Vrouw ontslagen wegens huidskleur en haar

Een 32-jarige vrouw van Surinaamse komaf is in Belgie door haar werkgever op een onmenselijke manier ontslagen, wegens haar donkere huidskleur en haar haar, dat schrijft ze op haar Facebook wall

Gaia, de dame die dit overkwam, begint haar Facebook post met: “Ik heb hier lang over nagedacht, maar ik heb toch besloten mijn ervaring met discriminatie openbaar te delen.” Op een moedige manier legt ze in haar post uit wat er is voorgevallen en wat het met haar doet.

Nadat Gaia op een dag besloot om met haar natuurlijke haar op werk te verschijnen, leert ze de andere kant van haar werkgever kennen. Al meteen reageert hij niet blij. “We hebben een serieus probleem. Je haar!!!” riep hij meteen uit. “Je hebt je kleur al niet mee, maar dit! Ik zie nu al dat ik mijn klanten kwijtraak. Ik zie het nu al gebeuren. Heb je er wel bij stilgestaan om mij eerst toestemming te vragen? Dit kan echt niet! Mensen kunnen serieus schrik van je krijgen. Nee… Daar denk je niet aan he, nee dit kan echt niet, voor mij stopt het hier. Ik ben helemaal in shock van je verschijning,” vervolgde hij tegen haar.

Het zou gaan om het bedrijf Oozoo Store Belgium en de eigenaar van dit bedrijf is zo tegen haar uitgevallen. Ook haar andere witte collega’s waren niet geamuseerd door haar natuurlijke verschijning. Toen ze wilde uitleggen dat dit racisme was en het haar kwetste, werd er door collega’s gezegd: “als je hem beter zou kennen, zou je weten dat hij het niet slecht bedoelt.”

Daarna zei haar werkgever dat ze de volgende dag onbetaald thuis mocht blijven. Later volgde een sms van hem naar haar toe dat hij het hierbij wil laten en wordt ze ontslagen.

Voor Gaia is dit heel moeilijk. “Het huilen stond me nader dan ’t lachen. Ik voelde me gelyncht (ik tegenover 6 witte collega’s). Ik voelde me verlaagd en had serieus de gedachte ‘zie ik er echt zo erg uit?’ Het moment dat ik voor de deur stond, stroomden de tranen over m’n wangen,” schrijft ze in haar post.

Inmiddels heeft ze besloten om aangifte te doen tegen haar ex-werkgever.

Ondanks haar negatieve ervaring, die ze vaker heeft gehad, blijft Gaia positief en houdt ze de moed erin. Ze wilt zich richten op de toekomst. “Ik vind het erg jammer dat ik niet iets positiefs kan melden, maar ik heb hier wel een positieve les uitgehaald en de motivatie die ik nodig had om nog meer in mezelf en m’n bedrijf te investeren. Mijn motto is altijd geweest “be your own kind of beautiful”. Black hair zou in elke vorm geaccepteerd moeten worden en nu sta ik daar alleen nog harder achter,” schrijft als slot in haar post.Yellah, deel a mattie
Redactie
In 2012 opgericht met als doel allochtoon op een andere toon te representeren. Om te werken aan een pro-acceptatie maatschappij en positieve beeldvorming. Zo positief dat iedereen allochtoon wil zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in