Deventer bewust over racisme

Donderdag 3 november organiseert de gemeente Deventer in samenwerking met Voorbeeld Allochtoon het evenement “Bewust over racisme”.

Eind oktober 2015 eindigde de campagne Onderhuids over vooroordelen en racisme. Een jaar later, op 3 november, is Onderhuids terug. In samenwerking met de Gemeente Deventer, organiseert Voorbeeld Allochtoon het evenement “Bewust over racisme” in het licht van deze succesvolle campagne. Jörgen Raymann is uw ceremoniemeester.
Eventbrite - Deventer bewust over racisme

Programma
Op het evenement van 3 november staan vooroordelen en racisme centraal. Verschillende sprekers vertellen over hun ervaringen met discriminatie of hun eigen vooroordelen. Sociaal psycholoog Gijs Bijlstra van de Radboud universiteit in Nijmegen doet de Onderhuids test met de zaal. Rene Rouwette, directeur van Kompass (mensenrechten dichtbij) vertelt over de campagne onderhuids. Jörgen Raymann is de ceremoniemeester. Burgemeester Andries Heidema zal het evenement openen. Volkszanger Roy van Eldik sluit de avond af. Het evenement begint om 19:30 uur in het nieuwe stadhuis aan de Grote Kerkhof 1 in Deventer. Toegang is gratis en toegankelijk voor iedereen.
De campagne Onderhuids
Onderhuids gaat over (on)bedoelde of (on)bewuste raciale discriminatie. De naam Onderhuids verwijst naar de spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen en religies in Nederland; spanningen die kunnen bijdragen aan polarisatie en zelfs radicalisering, zonder dat we daar soms bewust van zijn. Onderhuids staat niet voor de opgeheven vinger, maar geeft antwoord op de vraag of onze eigen voorkeuren en vooroordelen niet kunnen leiden tot (on)bedoelde discriminatie en racisme. De campagne riep op tot introspectie, dialoog en verbinding en nodigt iedereen uit aan het gesprek aan te gaan. Er werden grote evenementen georganiseerd met onder meer voetbalclub NEC, de plattelandsvrouwen van Zij-actief en de scouting van Middelburg. Bekende Nederlanders als Humberto Tan, Jan Jaap van de Wal, Rapper Dio en Zanger Spinvis gaven acte de presence.
Voorbeeld-Allochtoon en de Gemeente Deventer
Aan het einde van de campagne Onderhuids nam minister Lodewijk Asscher het Maatschappelijk Akkoord ‘Onderhuids’, over de aanpak van racisme en raciale discriminatie in Nederland, in ontvangst. Het akkoord bevatte 28 concrete en haalbare oplossingen over arbeidsmarktdiscriminatie en racisme op de werkvloer, racisme en onderwijs, racisme en voetbal, het slavernijverleden en etnisch profileren en werd door meer 200 maatschappelijke organisaties, (ervarings)deskundigen, instellingen, kerken, synagogen en moskeeën, gemeenten, (professionele) sportverenigingen, politieke partijen en bedrijven ondertekend. De Gemeente Deventer en Voorbeeld-Allochtoon zijn sindsdien gecommitteerd. Bovendien willen ze de boodschap van de campagne blijven uitdragen. Die boodschap is momenteel misschien wel belangrijker dan ooit.
Yellah, deel a mattie
Redactie
In 2012 opgericht met als doel allochtoon op een andere toon te representeren. Om te werken aan een pro-acceptatie maatschappij en positieve beeldvorming. Zo positief dat iedereen allochtoon wil zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in