Met kerst is het de normaalste zaak dat de straten van binnensteden, gebouwen en huizen worden versiert met kerstverlichting in de kerstperiode. In Londen en Frankfurt versieren ze hun binnensteden nu ook met Ramadanverlichting tijdens de Ramadan. 

Christenen kennen de kerstperiode waarin vanaf eind november de straten, gebouwen en huizen worden versierd met sfeer makende kerstverlichting. Die traditie van verlichting met feestdagen maakt nu ook opgang bij die andere grote religie. 

De Islam kent namelijk de vastenmaand Ramadan. Dat is, net als kerst, een heilige periode van inkeer. Het is eigenlijk een kruising van kerst en pasen (met pasen heb je ook de vastenmaand). En zowel met pasen als met kerst wordt er op los versierd. Dus waarom niet bij het tweede grootste religie van Nederland?

In Frankfurt is, in navolging van Londen, dan ook de ramadanverlichting opgehangen. 

De islamitische vastenmaand wordt de komende weken over heel de wereld gehouden en is voor moslims niet alleen een religieus ritueel maar ook een familie- en gemeenschapsfeest, net als kerst en pasen. De verlichting bestaat uit hemellichamen als sterren en halve manen en hangt in de Bockenheimer Strasse, in de volksmond ook wel Vreetsteeg geheten vanwege het grote aantal restaurants en snackbars.

In het Duitse reportage in dit artikel reageren mensen dan ook positief op de gebeurtenis. Ook de burgemeester benoemd dat ze het belangrijk vindt dat ook moslims hun feest zo gezellig kunnen vieren als christen met kerst. 

Vooralsnog zijn alleen London en Frankfurt de steden in Europa die met deze traditie zijn begonnen. In Nederland zijn er nog geen steden die de straten met ramadanverlichting hebben versierd. Wel zien we dat er belangstelling ontstaat. Zo wordt er inmiddels in de media over geschreven, op sociale media positief gereageerd en is de domeinnaam ramadanverlcihting.nl al geregistreerd in Nederland. Dus, misschien volgend jaar?


Yellah, deel a mattie
Redactie
In 2012 opgericht met als doel allochtoon op een andere toon te representeren. Om te werken aan een pro-acceptatie maatschappij en positieve beeldvorming. Zo positief dat iedereen allochtoon wil zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in