Zo een 250 vluchtelingen moeten weer buiten slapen in Ter Apel omdat de politie hun tentjes heeft afgepakt. De tentjes waren een dag eerder uitgedeeld door een ondernemer uit Groningen. Initiatiefnemer Willem Straat noemt het besluit ‘volstrekt idioot’.

Willem Straat had een crowdfunding opgezet en daarmee 200 tentjes kunnen uitdelen aan vluchtelingen die in Ter Apel in de buitenlucht slapen. Die werden afgelopen maandag, 15 augustus, uitgedeeld in Ter Apel waardoor zo een 250 vluchtelingen droog en veiliger konden slapen. Willem vertelde toen hoe blij en dankbaar mensen waren met de tentjes, dat ze eindelijk een beetje privacy konden hebben. Maar die vreugde mocht niet voor lang zijn. 

Afgepakt
De volgende kwam de politie langs bi de vluchtelingen en pakte alle tentjes af waardoor zo een 250 vluchtelingen wéér in de buitenlucht moeten slapen zonder privacy en droogte. Niet handig aangezien de komende dagen regen is voorspeld. 

Volgens de politie en de gemeente is het onveilig om in tentjes te slapen, zegt men in een land waar kamperen populair is. Maar vooral vindt de gemeente dat er dan geen overzicht gehouden kan worden.

Onbegrijpelijk
Straat vindt het besluit onbegrijpelijk. ,,Ik weet niet waar zij hun kennis vandaan halen”, zegt hij. ,,Ik weet niet of de mensen die het beleid bedenken er wel eens komen, maar ze keuren ze dus af omdat er geen overzicht is op wat er gebeurt door de tentjes. Maar in de nacht is het er pikkedonker, met bosjes eromheen. Daar kunnen allemaal gekke dingen gebeuren.’’

De tentjes worden via de gemeente terug gegeven aan de Groningse ondernemer. Maar hij wil ze niet terug hebben. ,.Die tentjes zijn niet meer van mij’’, zegt Straat daarover. ,,Wij geven ze aan de vluchtelingen. Die tentjes zijn dus van hen.’’ 

Straat heeft inmiddels meer tentjes besteld. Zodra die binnen zijn, gaat hij ze weer uitdelen. 

COA
Een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) liet eerder gisteravond weten dat er zo’n driehonderd mensen op het grasveld bij het centrum verbleven. De gemeentewoordvoerder liet weten dat voor zestig kwetsbare mensen nog een noodopvang plek binnen is gevonden waar zij konden overnachten. De rest moest de nacht in de buitenlucht doorbrengen. En dat is precies de reden waarom initiatieven zoals die van Willem Straat juist nodig zijn om mensen in nood te helpen! 

En dat is precies ook de reden waarom het belachelijk is dat de politie de tentjes van de vluchtelingen heeft afgepakt! Onmenselijk! 

Yellah, deel a mattie
Redactie
In 2012 opgericht met als doel allochtoon op een andere toon te representeren. Om te werken aan een pro-acceptatie maatschappij en positieve beeldvorming. Zo positief dat iedereen allochtoon wil zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in