Reisorganisatie TUI omschreef 14 daagse reis naar Suriname. Na een ontstane ophef erover op sociale media biedt de organisatie excuses aan en past de tekst aan. 

In de beschrijving voor een 14 daagse reis naar Suriname schreef TUI dat Nederlandse vakantiegangers “in de schoenen van onze dappere voorouders” konden stappen en “de sfeer kunnen proeven van de plantages”. 

Mensen op sociale media, waaronder Zwarte Piet is racisme, merkten op dat de Nederlandse voorouders “dapper” worden genoemd, terwijl zij kolonisten waren. Ook beschrijft de tekst een trip naar de plantages, dat onderdeel is van de 14-daagse reis, om “de leukste praatjes” te maken en de “sfeer te proeven”. Sfeer proeven op de plantages en leuke praatjes maken viel niet goed bij veel mensen.

TUI heeft, na deze ophef, excuses hiervoor aangeboden via sociale media.

“Ongetwijfeld heeft de tekstschrijver van die rondreisbeschrijving het niet slecht bedoeld, maar we begrijpen helemaal dat het kwetsend is en gewoon dom van ons dat het niet is opgemerkt. Wij zijn juist trots op het feit dat we mensen kennis mogen laten maken met het moois van Suriname, met respect voor het land, de mens en de geschiedenis.” De reismaatschappij heeft ondertussen ook de tekst aangepast.

Conclusie: waardevol reisje aangeboden om een gedeelde geschiedenis te bezoeken, alleen niet zo handig verwoord van de tekstschrijver. Goed opgepakt door TUI en heldere uitleg over het misverstand. 

Yellah, deel a mattie
Redactie
In 2012 opgericht met als doel allochtoon op een andere toon te representeren. Om te werken aan een pro-acceptatie maatschappij en positieve beeldvorming. Zo positief dat iedereen allochtoon wil zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in