Afgelopen jaar is er veel over gezegd en hebben we gevallen van etnisch profileren gezien. Het meest bekende geval is dat de artiest  Typhoon werd aangehouden door de politie, omdat de agent vond dat de grote auto waarin hij reed niet paste bij zijn huidskleur. Etnisch profileren dus.

Niet alleen Typhoon, maar ook andere allochtone bekendheden maakten bekend dat ze vaker dan normaal werden aangehouden en gecontroleerd.

Allochtonen in het algemeen, hebben de frustratie dat ze iets te vaak gecontroleerd worden door de politie. Het kan zijn dat je wekelijks aan de kant wordt gehaald met je auto voor een controle of dat er op straat om je ID wordt gevraagd. Het is een grote frustratie als jou dit heel vaak voorkomt en bij je witte vrienden bijvoorbeeld niet. Dit is etnisch profileren.

De politie zegt dat ze profileren nodig hebben om hun werk te kunnen doen. Maar in hoeverre kan en mag dat? Is etnisch profileren terecht en mag het?

Sinan Çankaya (VU) deed er uitgebreid onderzoek naar en legt in dit college van de Universiteit van Nederland uit waarom het niet kan.


Volg ons:


Yellah, deel a mattie
Redactie
In 2012 opgericht met als doel allochtoon op een andere toon te representeren. Om te werken aan een pro-acceptatie maatschappij en positieve beeldvorming. Zo positief dat iedereen allochtoon wil zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in