De politie zegt minder racistisch te willen zijn. In een actieplan van de Nationale Politie staat dat over 5 jaar zo een 35% van de agenten een niet westerse allochtoon moet zijn. 

Op dit moment werken er in totaal zo een 63 duizend mensen bij de politie. In de komende vijf jaar gaan er heel van op pensioen. De politie zegt dit als een kans te zien om aan meer diversiteit te doen en meer allochtonen aan te nemen om op deze wijze racisme binnen de politie te verminderen.

Druk van buitenaf

Deze beslissing van de politie is ontstaan omdat er druk van buitenaf komt. De politie is de afgelopen jaren veelvuldig in het nieuws geweest vanwege interne racisme en discriminatie. Veel problemen zijn naar buiten gekomen en dat heeft ze nogal wat kritiek opgeleverd. Daardoor wil de politie nu als doel stellen om in 2026 voor 35% uit allochtone agenten te bestaan zodat geen racistische aapjes meer rond gaan zoals laatst. 

Hoe de politie deze doelstelling precies wilt bereiken is nog niet bekend. Ook is nog niet bekend of de politie een plan heeft gemaakt voor het feit dat momenteel allochtone agenten weg worden gepest door groepjes van racistische agenten die samen spannen.

Het is een mooi doelstelling en heel nobel op papier, we zijn benieuwd wat dit in de praktijk zometeen gaat betekenen. 

Etnisch profileren

Ook wil de politie etnisch profileren aanpakken. “We hebben daar onder meer virtualrealitytrainingen voor georganiseerd”, aldus Sitalsing. “Vanuit reële praktijksituaties kunnen we dan trainen op onbevooroordeeld waarnemen en controleren.”

Ook heeft de politie een app ontwikkeld waarin agenten kunnen zien wie ze hebben gecontroleerd en wat het resultaat was. “Zodat we niet alleen individueel, maar ook op teamniveau kunnen zien of het terecht of onterecht was en daar onderling het gesprek over kunnen aangaan” zegt de woordvoerder. Maar of het racistische agenten onder elkaar zijn die elkaar controleren, kan de app helaas niet checken. 

Ga jij solliciteren om bij de politie als agent aan het werk te gaan?

Yellah, deel a mattie
Redactie
In 2012 opgericht met als doel allochtoon op een andere toon te representeren. Om te werken aan een pro-acceptatie maatschappij en positieve beeldvorming. Zo positief dat iedereen allochtoon wil zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in