Uit nieuw onderzoek blijkt dat allochtone afgestudeerden zonder een crimineel strafblad minder kans maken op de arbeidsmarkt dan autochtonen mét een crimineel strafblad. Het verschil in kansen is nogal groot.

Allochtonen met een afgeronde studie plus diploma en zonder strafblad worden fors minder vaak uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek dan autochtonen mét een strafblad.Volgens de onderzoekers ontving 28 procent van de autochtone criminelen een uitnodiging voor een gesprek, vergeleken met 9 procent van niet-criminele allochtonen.

Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam, het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit, Rechtshandhaving, de Radboud Universiteit en de Universiteit Utrecht. De onderzoekers verstuurden meer dan vijfhonderd vergelijkbare sollicitatiebrieven met cv’s, in reactie op internetvacatures.

In de brieven en cv’s werden de etniciteit van de sollicitant, het wel of niet hebben van een strafblad en het type delict systematisch vermeld. Verder waren de brieven identiek aan elkaar.

“De verschillen zijn zelfs zo groot dat we zien dat een sollicitant met een Nederlandse achtergrond en een veroordeling voor een geweldsdelict significant meer kans heeft op een positieve reactie dan een persoon met een migratieachtergrond en een leeg strafblad,” zegt een van de onderzoekers.

Om welke bedrijven het gaat, wordt niet genoemd. Of de overheid in actie gaat komen, is ook nog niet duidelijk. Het onderzoek is gepubliceerd in het Tijdschrift voor Criminologie.


Volg ons:


Yellah, deel a mattie
Redactie
In 2012 opgericht met als doel allochtoon op een andere toon te representeren. Om te werken aan een pro-acceptatie maatschappij en positieve beeldvorming. Zo positief dat iedereen allochtoon wil zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in