Wist je dat het feit dat jij vandaag de dag op complete schoenen loopt mede te danken is aan een Surinamer? Bijna niemand weet dit.

Jan_ernst_matzeligerZijn naam was Jan Ernst Matzeliger. Hij werd geboren in 1852, in Paramaribo (Cotticarivier: Marowijne/Commewijne). Jan Ernst Matzeliger was de uitvinder van de schoenstikmachine. Deze machine was in staat om, op een aanzienlijk goedkopere en snellere manier dan daarvoor, de bovenschoen op de schoenzool te stikken. Hierdoor werden schoenen destijds goedkoper en betaalbaar voor veel meer mensen. Op 20 maart 1883 werd Matzeliger op deze machine patent verleend.

En zo zijn er nog duizenden Afrikaanse uitvinders waarvan niks of nauwelijks in de boeken staat en die een enorme grote impact hadden op de huidige maatschappij. Sterker nog, vele gebruik jij vandaag de dag nog steeds. Het systeem heeft dit altijd willen verdoezelen, want een Afrikaan bekendheid en credit geven? Dat gebeurde niet, of in ieder geval niet snel. Als je hier onderzoek naar doet zal je al snel merken dat Nederland niet vies is van geschiedvervalsing. Gelukkig zijn er door de tijd heen altijd blanken geweest die niet racistisch of misgunnend waren en deze credit wel gaven voor hun werk.

Afrikaanse uitvinders en hun uitvindingen
Hieronder een kleine greep van Afrikaanse uitvinders en hun uitvindingen. Je zal verrast zijn.

 • Daniel Hale Williams / Voerde de allereerste succesvolle openhartoperatie uit in Chicago(1893).
 • Garret Morgan / Stoplicht en gasmasker
 • Granville T. Woord / Ontwikkelde een apparaat waarmee je kon communiceren tussen twee treinstations
 • Davind Crosthwait / Ontwikkelde vele ventilatie-, centrale airconditioning en warmte-overdracht-systemen. De verwarming die op dit moment in het Rockefeller centrum en de Radio City Music Hall in New York worden gebruiken, kwamen van zijn hand
 • Lewus Latimer / Vond een zeer belangrijk deel uit van de gloeilamp: Het koolstoof gloeidraad
 • George Washington Carver / o.a. pindakaas! Maar nog veel en veel meer plantproducten
 • Otis Boykin / De uitvinder van meerdere elektronische controle-apparaten voor geleide projectielen, IBM-computers, en de pacemaker
 • Lonnie G Johnson / De Supersoaker (waterpistool). Jeugdsentiment! Ook ik had er een!
 • Henry Blair / Bougie (ontstekingsapparaat voor motoren wat tot op de dag van vandaag gebruikt wordt)
 • Sarah Boone / Ontwikkelde een extreem belangrijke aanpassing aan de strijkplank qua vorm, zodat de mouwen makkelijk gestreken konden worden.
 • Charles Brooks / Veegmachine (voertuig met borstels om de straat mee te vegen, je kent ze wel)
 • John Albert Burr / Grasmaaier (met roterend mes)
 • Frederick Jones / Uitvinder van koelsystemen voor vrachtwagens

DanielHaleWilliamsDit is slechts een kleine greep. Zoals je ziet, zijn dit veelal dingen die we tot op de dag van vandaag gebruiken. En geloof me, er is nog veel en veel meer. Ik had heel dit artikel wel vol kunnen zetten. Er zijn overigens ook veel Afrikanen betrokken geweest bij belangrijke medische processen en ontwikkelingen in de chirurgie. Zo voerde, zoals hierboven genoemd, Daniel Hale Williams de allereerste succesvolle openhartoperatie uit in Chicago in 1893.

Geschiedvervalsing
Ik wil jullie slechts laten zien dat er veel Afrikanen vorm gegeven hebben aan de huidige maatschappij, maar over deze helden hoor en leer je niks op school. Wist jij het? Maar we leren wel allemaal hoe geweldig Columbus, Michiel de Ruyter en Piet Hein waren, terwijl dit veelal piraten, smeerlappen en leugenaars waren. Hoe dan?

Veel van al deze ideeën en uitvindingen zijn later door Europeanen gejat en/of doorontwikkeld. En dit is dan nog allemaal vrij recent. Weet dat de eerste architecten (o.a. piramides en tempels), archeologen, antropologen, dokters, sterrenkundigen, natuurkundigen, historici, biologen, wetenschappers enz enz allemaal Afrikanen waren. De kennis die de oude Ethiopiërs en Egyptenaren (dus niet de huidige Egyptenaren!) hadden was immens groot en diep. Wij denken dat we qua kennis geëvolueerd zijn maar ik geloof dat niet en de enorme hoeveelheid bewijzen spreken dat ook tegen. Ik denk serieus dat we wat betreft kennis, gedevalueerd zijn en nu langzaam aan weer aan het terugkrabbelen zijn.


Niets missen? Like ons dan op facebook en volg ons op twitter.


Yellah, deel a mattie
Stijn Brinkhaus
Een kind van de wereld, zo voel ik me. Sinds de tienerjaren opgegroeid tussen de meest veelzijdige en rijke culturen die jij je maar kan bedenken, hoofdzakelijk de Surinaamse. Ik voel me dan ook net zo allochtoon als ieder ander, maar bovenal voel ik me een verbonden en betrokken mens. Deze smelt pot van culturen hebben mij gemaakt tot de rijke man die ik vandaag de dag ben. Ik voel me namelijk rijk, rijk aan kennis en ervaring. Ik ben een man met een missie, een mening en een eigen waarheid en die steek ik niet onder stoelen of banken. Gerechtigheid, gelijkheid en balans zijn voor mij woorden die als muziek in de oren klinken en waar ik dan ook volledig voor sta en mij voor inzet. Schrijven is mijn passie, want van mijn hart een moordkuil maken zal ik niet doen, nooit niet. Een liefde.

1 REACTIE

 1. LS,

  Hahaha “Extreem belangrijke aanpassing aan de strijkplank” en “waterpistool”. De overgrote meerderheid is te dom om te schijten en te lui om uit de ogen te kijken. De blanke uitvinders uit maken voor rotte vis is tekenend voor woke figuren zoals jij. Misschien dat al die zwartjes iets van shithole Afrika kunnen gaan maken ipv wereldwijd er een bende van te maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in