De Molukse Geronimo Matulessy zette zijn Nederlandse paspoort voor 65 euro te koop op marktplaats om een statement te maken voor de Molukse geschiedenis. Het is dit jaar 65 jaar geleden dat Molukkers met beloftes naar Nederland werden gebracht en die beloftes niet waar werden gemaakt door de overheid.

Bij de omschrijving op marktplaats benoemt Matulessy vier punten waarom hij dit statement maakt. De belangrijkste reden is dat de Nederlandse overheid Molukkers 65 jaar geleden heeft voorgelogen en ze uiteindelijk heeft gestraft, in plaats van beloond. Ook benoemt hij het huidige vluchtelingendebat, Geert Wilders en racisme als onderwerpen voor zijn statement.

Ondanks dat bij de omschrijving stond dat het om een statement ging om de Molukse geschiedenis en dat het paspoort niet echt gekocht kon worden, besloot Marktplaats de advertentie van Matulessy zonder aankondiging te verwijderen van de site.

Matulessy schreef bij zijn advertentie de volgende tekst die wij, voordat het werd verwijderd door marktplaats, al hadden gekopieerd.

1. Dit jaar is ons Molukse volk 65 jaar in den vreemde. De Nederlandse regering heeft tot op heden de Molukse bevolking aan de kant geschoven, zijn beloftes (Ronde Tafelconferentie) geschonden dan wel niet nagekomen. Onze voorouders hebben gestreden voor de Nederlandse vlag en het koningshuis, maar zijn gestraft door hun onthaal in Nederland. Lees: Opvang voormalig concentratiekampen, ontslag bij aankomst, lonen niet uitgekeerd etc.

2. Het Molukse volk wordt in Indonesië tot op de dag van vandaag nog onderdrukt. De bewijslast is voorhanden, maar de Nederlandse politiek en media weigeren er aandacht aan te besteden. Tel daarbij de onderdrukking van West-Papua op. Dit is een postkoloniaal gevolg van de Nederlandse bezetting in de vorige eeuw.

3. Door het gepolariseerde vluchtelingendebat is Nederland sterk naar ‘rechts’ getrokken, met Geert Wilders en zijn vrienden voorop. De parallellen en houding van de Nederlandse bevolking ten aanzien van deze kwetsbare groepen is schrijnend. Wij staan niet voor het inhumane beleid dat Nederland in de wereld voert, waardoor miljoenen mensen het slachtoffer worden van bombardementen en oorlogszuchtige leiders.

4. Racisme is in Nederland in jaren nog nooit zo sterk geweest als de afgelopen twee jaar. In een samenleving als deze word je gedwongen om als tweederangsburger te participeren in zaken die niet in jouw normen en waarden vertegenwoordigen. Wij kiezen als Molukse wereldburgers om in harmonie te leven met onze medemensen.

Deze actie is bedoelt om een duidelijk statement te maken tegen de samenleving waarin wij leven. “Aanpassen of oprotten”, dat zijn uitspraken die sterk benadrukken welk geschiedkundig besef desbetreffende persoon heeft. Het Nederlandse document heeft geen toegevoegde waarde op onze identiteit.

“Ik heb een Nederlands paspoort, maar een Moluks hart”

Actie ondertekend door
Geronimo Matulessy
Marcel Tapilawatin

Wil je ook een statement maken met je paspoort vóór eenheid, tégén racisme en vóór liefde? Check dan deze ‘Wereldse Unie’ paspoorthoes.Yellah, deel a mattie
Redactie
In 2012 opgericht met als doel allochtoon op een andere toon te representeren. Om te werken aan een pro-acceptatie maatschappij en positieve beeldvorming. Zo positief dat iedereen allochtoon wil zijn.

2 REACTIES

  1. Waar gaat dit over??? Die oorlog tegen Indonesië hebben Nederlanders en Molukkers destijds samen verloren (nadat er al niet veel meer over was van de tweede wereldoorlog die verloren is van de Japanners en de Duitsers). En racisme??? Molukkers moeten snappen dat wanneer je een trein met onschuldige burgers gaat kapen en een basisschool gaat bezetten je niet veel sympathie oogst bij de gemiddelde Nederlander. En toch hebben veel Nederlanders heel veel begrip voor de de Molukse situatie, dus niet gaan zitten klagen. De situatie van Molukkers kun je trouwens op geen enkele manier vergelijken met de grote instroom van vluchtelingen die er nu naar Nederland komen. Dat een groot deel van de mensen vind dat teveel moslims de samenleving verpesten is geen racisme te noemen. Geloven in zoiets als een sprookje (Allah, God, Jahwe, Jehova of hoe je die sprookjesfiguur ook wil noemen) is namelijk geen ras en kan dus ook geen racisme worden genoemd. Vraag Molukkers in Moordrecht maar eens hoe fijn de moslims (Marokkanen) in Gouda samen leven met Molukkers, dan hoor je dezelfde problemen. Het probleem is dat moslims de Nederlandse cultuur, normen en waarden verachten en hier dus niets te zoeken hebben. Het is al jaren bewezen door voornamelijk Noord-afrikanen in Europa, dat moslims niet integreren in een westerse samenleving. Molukkers hebben volgens mij dezelfde normen en waarden als Nederlanders en hebben nooit een integratie-probleem gehad. Datzelfde geldt voor Surinamers en Antillianen. Allemaal wel een ander ras maar geen problemen. Dus stop aub met dat zielig doen.

  2. het is nu 65 jaar later??? Blijven we zeuren? Er zijn zoveel Molukkers en Nederlanders die beloftes doen, die ze niet nakomen. Begin bij jezelf!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in