Vorige week werd de wereld opgeschrikt door beelden met daarop praktijken die doen herinneren aan de trans-Atlantische slavenhandel en de slavernij. Men ziet hoe zwarte Afrikanen in Libië, het land van de afgezette leider Ghadaffi, net als goederen verkocht worden door vermoedelijk Libiërs. De door nieuwszender CNN in het geheim verkregen, beelden tonen wederom aan hoe slecht het nog steeds is gesteld met mensenrechten.

Initiatiefnemers Michele N. en Bouba K. van het Collectief van Afrikaanse Diaspora Nederland (CADN) konden niet blijven toekijken en vragen de Afrikaanse diaspora en de rest van de Nederlandse gemeenschap om zich hier tegen te verenigen en deze gruweldaden te veroordelen.

De islamitisch, Arabische slavernij
Sub-Saharisch Afrika heeft een eeuwenlange traditie met Europese bezetting, uitbuiting en koloniaal bestuur. Door middel van het kolonialisme en in het verlengde daarvan, de slavernij verplaatst naar gebieden als de Antillen, Suriname en Brazilië konden landen als Nederland of Portugal overzeese gebieden en volkeren onderdrukken en vervolgens uitbuiten. Hoewel deze gruweldaden op zich al genoeg verontwaardiging oproepen, ontgaat ons in deze discussie het grote islamitisch, Arabische aandeel hieraan. De islamitisch, Arabische slavernij is al ruim 1.400 jaar met miljoenen meer slaafgemaakten, een begrip in met name het noorden en oosten van Afrika. Dit verklaart de uitbreiding van de invloedsfeer van het Midden-Oosten, waaronder de Arabische taal en de islam. Niet onbelangrijk is de rol die racisme tegenover zwarte Afrikanen speelt in de islamitisch, Arabische wereld, gekenmerkt door het woord Abeed (slaaf). Zelfs de grote historicus Ibn Ghaldoun zei in de 14e eeuw met andere woorden dat zwarte mensen door hun relatief korte afstand met dieren slaaf horen te zijn. Anno 2017 lijkt er op grond van die beelden geen sprake te zijn van een wereldwijde afschaffing.

Demonstratie op 25 november
Aanstaande zaterdag (25/11) staat er van 14 tot 17 uur een demonstratie en mars op de agenda, die zullen plaatsvinden in Den Haag. Volgens de initiatiefnemers was er maandag nog weinig animo voor de demonstratie, maar inmiddels is de belangstelling enorm gestegen en komen er naar verwachting meer dan 1000 mensen. Het doel is om draagvlak te creëren, waarmee de Nederlandse regering bewogen wordt actie te ondernemen in Libië al dan niet in een internationale coalitie, gezien er meerdere initiatieven lopen zoals die in België simultaan met de onze. Centraal in deze actie staat een petitie die zij na het behalen van 10.000 ondertekeningen samen met ondertekenaars aan de Tweede Kamer gaan overhandigen. Er wordt een appèl gedaan op de diverse Afrikaanse diaspora, sympathisanten en de rest van Nederland om steun te komen bieden. Nederland kan niet stilzwijgend blijven toekijken, terwijl aan de andere kant van de wereld onze medemensen onderworpen worden aan de grootste misdaden tegen de menselijkheid. Misdaden die idealiter niet alleen veroordeling behoeven, maar ook berechting op basis van de schending van mensenrechten.

Het wordt tijd dat de islamitisch, Arabische wereld net zoals het Westen een spiegel wordt voorgehouden. Alleen dan zal er gebouwd kunnen worden aan een wereldbeschaving en collectief bewustzijn dat iedereen ongeacht de huidskleur gelijk stelt en mensenrechten beschermt. Onze eenheid, kracht en vastberadenheid zijn nodig voor de creatie van een wereld dat geleerd heeft van haar brutale verleden. Kom in Den Haag naar het Malieveld en demonstreer samen met het CADN in solidariteit met de slachtoffers van de slavernij in Libië met die betere wereld voor ogen.


Volg ons:


Yellah, deel a mattie
Simão Miguel
Geboren in Angola. Inmiddels woon ik al een tijd in Nederland en heb zowel een Angoleze als Nederlandse beleving. Met mijn eigen onderneming Nkonzo Media wil ik bijdragen aan ontwikkeling van de media en internet. De focus ligt op de verbetering van de verstoorde visie die bestaat over Afrika en haar mensen. Daarnaast vind ik het belangrijk om niet alleen consument maar ook producent te zijn van het internet-tijdperk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in