De arbeidsmarkt is een moeilijke en vaak pijnlijke plek voor ons, allochtonen. Cijfers hebben vaker aangetoond dat allochtonen structureel worden uitgesloten op de arbeidsmarkt. De werkloosheid onder allochtonen ligt drie keer hoger dan bij autochtonen.

Geregeld zien we in de media langs komen hoe het volgende bedrijf betrapt is op discriminatie, racisme en uitsluiting. Als je (donker)getint bent en/of moslim bent, heb je het extra zwaar te verduren. Je solliciteert je suf, maar krijgt de ene vage afwijzing na de ander, terwijl je autochtonen met een soortgelijk CV, of zelfs met een slechter CV, die baan wel ziet krijgen. Frustrerend.

Uit analyses uit 2015 blijkt zelfs dat allochtonen in Nederland het het zwaarst hebben ten opzichte van allochtonen in landen als Frankrijk, Spanje en Italië, waar de werkloosheid in het algemeen ook hoog is. In die landen worden we niet zo structureel en op grote schaal van de arbeidsmarkt geweerd als hier in Nederland en heeft een hoger percentage allochtonen/migranten een baan in die landen. Nederland doet het uiterst slecht.

Buiten het feit om dat we serieus moeten nadenken hoe we racisme, discriminatie en uitsluiting op de arbeidsmarkt kunnen aanpakken is het ook goed om na te denken hoe wij allochtonen onze kansen op de arbeidsmarkt kunnen vergroten. In 2015 schreef ik hier een heel boek over met allerlei verhalen en praktische tips. In deze column wil ik vier van deze tips met je delen. Natuurlijk kan ik er niet zo diep op ingaan als in het boek, maar ik ben ervan overtuigd dat deze 4 tips die ik deel, effect zullen hebben als je ze structureel inzet.

Netwerk
Netwerk is wel één van de belangrijkste punten waar je aan kunt werken. Wij allochtonen denken vaak dat Nederland een land is van het papiertje en je CV opsturen. Echter wordt ongeveer 75% van de banen en opdrachten weggegeven via netwerk. Je kunt dit als een probleem zien, maar je kunt het ook in je voordeel laten werken. Ga dus netwerken, maak contacten en onderhoud ze. Bezoek vooral veel netwerkevenementen, lezingen en seminars. Of je wel of geen ondernemer bent, zorg ook dat je altijd een visitekaartje van jezelf bij je hebt.

Personal branding
Of je wil of niet, je bent een merk. Je CV, je contacten, wat je draagt, hoe je loopt, eet, ademt, je online zichtbaarheid, je sociale media. Dit alles geeft een totaalbeeld van jou en dat is jouw merk. De media sleutelt heel hard aan het merk van ons allochtonen en dat is niet erg positief. Zorg dus dat je heel bewust aan je merk werkt en je profileert. Zowel online als offline. Zorg dat men weet waar je precies voor staat, wat je kunt en wat je wilt. En dit brengt ons naar het volgende punt.

Online zichtbaarheid
Het is een simpele regel: als je via google niet te vinden bent, dan besta je niet. Zorg in ieder geval dat je LinkedIn en je Facebook in orde zijn. Zorg voor een professionele foto. Daarvoor heb je niet perse een professionele fotograaf nodig. Ruim 90% van de werkgevers zoekt jou op via sociale media en google, zodra je solliciteert. Zorg dus dat je sociale media een landingspagina wordt voor werkgevers die jou opzoeken. Maak bijvoorbeeld ook een about.me pagina aan. Als je zelf de controle hebt over de eerste of de eerste twee pagina’s op google wat over jou te vinden is, dan is je kans veel groter. Want als een werkgever niets over jou kan vinden of iets negatiefs over jou vindt, dan kiezen ze liever voor iemand die ze wel hebben gevonden of veel positieve dingen hebben gevonden over hem of haar.

Zorg voor meer waarde
Vaak zeggen mensen dat tijd geld is. Dat is niet waar. Want anders zou iedereen hetzelfde verdienen voor dezelfde hoeveelheid tijd. De waarde die je levert door middel van tijd is geld. Hoe meer de waarde in dezelfde tijd die je levert, hoe groter je kans om een baan of opdracht te krijgen. Zorg dus dat je naast de studie die je hebt genoten extra kennis en vaardigheden opdoet. Zorg ook dat ze traceerbaar, bewijsbaar en/of meetbaar zijn. Want als iedereen hetzelfde kan, dezelfde studie heeft genoten en er te weinig banen zijn voor iedereen die hetzelfde heeft gedaan als jij, dan krijgen zij die meer waarde kunnen leveren de baan of opdracht.

Deze vier tips kunnen jou helpen om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Als je meer en diepgaandere tips wilt, dan kun je mijn boek ‘Persoonlijk succes is een keuze’ lezen. Ik ben ervan overtuigd dat de bovenstaande tips een goed begin zijn en jou verder kunnen helpen. Ik wens je veel succes in het najagen van je dromen!Yellah, deel a mattie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in