeeft naar discriminerende werkgevers dat hun discriminatie jegens allochtone sollicitanten terecht is.

Een mentor project moet eigenlijk niet voor de allochtone jongeren worden opgezet maar voor bedrijfsmanagers en directeuren die te weinig of geen allochtonen in dienst hebben en hun voorkeur voor autochtone werknemers uiten. Om de kansen voor de allochtone jongeren op de arbeidsmarkt te verbeteren moet men de discriminatie verminderen. Het is een hefboom effect. Zodra de discriminatie door werkgevers vermindert, groeit de positie van de allochtonen op de arbeidsmarkt omdat ze dan betere kansen krijgen door diegenen die nu de kansen van hen afnemen.

De overheid moet eens stoppen om in het racisme van bedrijven mee te gaan en onze belastingcenten te verspillen daaraan. Dit project dat van start is gegaan zal niets oplossen en het probleem alleen maar erger maken.

Er moet niet gewerkt worden aan diegenen die de dupe zijn van discriminatie maar er moet gewerkt worden aan diegenen die discrimineren.

Like ons op facebook en volg ons op twitter

Yellah, deel a mattie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in