We kennen allemaal het verhaal van Anne Frank, die een dagboek schreef tijdens de genocide op joden. Zo is er ook het verhaal van Aurora Mardigianian, ook wel de Armeense Anne Frank genoemd, die de Armeense genocide overleefde in 1915. Nu is er een animatie-docu-film, genaamd Aurora’s Sunrise, te zien over haar leven die het verhaal van de genocide vertelt. 

Als ik zeg Anne Frank dan weet je hoogst waarschijnlijk waar ik het over heb maar als ik zeg Aurora Mardigianian dan heb je wellicht geen idee wie dat is. Dat is best jammer, want ze zijn beide waardevolle waargebeurde verhalen in de geschiedenis van deze wereld. 

Op 24 april in 1915 werd er een genocide gepleegd op de Armeniërs door de Ottomaanse rijk. Er werden ergens tussen de 1 tot 1,5 miljoen Armeniërs vermoord. Een ware poging tot uitroeien van een volk. Een tragische gebeurtenis die tot de dag van vandaag wordt herdacht door Armeniërs wereldwijd. Hoewel iedereen over de joden vervolging weet en het erkent, is dat niet het geval over de vervolging op Armeniërs. Maar daar kunnen we verandering in brengen. 

Want er is een animatie documentaire film die nu ook in Nederland te zien is. 

Het verhaal van Aurora Mardigianian
Aurora Mardigianian is pas veertien jaar oud wanneer het grootste deel van haar familie wordt vermoord tijdens de Armeense genocide. Zelf wordt ze als slaaf verkocht. Als ze eindelijk weet te ontsnappen, vlucht ze naar de Verenigde Staten, waar ze al snel de aandacht trekt van Hollywood. 

In 1919 ging in New York de stille film Auction of Souls in première, dat ging over haar levensverhaal hoe ze de genocide overleefde en vluchtte naar Amerika. De hoofdrol werd gespeeld door Aurora Mardiganian zelf. De film bleek een kassucces en Mardiganian werd wereldberoemd.

In de tussentijd gingen de moordpartijen in Armenië door en Mardiganian werd bijna verzwolgen door traumatische herbelevingen, aangezwengeld door de hardvochtige publiciteitsmolen van Hollywood. Toch koos ze ervoor om het gezicht te zijn van een humanitaire campagne, in de hoop haar volk te redden. 

Documentaire
Aurora’s Sunrise is een krachtige animatie-documentaire die een licht schijnt op de vaak vergeten Armeense genocide. In de documentaire worden ook archiefbeelden gebruikt uit de lang verloren film uit 1919 om het uitzonderlijke verhaal van Aurora te vertellen, die in 1994 overleed. 

Een absolute aanrader om te zien. Of je wel of niet bekend bent met de Armeense genocide, deze documentaire zal je veel kennis brengen. Een tragische maar zeker ook inspirerende film om te zien. 

Zoek daarom een bioscoop bij jou in de buurt die de documentaire speelt en ga het bekijken! 

Trailer Aurora’s Sunrise

Yellah, deel a mattie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in