De burgemeester van Rotterdam, Aboutaleb, zou iets hebben gezegd over moslimhaat in Nederland waar zowat iedereen overheen struikelt. Moslims lijken wel in opstand te komen tegen hem en hij wordt zelfs ‘huismoslim’ genoemd. 

Blijkbaar zijn we zo opgebrand over het racisme debat in Nederland dat we, als allochtoon zijnde, over alles struikelen. We zijn net voetballers geworden die bij iedere kleine gelegenheid zich laten vallen in de hoop een vrije schop te krijgen. En als we de vrije schop niet krijgen? Nou, dan schoppen we toch gewoon!?!

In een interview met Vers Beton zei Aboutaleb: “Niemand kan de vrees van veel autochtone Nederlanders wegnemen, behalve de moslimgemeenschap zelf.” Vervolgens ging iedereen vallen en ‘au au au’ roepen.

Ali Al-Jaberi schreef een opiniestuk erover dat hij vervolgens publiceerde bij Wij Blijven Hier en daarna bij joop.nl. Nou kan ik begrijpen dat je over elk geschreven of gesproken stuk waarin het woord ‘moslimhaat’ voorkomt kan vallen, gezien het huidige haat-klimaat jegens moslims en andere minderheden in Nederland. Hartstikke begrijpelijk, ik wind me er ook over op. Maar de aanval op Aboutaleb is geheel onterecht. Men vat Aboutaleb zijn uitspraak verkeerd op.

Ali Al-Jaberi beargumenteerd zijn stuk met “moslims de schuld geven van islamofobie is niet anders dan vrouwen de schuld geven van seksisme.” Mee eens, als Aboutaleb de schuld van moslimhaat inderdaad bij de moslims in Nederland had neergelegd. Maar dat heeft hij niet gedaan. Lees hierboven de quote van Aboutaleb nog eens even, nergens staat dat de haat die er is ontstaan de schuld van de moslims is. Hij legt de schuld niet neer bij de moslims in Nederland, maar juist de oplossing. Daar zit een wereld van verschil in. In het interview zegt Aboutaleb dat als iemand bang voor je is, wat onterecht is, steek dan je hand uit, dat neemt namelijk de angst weg. Zo onlogisch is dat niet. En als ik me niet vergis, is Wij Blijven Hier juist om dat klimaat jegens moslims ontstaan.

Altijd al willen weten wat moslims uitspoken in het dagelijkse leven? Komt het overeen met het beeld dat de media voor een ieder hebben geschetst? Wijblijvenhier.nl geeft je de kans je eigen conclusies te trekken met verhalen van onze schrijvers,” staat er op de website van Wij Blijven Hier en dit is precies wat Aboutaleb bedoeld. Laat weten wat je als moslim zijnde bezig houdt, namelijk andere dingen dan IS en ISIS. Laat zien dat wat de media verteld niet overeenkomt met de moslims hier. Geef mensen de kans om de moslims van dichtbij te leren kennen. Waarom is dat nu ineens een probleem terwijl Wij Blijven Hier met die gedachtegoed is opgericht?

We schrijven met z’n allen steeds over de gebeurtenissen in de Gazastrook en Syrië, spreken in opinies en columns onze zorgen uit en leggen uit dat we dat verschrikkelijk vinden en dat we ertegen zijn en willen dat het ophoudt. Waarom kunnen we niet met z’n allen hetzelfde doen en onze zorgen uitspreken over IS en ISIS? Hoe zij de islam misbruiken? Waarom zou een moslim niet moeten vertellen dat hij of zij het verschrikkelijk vindt dat anderen hun geloof misbruiken om moorden te plegen, dat hij of zij daar niet achter staat?

Een pas geleden voorbeeld zijn de Turken. Toen Motivaction met een zogenaamd onderzoek kwam waarin ze ‘aantoonden‘ dat Turkse jongeren geradicaliseerd zouden zijn en IS aanhangers zouden zijn, waren het de Turkse jongeren die riepen: ‘Hier herkennen wij ons niet in‘. Ze begonnen een eigen onderzoek dat het tegendeel bewees, riepen Asscher aan tafel en hebben deze kromme beeldvorming weer direct recht gezet door afstand te nemen. Het probleem was in een mum van tijd opgelost en die beeldvorming over de Turken hield geen week stand. Dus heeft Aboutaleb toch niet een beetje gelijk?

En ja, moslimhaat is gecreëerd door media en politiek. En ja, in die hoek heerst racisme. Dat klopt. Maar wat verwacht je? Dat diezelfde media en diezelfde politiek de angst weg gaan nemen? Het lijkt me eerder van toepassing dat zij het groter zullen maken. Eerst terecht wijzen dat daar racisten zitten en dan roepen dat ze de berichtgeving minder haatdragend moeten brengen, is nogal naïef. Wil je een ander geluid? Dan zul je het zelf moeten doen. En daar zijn prachtige platforms voor zoals Wij Blijven Hier, Joop en Voorbeeld Allochtoon.

Begrijp me niet verkeerd. Aboutaleb zou inderdaad anders moeten reageren wanneer het over racisme gaat vanuit de PVV hoek, de media of andere hoeken. Mee eens. Hij zou ook geen onderscheid moeten maken bij het reageren op verschillende groepen in vergelijkbare situaties. Helemaal mee eens. Maar over deze ene oplossing ben ik het toch met hem eens. En dit is dezelfde oplossing die hij, naar eigen zeggen in datzelfde interview, gebruikt heeft voor Feyenoord hooligans.

En laten we niet vergeten dat moslimhaat allereerst ontstaat door onwetendheid. De enige, en meest gebruikte manier om meer over moslims te weten te komen is door de media te raadplegen , die enkel leugens vertellen. We weten inmiddels dat we daar niet op kunnen vertrouwen. Dus is het niet anders dan logisch dat als je de haat weg wilt nemen, allereerst de onwetendheid weg moet nemen en zelf de informatie moet geven. Enkel de boosdoener willen aanspreken gaat niet helpen. Dus heeft Aboutaleb gelijk, wil je moslimhaat weg hebben? Zou je je hand moeten uitsteken en onwetendheid moeten voorzien van kennis, de kennis dat islam en IS(IS) niet aan elkaar verbonden zijn!


Op de hoogte blijven van meer opinies? Like ons dan op facebook en volg ons op twitter.


Yellah, deel a mattie

2 REACTIES

  1. Goed stuk. Alleen de zin “En daar zijn prachtige platforms voor zoals Wij Blijven Hier, Joop en Voorbeeld Allochtoon.” snap ik niet helemaal.
    Dit zijn site’s waar de grootste probleemgevallen (PVV’ers) toch al niet komen, dus dan wordt het al snel een beetje preken voor eigen parochie.
    Is het niet verstandiger om dit andere geluid (massaal) te laten horen op sites waar veel PVV’ers wél komen, bijvoorbeeld GeenStijl en de Telegraaf? Je loopt daar natuurlijk wel kans dat je daar ondergesneeuwt raakt, of verwijderd (zeker op GeenStijl). Dan zou je een site als NuJij kunnen overwegen, daar zijn de reageerders wat meer gemengd .

    Overigens heb ik wel m’n twijfels of dit geluid -zelfs als het in hun oor geschreeuwd wordt- binnen zal komen bij de échte PVV’ers, die zijn zo van haat vervuld, dat er vaak geen plaats meer is voor iets anders. Maar de meeloop-PVV’ers en de proteststemmers (die ik niet meer geloof, maar goed) zou je misschien nog tot inkeer kunnen brengen. En al is het er maar één, dan is dat toch mooi.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in