EINDELIJK! De waarheid is naar boven! Het Goud van de Gouden Koets is afkomstig uit Suriname! Dat blijkt uit een onderzoek die is uitgevoerd op initiatief van het Amsterdam Museum.

Velen riepen het al een tijdje maar nu is de waarheid eindelijk naar boven en is het allemaal bevestigd. Het Goud waarmee de Gouden Koets van het koningshuis is gemaakt, komt uit Suriname. Dat is nu bevestigd door onderzoek van het museum in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam, het Netherlands Institute for Conservation+Art+Science+ en het Naturalis Biodiversity Center. 

Het onderzoek was een flinke klus, doordat het goud van de koets veel looddeeltjes bevat. Dat komt door de luchtverontreiniging waaraan het rijtuig in de loop der jaren is blootgesteld.

Koning maakt belofte
Omdat er een tijd geleden ophef is ontstaan over een paneel op het koets waarop tot slaaf gemaakten zijn afgebeeld, heeft de koning beloofd om de koets voorlopig niet te gebruiken. 

Koningin Wilhelmina kreeg de Gouden Koets bij haar inhuldiging in 1898 cadeau van de Amsterdammers. Ze nam het rijtuig in 1901 in gebruik bij haar huwelijk. Sindsdien deed de koets dienst bij huwelijken en doopfeesten van de Oranjes en sinds 1903 op Prinsjesdag.

Gaan ze het terug geven?
De vraag is nu: gaat Nederland het goud op de Gouden Koets, en wellicht het Gouden Koets zelf ook, terug geven aan Suriname? Excuses zijn al wel eens aangeboden voor het verleden maar of het gaat leiden naar het terug geven van de bezittingen, is nog niet duidelijk. Het zou wel fair zijn.


Yellah, deel a mattie
Redactie
In 2012 opgericht met als doel allochtoon op een andere toon te representeren. Om te werken aan een pro-acceptatie maatschappij en positieve beeldvorming. Zo positief dat iedereen allochtoon wil zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in