Ook Aziaten zijn heel vaak doelwit van racisme en discriminatie in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken.

Uit het onderzoek blijkt dat meer dan één op de drie Aziaten in Nederland het afgelopen jaar slachtoffer is geweest van racisme. Het gaat dan om mensen uit Oost- Aziatische en Zuidoost-Aziatische landen. Ook Aziaten worden vanwege hun uiterlijk of achternaam uitgescholden, achtergesteld of afgewezen. Net als bij zwarte mensen en bij moslims het geval is. 

Sommigen kregen op straat of in de klas woorden als ‘loempia’, ’treinkaper’ of ‘corona’ naar hun hoofd geslingerd, anderen moesten grappen over het eten van honden incasseren, weer anderen merkten dat ze minder kans maakten bij het vinden van een baan of een huis.

Overal
De discriminatie vindt overal plaats, zoals in het onderwijs, op het werk en op straat; alleen niet in je eigen huis. Bij naroepen op straat zijn de daders vaak witte mannen, terwijl de slachtoffers meestal vrouwen zijn, blijkt uit het onderzoek. Sinds het begin van de coronapandemie is het anti-Aziatische racisme in veel Westerse landen enorm toegenomen.

Patroon
Er is inmiddels ook een patroon te herkennen. Als je niet wit bent met Europese looks dan maak je bijna standaar het bovenstaande mee in Nederland. Dit lijkt op een structureel probleem van Nederland. 

Asian Raisins
De anti-racismeorganisatie Asian Raisins probeert al jaren de aandacht te vestigen op vormen van anti-Aziatisch racisme.

De organisatie is ook al jaren bezig om het stereotyperende en racistische liedje “Hanky Panky Shanghai” te verbannen. Wie deze actie wil steunen kan hier de petitie ondertekenen


Yellah, deel a mattie
Redactie
In 2012 opgericht met als doel allochtoon op een andere toon te representeren. Om te werken aan een pro-acceptatie maatschappij en positieve beeldvorming. Zo positief dat iedereen allochtoon wil zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in