KOZP heeft in samenwerking met DeGoedeZaak het Meldpunt Zwarte Piet gelanceerd. Op het platform kunnen mensen melden of er sprake is van het gebruik van de racistische karikatuur zwarte piet bij gemeentelijke intochten. Op deze manier hopen de organisaties een betere impact te kunnen maken tegen Zwarte Piet, op lokaal niveau. 

Jerry Afriyie, voorman van Kick Out Zwarte Piet (KOZP): “Het idee dat Zwarte Piet onaantastbaar is, behoort tot het verleden. Er is veel bereikt en er is alle reden hoopvol te zijn, maar er zijn in Nederland nog steeds plekken waar racisme niet tot nauwelijks benoemd of bestreden wordt. In veel gemeenten, steden en dorpen lijkt de tijd stil te staan en wordt Zwarte Piet nog steeds getolereerd of zelfs gevierd. Met het ‘Meldpunt Zwarte Piet’ brengen we in kaart waar de de komende jaren nog acties nodig zijn. Ook zullen we de informatie gebruiken om in kaart te brengen waar ouders en opvoeders inclusieve intochten kunnen bezoeken. We doen een beroep op iedereen om naar Sinterklaasintochten in hun omgeving toe te gaan en melding te maken van de stand van zaken.”

Het Meldpunt Zwarte Piet richt zich specifiek op intochten, omdat die vaak worden gesubsidieerd door de gemeente. “De tijd dat gemeenten hun handen in onschuld kunnen wassen is echt voorbij. Het maatschappelijk bewustzijn over het racisme van zwarte piet is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Het is te bizar voor woorden dat er nog steeds publiek geld wordt uitgegeven aan dit racistische figuur.” aldus Jelle de Graaf, campaigner bij DeGoedeZaak.

De afgelopen jaren gingen veel Sinterklaasintochten niet door vanwege de coronapandemie. Hierdoor is er geen actueel overzicht van gemeenten waar de racistische karikatuur zwarte piet nog steeds bij de Sinterklaasintocht wordt gebruikt. Met het ‘Meldpunt Zwarte Piet’ wil KOZP zorgen dat dit overzicht er in 2023 wel is. Dat is een belangrijk jaar in de strijd tegen racisme. 

In 2023 is het 150 jaar geleden is dat tot-slaaf-gemaakten in het Nederlandse koninkrijk eindelijk de vrijheid wonnen.


Yellah, deel a mattie
Redactie
In 2012 opgericht met als doel allochtoon op een andere toon te representeren. Om te werken aan een pro-acceptatie maatschappij en positieve beeldvorming. Zo positief dat iedereen allochtoon wil zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in