Op 10 december 2016 komt de inspirerende kalender ‘The Other Calendar’ voor de vierde keer uit. De kalender is in het leven geroepen om de negatieve beeldvorming rondom donkere mannen positief te beïnvloeden.

In 2011 begon The Other Calendar, in de vorm van een kalender, met het idee om de positiviteit te bevorderen van de donkere man in de Randstad. In de kalender worden succesvolle donkere mannen opgenomen. De kalender wil inspirerende voorbeeldfiguren zichtbaar maken en aan de wereld presenteren om zo de associatie van de donkere man te veranderen.

“De manier van het uitdragen van deze boodschap is door middel van een kalender, omdat een kalender gerelateerd is aan tijd en als er een goed is dat voor een ieder gelijk is, is dat tijd,” zegt Emmanuel Agyekum, de oprichter van het kalender.

Criteria
Door de vele contacten die oprichter Emmanuel Agyekum heeft opgebouwd, was het opzetten van zijn initiatief relatief gemakkelijk. De criteria om in de kalender te mogen staan, zijn dat diegene allochtoon moet zijn, boven de 18 jaar is, ondernemend zijn of werkzaam zijn binnen een multinational.

2011
In 2011 zijn op basis van deze vereisten 12 donkere mannen geselecteerd en is hen een fotoshoot aangeboden. Een deel van de opbrengsten van de kalender ging naar Stichting Kumasi, waarin deels voor de financiering van sanitaire voorzieningen zouden bijdragen. Uiteindelijk is er 1500 euro ingezameld door ook een launchparty te houden bij de Rain in Amsterdam.

Andere nationaliteiten
In 2012 en 2013 zijn niet alleen Afrikaanse diaspora in de kalender opgenomen, maar ook allerlei andere voorkomende nationaliteiten.

Resultaat hiervan was dat The Other Calendar heel goed werd ontvangen door de stichting Prijs van Verdraagzaamheid en hierdoor een nominatie verdiende. Vooral het feit dat met kunst diversiteit in Nederland op een poëtische manier werd tentoongesteld, kreeg veel waardering.

Nelson Mandela
In het jaar 2014 werd The Other Calendar geïnspireerd door het leven van een van de grootste persoonlijkheden van onze tijd; Nelson Mandela. Hiervoor zijn er wederom 12 persoonlijkheden geselecteerd die in de geest van Nelson Mandela hun dagelijkse werkzaamheden verrichten. Als uitgangspunt om inspiratie op te doen voor deze editie was het leven van Mandela de rode draad door de jaargetijden. Voor de winter zijn de donkere perioden van Mandela getracht over te laten komen.

Vorig jaar stond Mandela wederom centraal, maar is de kalender terug gegaan naar waar het allemaal begon, namelijk de donkere man positief belichten. De reden hierachter ligt met name in het feit dat dit een onbesproken of onzichtbare waarneming is in de Nederlandse maatschappij. Kijkend naar de media, kan men zich vaak niet identificeren met wat wordt uitgezonden en vooral niet wie het uitzendt..

Tenslotte voor het jaar 2017 zijn 6 donkere mannen en 6 vrouwen geselecteerd die naast hun profesionele vak tevens op een maatschappelijke manier goed vertegenwoordigd zijn. Zij zullen in de huid kruipen van 12 historische figuren. Dit om een stukje educatie mee te geven aan de prachtige verhalen die de Afrikaanse diaspora rijk is.Yellah, deel a mattie
Redactie
In 2012 opgericht met als doel allochtoon op een andere toon te representeren. Om te werken aan een pro-acceptatie maatschappij en positieve beeldvorming. Zo positief dat iedereen allochtoon wil zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in