NRC meldt dat de Nationale Politie een oriënterend onderzoek start naar mogelijke racistische en discriminerende uitlatingen die de baas van de politie van de eenheid Noord-Holland, Wim van Vemde, zou hebben gedaan tegenover een zwarte collega.

Het onderzoek richt zich op een incident dat op 26 april heeft plaatsgevonden tijdens de Iftar-viering van de eenheid Noord-Holland. Voor die bijeenkomst was voormalig politieagent en acteur Dwight van van de Vijver uitgenodigd om een lezing te houden over diversiteit en inclusie bij de politie. Na afloop is hij naar eigen zeggen tijdens de maaltijd discriminerend beledigd door eenheidschef Van Vemde. De politiebaas zou hebben gezegd dat „de mannen op Curaçao luie en slechte vaders” zijn. Het gesprek mondde uit in een verhit debat over het slavernijverleden en de consequenties die dit zou hebben gehad voor het gezinsleven op de Antillen.

Ontkenning
Volgens de plaatsvervangend korpschef van de politie, Liesbeth Huyzer, ontkent Van Vemde dat hij dit heeft gezegd. Hij geeft wel toe ongepaste opmerkingen te hebben gemaakt maar ontkent bewuste discriminatie. Hij zegt ook direct excuses te hebben gemaakt maar Van van de Vijver kan zich niet herinneren dat er ooit excuses zijn aangeboden. 

Strenger 
In juni van dit jaar heeft de top van de politie afgesproken strenger te gaan optreden tegen racisme en discriminatie in eigen kring. Agenten die zich racistisch gedragen tegenover collega’s kunnen voortaan rekenen op ontslag, zo werd bekend gemaakt toen. 

Dit specifiek voorval is nog niet opgelost en het onderzoek moet nog afgerond worden. Wat de gevolgen zullen zijn en of er consequenties zullen volgen is nog niet duidelijk. 


Yellah, deel a mattie
Redactie
In 2012 opgericht met als doel allochtoon op een andere toon te representeren. Om te werken aan een pro-acceptatie maatschappij en positieve beeldvorming. Zo positief dat iedereen allochtoon wil zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in