Op 21 december aanstaande, komt de documentaire “Wat spreek jij goed Nederlands” uit van ex-vluchteling Mo Hersi, die 800 kilometer door Nederland liep om Nederland te verbinden. 

Mo Hersi is op 3-jarige leeftijd uit Ethiopië als vluchteling naar Nederland gekomen. “Eind jaren tachtig zijn mijn ouders met mij en mijn drie broers gevlucht voor de burgeroorlog. Mensen denken vaak dat ik me daar vast niets meer van kan herinneren, maar die reis staat in mijn geheugen gegrift. Vanaf het aanmelden bij het asielzoekerscentrum, in de rij staan voor eten, weer moeten verhuizen en weer nieuwe vriendjes maken,” vertelt Hersi. In het AZC vlakbij Slagharen groeiden zij op.

Hersi merkt veel wrijving en veel onbegrip in de samenleving als het om vluchtelingen gaat. Omdat er vanuit de media vaak aandacht is voor ellende en wat er allemaal mis gaat, en niet voor de positieve kant, wilde Hersi graag iets doen om juist positieve aandacht voor het onderwerp creëren. Dus besloot hij, net als een vluchteling, 800 kilometer te gaan lopen door heel Nederland.

Hij begon zijn tocht in Almere, liep via de afsluitdijk naar Groningen, ging door naar Limburg en weer terug naar Almere. Zonder geld, zonder spullen. Het enige wat hij had, was een plan voor zijn route. Met zijn tocht wilde hij verbinden en zoveel mogelijk mensen leren kennen.

Documentaire 

“Ik wil laten zien dat mijn afkomst en mijn burgerschap elkaar niet in de weg hoeven te zitten en dat ik ook deel uitmaak van Nederland. Dat we samen allemaal Nederland zijn,” vertelt Hersi. Zijn ervaringen vatte hij in een documentaire samen, die donderdagavond 21 december zijn première beleeft in bioscoop Kinepolis in Almere.

“Ik hoop met mijn documentaire mensen wakker te schudden,” zegt Hersi. Als ‘messenger’, ofwel een boodschapper die net als in vervlogen tijden -en in sommige landen nog steeds- een boodschap overbrengt van de ene persoon naar de andere, trok Hersi door het land. “Niks geen WhatsApp of e-mail, gewoon storytelling van mens tot mens. Pure gesprekken.” Hersi laat in zijn documentaire zien hoe Nederlanders kijken naar én omgaan met vluchtelingen. “Ik probeer op mijn manier mensen weer met elkaar in verbinding te brengen.”

Wie de documentaire graag wil zien, kan hier meer informatie vinden. Mo Hersi is ook te volgen op zijn Facebookpagina.

Foto: BewustinBeeld.NU


Volg ons:


Yellah, deel a mattie
Redactie
In 2012 opgericht met als doel allochtoon op een andere toon te representeren. Om te werken aan een pro-acceptatie maatschappij en positieve beeldvorming. Zo positief dat iedereen allochtoon wil zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in