Werkgevers mogen vanaf nu het dragen van een hoofddoek op het werk verbieden, dat zegt het Hof van Justitie van de Europese Unie donderdag in een uitspraak. Maar, zegt het Hof er ook bij, een werkgever moet goed kunnen bewijzen dat het verbod van een hoofddoek op de werkvloer noodzakelijk is en dat het bedrijf daarmee een neutrale uitstraling wil. 

Het Hof heeft in 2017 al eens besloten dat een werkgever een hoofddoek op de werkvloer mag verbieden, maar de rechters wilden extra duidelijkheid van het Hof over of een intern bedrijfsverbod op het dragen van een hoofddoek geen discriminatie is. Het hof heeft daarop geantwoord en gezegd dat het  verbieden van een hoofddoek, of andere religieuze uitingen, toegestaan is als het bedrijf aantoonbaar een neutrale uitstraling wil. 

Het Hof deed de uitspraak naar aanleiding van twee Duitse vrouwen die een hoofddoek wilden dragen op hun werk een zaak aanspande. 

De eerste vrouw werkte op een kinderdagverblijf. Haar werkgever vond het belangrijk om neutraliteit uit te stralen naar de kinderen, om ze niet te beïnvloeden. Daarom vroeg de werkgever alle medewerkers om geen tekenen van religieuze overtuiging te dragen.

De tweede zaak ging over een vrouw die als verkoopadviseur en caissière werkte bij een drogisterij keten. De keten wil neutraliteit uitstralen, maar de vrouw wilde graag een hoofddoek dragen een dat leidde tot deze uitspraak. 

Wel laat het Hof ruimte voor nationale rechters om de context van hun eigen land te laten meewegen. “Lidstaten kunnen deze uitspraak dus op verschillende manieren invullen, afhankelijk van hoe hun eigen land de vrijheid van godsdienst invult”, aldus de woordvoerder. “Maar uiteindelijk is het leidend wat het Hof zegt.”

Dit betekent niet dat het vanaf nu verboden is om een hoofddoek te dragen op je werk. Het betekent wel dat je werkgever je kan verbieden om het tijdens je werk uren dit te dragen, mits je werkgever zijn best heeft gedaan om ook andere religieuze uitingen te verbannen van de werkvloer. Heeft je werkgever het allemaal goed geregeld? Dan heb je twee keuzes: hoofddoek eraf tijdens het werken of ontslag nemen. 


Yellah, deel a mattie
Redactie
In 2012 opgericht met als doel allochtoon op een andere toon te representeren. Om te werken aan een pro-acceptatie maatschappij en positieve beeldvorming. Zo positief dat iedereen allochtoon wil zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in